1. Domů
  2. Tepelná čerpadla
  3. Jak daleko umístit tepelné čerpadlo od souseda

Jak daleko umístit tepelné čerpadlo od souseda

Obliba tepelných čerpadel neustále stoupá, protože se jedná o nejúspornější zdroj tepla, který je v současné době dostupný. Vzhledem k určitému množství vydávaného hluku však musíte myslet na dostatečnou vzdálenost od sousedních staveb. Vždy musíte pamatovat na splnění hygienických norem. Pokud se vám na žádné straně domu nedaří požadovaných hodnot dosáhnout, nezbude než sáhnout po doplňkových odhlučňovacích opatřeních. 

Stručné shrnutí:

Jak na umístění čerpadla – umístění musí zajistit splnění hygienických norem (maximálně 40 dB hluku ve vzdálenosti 2 metrů od oken, ideální vzdálenost činí 11 metrů, pokud se nedaří zajistit bezproblémový provoz, je nutné sáhnout po protihlukových opatřeních.

Kam umístit tepelné čerpadlo
– na stranu, kde nestojí žádný sousední dům, případně tam, kde vás od souseda dělí největší vzdálenost, neumisťovat na dlažbu, pod nízkou střechu, v případě nutnosti vysadit neopadavé keře nebo stromy, postavit zídku.

Jak vybrat tepelné čerpadlo – detail jak postupovat při výběru čerpadla najdete  v samostatném článku.

Nejlepší tepelná čerpadla – informace čerpejte z našeho článku o nejlepších tepelných čerpadlech a článku o recenzích na tepelná čerpadla.

Tepelná čerpadla Woltair – oblíbená společnost poskytující tepelná čerpadla.

Jak na umístění čerpadla

Obecně platí, že neexistují žádné zákonné normy, které by stanovily, jak daleko musí být tepelné čerpadlo umístěno od okolních budov. O jeho uvedení do provozu ovšem rozhoduje hygienická stanice, která provádí příslušná měření. Jestliže zjistí, že hlučnost zařízení přesahuje zákonné normy (40 dB ve vzdálenosti 2 metrů od oken), může nařídit změnu jeho umístění, případně provedení protihlukových opatření. 

Hlučnost tepelných čerpadel se obvykle pohybuje okolo 42 dB, se vzdáleností logicky intenzita zvuku klesá. Za zcela bezpečnou vzdálenost se považuje 11 metrů. Při současném řešení staveb a způsobu projektování jednotlivých čtvrtí se bohužel jedná o naprosto nereálné číslo. Mnohdy tedy nezbude než sáhnout po řešeních ke snížení hlučnosti.

V tabulce níže nabízíme orientační shrnutí hlučností různých jevů v porovnání s tepelnými čerpadly:

JevHlučnost (v dB)
Tikot hodin35
Tepelné čerpadlo 42
Šepot z 50 cm50
Hustý silniční provoz80
Dělostřelecký granát132

I přes to, že se dané hodnoty mohou jevit jako velmi nízké, buďte raději připraveni na kompromisy. Dlouhý hluk se střídavými tóny zkrátka působí rušivě, i když jeho intenzita není zrovna příliš vysoká. Nedivte se proto, pokud bude tepelné čerpadlo vašim sousedům vadit. 

Kam umístit tepelné čerpadlo

Jestliže stavbu teprve plánujete, máte jedinečnou možnost hlučnost čerpadla ovlivnit. V prvé řadě se vyvarujte rohům, zajistěte alespoň 3 metry prostoru před čerpadlem a naptejte kvalitní montážní firmu. Jestliže máte možnost, umístěte zařízení na stranu, která nesousedí s žádným domem. Pokud máte sousedy ze všech stran, tak vyberte tu, kde vás od sousedního domu dělí největší vzdálenost.

Zařízení neumisťujte pod nízkou střechu, vydlážděný dvorek ani jej našroubujte ke zdi domu. Vzniklé vibrace hluk zbytečně zesílí a vám nezbude než řešit dodatečné protihlukové úpravy.

A když se vám ani přes maximální úsilí nedaří zajistit sousedům klid, nezbude než po nich přeci jen sáhnout. Řešení představují antihlukové kryty, vysázení keřů a stromů před čerpadlo, případně postavení zídky, která zvuk pohlcuje. 

Jestliže se rozhodnete umístit čerpadlo do samostatné místnosti, dejte si pozor, aby nedocházelo ke zpětnému vracení studeného vzduchu. Keře a stromy vybírejte neopadavé  s minimální tvorbou semen, která by mohla být větrákem vtahována do čerpadla a zanášet jej. 

Článek aktualizován 4. 6. 2023