1. Domů
  2. Domácnost
  3. Velikost štěnice

Velikost štěnice

Obsah článku

Štěnice jsou skutečně obávanou hrozbou našich domácností. Dovedou pořádně znepříjemnit spánek, způsobit svědivé štípance a zároveň je jejich likvidace jen velmi náročná. Víte však, jak tohoto nezvaného hosta rozeznat od ostatních druhů hmyzu? Pokud nikoliv, prostudujte si náš článek, ve kterém vás se vším důležitým seznámíme. 

Stručné shrnutí:

Jak poznat štěnice
– bezkřídlý hmyz, 3–8 mm velký, s velmi plochým tělem, dospělci jsou zbarveni červenohnědě, nymfy jsou velké 1,3 mm, slámového zabarvení.

Jak poznat štěnice?

Štěnice domácí jsou bezkřídlý, 3–8 mm velký hmyz s plochým tělem. Dospělci jsou červenohnědě zbarvení, po sání krve se jejich červená barva ještě zvýrazňuje. Samičky dosahují velikosti 4,5–8 mm, samci pouze 4–6,5 mm. Dožití se pohybuje mezi 6 měsíci a jedním rokem. Samice během svého života naklade až 200 vajíček mléčné barvy. Doba do dosažení pohlavní dospělosti je v závislosti na teplotě 30–125 dní.

Jejich likvidace je extrémně náročná zejména z toho důvodu, že pro založení populace stačí jediná samice. Podle genetických zjištění se mohou její potomci libovolně množit mezi sebou, aniž by docházelo k defektům v jejich genofondu. I proto stačí při likvidaci zapomenout byť jen jediné vajíčko a máte znovu zaděláno na problém. 

Kromě vajíček a dospělého hmyzu se můžete setkat také s nymfami, což je předstupeň dospělého hmyzu. Stejně jako dospělec, i nymfa se živí sáním krve a prochází celkem pěti stádii. Vzhledem k tomu, že při vstupu do dalšího stádia se vždy svléká, můžete někdy v bytě nacházet průhledné svlečky. Jejich zvýšené množství poukazuje na přítomnost hnízda v blízkosti a také na pokročilejší zamoření vašeho bytu. 

StádiumBarvaCharakteristika
VajíčkoMléčně bíláOdolnost vůči jakýmkoliv chemickým postřikům
NymfaSlámováProchází celkem 5 vývojovými stádii, živí se sáním krve, po dosažení každého stádia se svléká, velikost 1,3 mm
DospělecHnědočervenáVelikost 3–8 mm, ploché tělo, bez křídel 
Článek aktualizován 8. 2. 2022