1. Domů
  2. Lifestyle
  3. Jak vyčistit bílé zlato?

Jak vyčistit bílé zlato?

Máte ve své domácí šperkovnici šperky z bílého zlata? Nadevše je milujete a nosíte je pravidelně i když již nevypadají příliš vábně, jelikož už nejsou tak lesklé jako tomu bývalo dříve? Máte v záhybech šperků usazenou špínu či mastnotu a nevíte jakým způsobem krásu svých šperků znovu oživit?

Stručné shrnutí:

Bílé zlato je třeba správně čistit i ho dobře skladovat.

Čistit bílé zlato můžete nejen v klenotnictví, ale také doma a to například za použití kyseliny citronové, mýdla či dokonce prášku do pečiva.

Buďte obezřetní ke zlatým šperkům, které obsahují kameny.

Dodejte bílému zlatu zpět jeho šmrnc a dobře se o něj starejte

Mnoho lidí považuje bílé zlato za geniální kov, na který nedají dopustit a nenosí po celý život šperky z jiných kovů než právě z bílého zlata. Bílé zlato je samozřejmě velmi odolné a jeho povrch není vůbec snadné čímkoliv narušit. I přesto ovšem po pravidelném nošení ztrácí bílé zlato svůj přirozený lesk a šmrnc a je tak důležité ho klenotům opět vrátit. Jak? Jedině pravidelným čištěním šperků z bílého zlata a také správnou péčí o tyto klenoty.

Jak se o bílé zlato starat?

  • K tomu, aby vaše zlaté šperky neztratily svůj přirozený šmrnc a vypadaly i po několika letech stále jako nové, je zapotřebí se skladovat na vhodných místech. Nejlepší pro vaše šperky je jejich uložení na tmavé místo, kam nebude svítit sluneční svit. V uchovávání šperků vám bude nápomocná kvalitní šperkovnice či praktický látkový sáček.
  •  Pokud si šperky z bílého zlata neodkládáte ani tehdy, když jdete do sprchy, pak se budete muset smířit s tím, že bude o svou krásu takový šperk velmi brzy ochuzen. Velmi snadno totiž v těchto případech dochází k poškrábání jejich povrchu, a to nejen tehdy když k umývání používáte houbu. Šperkům nesvědčí ani sprchové gely či různé peelingy s drobnými částečkami. Proto je vhodné šperky během koupele raději odložit.
  •  To, co platí o špercích při koupání či sprchování platí také pro spaní. Před spaním je rovněž vhodné šperky raději odložit. V případě, kdy třeba rovnou z koupele ulehnete do postele a některé části vašich šperků budou stále mokré, nabalí na sebe nečistoty z postele, a to včetně látek z vašeho ložního povlečení.

Jakým způsobem lze bílé zlato vyčistit doma?

Bílé zlato můžete za pomoci jednoduchých technik vyčistit také v pohodlí svého domova. Stačí jen, když se budete řídit jednoduchými pravidly, kterými se domácí čistění šperků z bílého zlata řídí a vaše šperky budou opět vypadat jako nové.

Leštění

Zcela jednoduše lze vyčistit zašlý prstýnek, řetízek či náušnice z bílého zlata za pomoci bavlněného hadříku. Mimo jiné lze v každém dobrém klenotnictví sehnat také speciální hadřík pro čištění šperků, který je napuštěn roztokem pro ochranu šperku a dodání lesku.

Kyselina citronová

Zelené skvrny ze šperků lze rovněž velmi jednoduše odstranit za pomoci kyseliny citronové. Šperk do ní stačí ponořit na zhruba 5 až 10 minut a poté opláchnout a vyleštit hadříkem. Stejnou službu vám prokáže také šťáva z citronu, kterou stačí šperk pokapat a pak omýt vlažnou vodou.

Mýdlo

Běžné nečistoty na špercích můžete odstranit také za pomoci obyčejného mýdla. S mastnotou i prachem si mýdlo vždy velmi dobře poradí. Po tomto čištění stačí šperk omýt o opláchnout vlažnou vodou.

Prášek do pečiva

Čistit bílé zlato lze také za pomoci prášku do pečiva. V tomto případě je ovšem dobré být velmi obezřetný, jelikož zde hrozí poškrábání šperku. Stačí když nanesete na vlhký bavlněný hadřík zmíněný prášek do pečiva a šetrně svůj šperk vyleštíte.

Povaření ve vodě plné saponátu

Další možností je vyčištění šperků za pomoci saponátu, který vylijete do vařící vody a šperky v tomto roztoku necháte povařit. Mastnota a špína se ze šperků jednoduše vypaří.

Čistit bílé zlato samozřejmě můžete také za pomoci různých profesionálních prostředků, které jsou primárně určeny pro čištění šperků ze zlata. Seženete je rozhodně v každé drogerii či klenotnictví. Tyto přípravky můžete využít tehdy, kdy se vám domácí způsoby čištění šperků příliš nezdají a raději byste chtěli vsadit na jistotu.

Využít můžete nejen speciálních roztoků, ale tak ultrazvukovou čističku šperků, která vám pomůže tehdy, kdy mají vaše šperky četné záhyby, prolisy či vzory. Samozřejmě si šperky rovněž můžete nechat vyčistit v každém klenotnictví.

Jak na čištění šperků z bílého zlata, které mají kámen?

Pokud máte ve své šperkovnici šperky z bílého zlata, které jdou zdobeny kameny, je třeba být mnohem obezřetnější při samotném čištění. Je důležité myslet na to, aby se kamínek neuvolnil a z klenotu nevypadl. Takový šperk je tak třeba čistit pouze velmi jemnými pohyby.

Dále byste měli vědět, jaký druh drahokamu váš šperk obsahuje, a to z toho důvodu, aby nedošlo k poškození kamene chemickým prostředkem. Mezi velmi odolné kameny se řadí například rubín, safír či diamant. Pokud ovšem vaše šperky obsahují perly či smaragdy, musíte být velice opatrní, jelikož tyto druhy kamenů jsou k poškození mnohem náchylnější.

Zdroje:

https://www.umimeporadit.cz/jak-vycistit-zlato-a-sperky-jedlou-sodou/

Článek aktualizován 21. 3. 2024