1. Domů
  2. Robotické vysavače
  3. Robotický vysavač a vysoké prahy

Robotický vysavač a vysoké prahy

O robotických vysavačích platí, že pokud je jednou vyzkoušíte, už nikdy nebudete chtít žít bez nich. Pravidelné každodenní vysávání pomůže bezpracně udržet vaši domácnost v naprosté čistotě a na vás bude jen občas vysát místa, kam se robot pro své rozměry nedostane. Mnozí však často upozorňují na problémy při překonávání prahů. Na následujících řádcích vám vysvětlíme, jak to ve skutečnosti je.

Shrnutí článku:

Robotický vysavač a prahy – levnější modely si poradí s 1,5 centimetru vysokou překážkou, pokročilejší se 2 cm, senzorická technologie pomáhá vyhodnotit, zda je překonání prahu vůbec reálné.

Nejlepší robotický vysavač na prahy – vybírejte dle recenzí uživatelů nebo srovnávacích testů

Nejlepší robotické vysavače na vysoké prahy

PořadíNázevMaximální výška prahuOceněníCena
1Xiaomi Roidmi EVE Plus2 cmVítěz srovnání12 000Kč
2Xiaomi Viomi S92 cmVíttěz cena-výkon10 000Kč
3Sencor SRV 6250BK2 cmPro nenáročné7 000Kč
Nejlepší robotické vysavače na vysoké prahy
V dnešní době i přes významný technologický pokrok představují vysoké prahy pro robotické vysavače stále nepřekonatelný problém.

Robotický vysavač a prahy

Bohužel, i přes významný technologický pokrok představují vysoké prahy pro robotické vysavače stále nepřekonatelný problém. Valná většina modelů si poradí s 1,5centimetrovým převýšením, dražší kousky překonají i překážku vysokou 2 cm. Vyšší prahy robotický vysavač bohužel nepřekoná. 

Pokročilejší robotické vysavače bývají vybaveny speciálními senzory, které vyhodnotí, zda je přejezd možný. Pokud usoudí, že je překážka v cestě příliš vysoká, nesnaží se ji překonat, takže zbytečně nenarážejí a neztrácejí energii. Problém může občas způsobit asymetricky řešený práh nebo schod, který sice vysavač překoná, ale při cestě zpátky se zasekne, protože nenalezne správnou cestu. 

Uvedená situace bohužel v zásadě nemá řešení. Jediná možnost spočívá v nahrazení vysokých prahů nízkými moderními lištami, které robot snadno překoná. Bohužel se zde následně vyskytne problém v podobě nedostatečného těsnění zavřených dveří. 

Cena robotických vysavačůMaximální výška prahuSenzorická technologie
Do 15 000 Kč1,5 cmNe
Nad 15 000 Kč 2 cmAno

Článek aktualizován 28. 5. 2022