1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky

Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky

Vyřídit si hypotéku je proces, který může být poměrně časově náročný. Co všechno je pro zdárné zařízení hypotéky potřebné a jak dlouho může získání úvěru trvat?

Jak dlouho trvá řešení hypotéky

Vyřízení hypotéky se napříč jednotlivými poskytovateli přirozeně liší, ačkoli je v zájmu banky samotné i jejího klienta vše zbytečně neprodlužovat.

Obecně lze říci, že v aktuálních podmínkách roku 2021 může vyřízení hypotéky trvat v průměru až 8 týdnů. V dobách příznivějších přitom banky uvádějí o něco příznivější rozmezí v průměru 3 až 4 týdnů. Ve zcela výjimečných případech může vyřízení trvat i pouhý týden.

Banky jsou v současné době žádostmi o hypotéky zahlcené a narážejí i na limity vlastních personálních kapacit. Schvalování hypoték se proto značně prodlužuje.

Suverénně nejvíc času si přitom musíte vyhradit, pokud se chystáte stavět. O něco méně času vám zabere vyřizování hypotéky na rekonstrukci, zvládnete to už přibližně za 5 týdnů. Ještě kratší dobu pak trvá refinancování hypotéky, u kterého jsou banky schopné se „vejít“ do lhůty cca 2 týdnů.

Které faktory mají vliv na rychlé vyřizování hypotéky

Záleží především na tom, jak rychle si vyberete konkrétní banku, zda bude bezproblémové ověření vaší bonity a celkové finanční historie a jestli dodáte všechny potřebné podklady.

S sebou si vezměte tyto doklady:

  • žádost o hypoteční úvěr
  • průkaz totožnosti a další doklad (občanský průkaz, pas nebo řidičský průkaz)

K nemovitosti budete v závislosti na tom, o jaké typ se jedná, dokládat:

  • rezervační smlouvu nebo návrh kupní smlouvy
  • list vlastnictví
  • nabývací titul k nemovitosti
  • projekt výstavby a položkový rozpočet

K nemovitosti je potřeba mít také její odhad. To bývá typický důvod, proč se projednávání žádosti o hypotéku protáhne víc, než je žádoucí.

Odhad zpracovává odhadce a výsledek zasílá přímo bance. Trvá to za standardních okolností týden. Nyní však banky připouštějí zdržení, v krajních případech se může na odhad čekat i měsíc. Pakliže skutečně spěcháte, pro zrychlení můžete využít zrychlený online odhad. Odhad nemovitosti si můžete zařídit sami, případně se o něj postará banka. Ovšem ta může za službu chtít zaplatit, a to zpravidla ve formě poplatků či vyššího úroku. Řádově vás vyřízení odhadu skrze zprostředkování banky vyjde na několik tisíc korun.

Podle čeho se bude ověřovat bonita

Samostatnou kapitolu představuje ověřování bonity uchazeče. Běžný zájemce o hypotéku bude potřebovat potvrzení od svého zaměstnavatele a výpis z bankovního účtu. Máte-li děti, počítejte s tím, že budete dokládat i potvrzení o rodičovském příspěvku.

OSVČ by si měla nachystat jedno až dvě poslední daňová přiznání, eventuálně i výsledovku. Standardně žádá banka rovněž potvrzení o bezdlužnosti, které vám vystaví finanční úřad.

Banku budou kromě příjmů zajímat i vaše osobní výdaje. Z nich ověří, zda jste hypotéku schopni nejen získat, ale i podle nastavených podmínek poté splácet. Dokládat tak budete kopie všech úvěrových či leasingových smluv či výživné na děti. Banka v rámci ověřování vaší bonity rovněž přezkoumá případné záznamy v registrech dlužníků.

V případě, že poskytovatel dojde k závěru, že vaše příjmy a výdaje neodpovídají tomu, abyste mohli hypotéku získat, může vám pomoci ručitel. Pak ale musíte počítat s tím, že se při žádosti o hypotéku bude prověřovat také on.

S kým budete hypotéku řešit

Komunikovat v této věci budete s hypotečním bankéřem, který následně v rámci banky předá případ dále. Proto se všemi podklady zkompletuje vaši složku a předá ji takto specializovanému oddělení vaší banky, které se žádostí bude zaobírat dále.

A pozor, většina chyb, které prodlužují dojednávání hypotéky, je na straně žadatele, který například nedodá všechny potřebné dokumenty nebo nemá platný doklad totožnosti. Minimalizovat riziko, že uděláte chybu a nedodáte vše potřebné, můžete též díky využití hypotečního poradce. Zvažte také možnost využití dostupných recenzí a srovnání hypoték.

Článek aktualizován 31. 8. 2022