1. Domů
  2. Běžecké pásy
  3. Běžecký pás motorový, nebo bezmotorový?

Běžecký pás motorový, nebo bezmotorový?

Ve zdravém těle, zdravý duch. Toto staletími ověřené přísloví se v posledních letech cituje stále častěji. Sport již dávno nemusíte provozovat pouze venku nebo ve speciálně zařízených tělocvičnách, stačí si domů pořídit běžecký pás. Jenže kterému typu dáte přednost – s motorem, nebo bez něj? Na tuto důležitou otázku se vám pokusíme nabídnout odpověď v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Bezmotorové běžecké pásy – pro začátečníky nebo méně náročné sportovce, uváděny do pohybu vlastní hmotností běžce, vhodné pro rychlou chůzi nebo pomalý běh, manuální nastavení náklonu, pokročilejší modely vybaveny magnetickou brzdou.

Motorové běžecké pásy – dražší, vybaveny motorem, který samostatně udržuje požadovanou rychlost, možnost nastavení rychlosti a náklonu podle potřeby.

V obchodech si dnes můžete vybírat mezi bezmotorovými a motorovými pásy, jaké jsou jejich základní rozdíly vám představíme v následujícím článku.

Typy běžeckých pásů

Jak jsme uvedli již v úvodu, v obchodech se sportovním náčiním si dnes můžete vybírat mezi bezmotorovými a motorovými pásy. Vzhledem k tomu, že jsou rozdíly mezi nimi poměrně významné, věnujeme jejich popisu vždy samostatnou kapitolu. 

Bezmotorové běžecké pásy

Běžecké pásy bez motoru logicky poháníte vlastním pohybem. Jedná se o levnější druh určený pouze pro rekreační sportovce, kteří potřebují udržovat svou kondici. Princip cvičení je založen na pohybu proti nakloněné rovině. V případě bezmotorových modelů rozhodně nepočítejte s rychlým během, jedná se spíše o simulátory chůze do kopce. Vzhledem k charakteru zatížení však může být aktivita stejně vydatná jako u motorových pásů.

Díky důrazu na rychlou chůzi a pomalejší běh jde o oblíbenou volbu začínajících sportovců, kteří zatím nepotřebují zbytečně propracovaný trenažér. V současné době můžete zakoupit dva základní typy bezmotorových běžeckých pásů:

  • Bezmotorový běžecký pás – nejnižší cena, základem je deska s možností náklonu rámu v několika polohách, nemožnost korigovat rychlosti, základní počítadlo rychlosti a překonaných kilometrů
  • Bezmotorový běžecký pás s magnetickou brzdou – vyšší cena, možnost náklonu v několika polohách, možnost regulovat rychlost prostřednictvím magnetických brzd, jednoduché počítadlo rychlosti a kilometrů 

Náročnější sportovci, kteří potřebují udržovat výbornou kondici by se na bezmotorové modely neměli spoléhat. Nenabídnou jim dostatečně široké možnosti nastavení zátěže tak, aby byl jejich trénink opravdu efektivní. 

Motorové běžecké pásy

Mnohem početnější, ale současně i dražší skupinu, představují motorové běžecké pásy. Jedná se o nejkomfortnější řešení, které perfektně poslouží jak začínajícím běžcům, tak i zkušeným sportovcům. Základem těchto pásů je motor, který samostatně udržuje nastavenou rychlost. Tu lze navíc jednoduše regulovat prostřednictvím praktického ovládacího panelu.

Samozřejmostí je možnost zvolit požadovaný náklon. Dražší modely se o všechno postarají elektronicky, u levnějších musíte vzít zavděk manuálnímu nastavení. Při výběru se snažte zohlednit zejména hmotnost sportovců, kteří budou pás počítat. Zatímco motory nejméně výkonných kousků se pyšní 3 koňskými silami, u těch nejpokročilejších můžete počítat až s dvojnásobkem. 

Typ běžeckého pásuKomu je určen?VýhodyNevýhody
BezmotorovýZačátečníkům, nenáročným běžcůmNízká cena, malá hmotnost, vhodné pro začátečníkyOmezené možnosti nastavení, nedostatečné pro rychlý běh
MotorovýVšemBohaté možnosti nastavení, praktický ovládací panelVyšší cena, výraznější hmotnost
Článek aktualizován 8. 2. 2022