1. Domů
  2. Nezařazené
  3. Označení fáze a nuláku

Označení fáze a nuláku

Bez elektřiny to dneska nejde. Při jejím zapojení je ovšem zapotřebí dodržovat přísná bezpečnostní pravidla, protože úraz elektrickým proudem může být fatální. Standardně se v obvodu setkáte se dvěma základními vodiči – fázovým a nulovým – které mohou být u větších zařízení doplněny uzemněním. Pokud chcete provádět jakékoliv změny nebo instalace, vyplatí se dobře znát jejich označení. Usnadníte si tak práci a současně budete přesně vědět, kde číhá nebezpečí a kde můžete být relativně v klidu.

Stručné shrnutí:

Fáze, nulák a uzemnění – rozvody jsou standardně tvořeny fázovým vodičem, který je neustále pod napětím, nulovým vodičem, do kterého napětí proudí pouze při sepnutí obvodu (spuštění spotřebiče) a uzemněním, které chrání zdraví a bezpečí při práci a pomáhá odvádět přepětí, při kontaktu s fázovým vodičem dojde vždy k úrazu elektrickým proudem, u nulového pouze při sepnutí obvodu.

Označení fáze a nuláku
– pro zajištění bezpečnosti a přehlednosti při zapojování elektrického obvodu, je fáze označena písmenem L a červenou, hnědou, šedou nebo černou barvou, pro nulák je využívána modrá barva a písmeno N, uzemnění potom poznáte dle zelenožluté barvy a písmene G.

Jak poznáme označení fáze a nuláku se dočtete níže v článku.

Fáze, nulák a uzemnění

Rozvod napětí a elektroinstalace obecně je poměrně složitá disciplína, které by se měl vždy věnovat výhradně školený odborník. Pokud však potřebujete doma vyměnit zásuvku nebo správně zapojit nový spotřebič, pomůžete si i sami. Vždy se však vyplatí znát základní pojmy a způsoby jejich označování, protože záměna může být v některých případech i fatální. S elektřinou se rozhodně nevyplatí zahrávat. 

Rozvody obvykle tvoří dvě základní části – fázový vodič (fáze) a nulový vodič (nulák, střední fáze). V exponovaných prostorách, kde by mohl hrozit úraz elektrickým proudem, se často používá zemnící vodič (uzemnění), který chrání spotřebič a jeho uživatele nebo bezpečně odvádí přepětí. Jeho přítomnost ale není podmínkou a v domácnostech se s ním setkáte jen zřídka, případně u velmi výkonných spotřebičů, jako jsou např. indukční desky.

Fázový vodič bývá označován také jako živý. Napětí je zde přítomno trvale bez ohledu na to, zda je obvod sepnutý, nebo ne. Pokud se otevřené živé fáze dotknete, dostanete vždy elektrický šok. Naproti tomu nulovým vodičem prochází napětí pouze tehdy, když je obvod sepnutý a pracuje. To je důvod, proč vám při vložení prstů do zásuvky jedna zdířka ublíží, zatímco ta druhá je v klidu. Nejčastěji bývá na levé straně fáze a na pravé nulák. 

Označení fáze a nuláku

Aby se zamezilo úrazům a odborníci mohli při instalaci elektrických obvodů pracovat rychleji, ustálilo se označování jednotlivých vodičů. Vychází jak z prvních písmen jejich anglického pojmenování, tak z barevného odlišení. Díky tomu je na první pohled jasné, o jaký typ fáze jde a není třeba napětí zbytečně testovat speciálními měřicími přístroji. V následující tabulce nabízíme přehled označení fází barvami a písmeny:

VodičPísmenoBarva
Živá fázeLHnědá, šedá, červená, černá
Nulová fázeNModrá
UzemněníGŽlutozelená

I přes poměrně jasné označení jednotlivých vodičů dodržujte při práci s elektroinstalacemi zásady bezpečnosti. Obecně se nedoporučuje pracovat se spotřebiči a elektrickými kabely, které jsou pod napětím, proto si před jakýmkoliv zásahem vypněte elektřinu. Náročnější činnosti přenechejte certifikovaným odborníkům, kteří zajistí, že vše bude zapojeno a nastaveno tak, jak má být. 

Článek aktualizován 26. 6. 2022