1. Domů
  2. Ostatní
  3. Jaké šaty pro plnoštíhlé? 3 tipy podle postavy

Jaké šaty pro plnoštíhlé? 3 tipy podle postavy

Mohlo by se zdát, že pro ženy bujarých křivek nejsou šaty tou správnou volbou. Ovšem opak je spíše pravdou. Skvěle padnoucí šaty v midi délce jsou v tomto případě rozhodně trefou do černého. Stačí se porozhlédnout po ulici, mnoho žen nemá postavu modelek, ale přesto působí sebevědomě a šaty jim neuvěřitelně sednou. Poradíme vám několik typů, díky kterým můžete zazářit i vy!

Šaty podle typu postavy

Pokud nechcete při nakupování šatů již nikdy sáhnout vedle, vyplatí se věnovat pozornost tvarům a typu vaší postavy. Ženy s plnější postavou mají tyto tři nejčastější typy postavy. Který je ten váš?

·         typ jablko

·         typ hruška

·         typ přesýpacích hodin

U typu postavy jablko se vyplatí vsadit na dobře padnoucí šaty, které zdůrazní přednosti postavy, a naopak skryjí její nedostatky. Ovšem jak na to? Ideálně v delším provedení, které navíc opticky prodlouží siluetu. Sáhněte po modelech s výstřihem do V, které přenesou pozornost na poprsí a pěkně ho zvýrazní. Pokud patříte mezi menší ženy, můžete pas například zvýraznit zajímavým páskem. Ten u tohoto typu postavy není často jasně definovaný a tato nenápadná úprava šatů vaší siluetě jenom pomůže.

A co hruška nebo přesýpací hodiny?

Ženy s postavou hruška mají typicky menší poprsí, jasně definovaný pas a výraznější boky. I z tohoto důvodu je dobré sáhnout po šatech, které upozorní na horní část těla, a naopak odpoutají pozornost od výraznějších boků a většího zadečku.

Postavě přesýpacích hodin lichotí téměř jakýkoliv střih šatů. Proporce siluety jsou téměř dokonalé, a tak se nemusíte bát sáhnout po odvážnějších modelech. Ideální délkou jsou šaty po kolena, třeba se zajímavým vzorem. Ten ocení hlavně ženy menšího vzrůstu.

Pro rychlejší přehled menší rekapitulace na závěr

Typ postavyOd čeho odpoutat pozornost?Jaký střih zvolit?
jablkovýraznější bříško, zadeček a širší bokydelší střih, výstřih do V
hruškamenší poprsí, široké bokyvolány, výraznější doplňky v oblasti hrudníku
přesýpací hodinytéměř ideální tvar postavydélka šatů po kolena, výraznější vzor pro menší postavu
Článek aktualizován 29. 9. 2023