1. Domů
  2. Domácnost
  3. Domovní drátový zvonek – zapojení a zprovoznění

Domovní drátový zvonek – zapojení a zprovoznění

V dřívějších dobách prakticky nic jiného než drátové zvonky neexistovaly. Tedy pokud jste se nechtěli spolehnout na bouchání na dveře či okna. V současnosti mnozí považují dráty za překonané, přesto však existuje velká skupina domácností, která na jejich spolehlivost nedá dopustit. Nikdy se vám totiž nemůže stát, že byste vlivem slabého signálu přeslechli návštěvu nebo kontrolu. Počítat však musíte s náročnější instalací, které se ovšem může v extrémním případě ujmout profesionální elektrikář.

Stručné shrnutí:

Drátový, nebo bezdrátový zvonek – drátové se vyskytují zejména ve starších domech, v novostavbách se stále výrazněji prosazují bezdrátové zvonky, drátové jsou 100% spolehlivé, levnější, jsou vhodné i do míst s velmi silnými zdmi, které pohlcují signál, bezdrátové jsou sice dražší, ale snadněji se instalují, nabízejí možnost volby z několik různých melodií, je však u nich nutné kontrolovat stav baterií i sílu signálu, kterou postupně ztrácejí.

Zapojení drátového zvonku
– je vhodné na zapojení myslet již při výstavbě nového domu, kdy jej mohou provést elektrikáři, nejprve je nutné zvolit vhodné umístění tlačítka a vnitřní jednotky, následně zdí vést drát, který obě zařízení propojí a současně jej vést i do centrálního rozvaděče, uzemnění je důležité zejména pro snížení rizik při poškození tlačítka.

Typy drátových zvonků
– existují dva základní typy, 8V zvonky jsou spojeny s centrálním rozvaděčem přes transformátor, který sníží výstupní napětí z 230 V na 8 V, což je mnohem bezpečnější při poškození tlačítka a je možné využít jakýkoliv typ tlačítka, 230V zvonky nejsou transformátorem vybaveny a vyžadují využití bezpečnostních tlačítek, při jejich poškození hrozí úraz elektrickým proudem.

Jak zapojit a zprovoznit domácí drátový zvonek se dočtete níže v článku.

Drátový, nebo bezdrátový zvonek?

Ve starších domech se na připojení drátového zvonku myslelo prakticky vždy, protože žádná jiná alternativa k bouchání na dveře neexistovala. V novostavbách ovšem od něj architekti pomalu začínají ustupovat, protože bezdrát je obecně považován za lepší a praktičtější možnost. I přesto všechno mezi námi existují domácnosti, které by svůj drátový zvonek nevyměnily za nic na světě a nelze se jim divit. 

Hlavní výhodou drátových zvonků je jejich spolehlivost. Pokud funguje elektřina, můžete si být jistí, že se vám návštěva ohlásí. U bezdrátů musíte kontrolovat nejen stav baterií, ale mnohdy také s postupujícím časem ztrácejí signál, takže je musíte neustále přesouvat blíže k venkovnímu adaptéru. Zejména ve starších domech bývá dosah bezdrátových zvonků daleko nižší než proklamované stovky metrů. Silné zdi zkrátka signál pohlcují.

Naproti tomu bezdrátový zvonek ceníte zejména tehdy, pokud kladete důraz na snadnou instalaci. Stačí vložit baterie, tlačítko s přijímačem spárovat a umístit na požadované místo. Drátové řešení vyžaduje výraznější zásahy a připojení ke zdroji elektrické energie, které také nemusí být vždy v dosahu. Poslední výhodou bezdrátových zvonků je možnost volby z většího množství melodií, zatímco dráty standardně podporují jen jeden tón.

Typ zvonkuVýhodyNevýhody
DrátovýNižší pořizovací cena, 100% spolehlivost, vhodný do starých domů se silnými zdmi, provoz bez starostíNáročnější instalace, omezené možnosti výběru melodií
BezdrátovýSnadná instalace, široká nabídka tónů a melodií, možnost umístit podle potřebyVyšší cena, nutnost pravidelné kontroly baterií a signálu, není 100% spolehlivý, nevhodný do starších domů

Zapojení domovního drátového zvonku

Jak jsme již uvedli výše, instalace drátového zvonku nebývá zrovna jednoduchá. Problém může nastat zvláště tehdy, pokud se jej snažíte umístit do již stojícího domu. Jestliže teprve stavíte, není nic jednoduššího než požádat o elektrikáře, aby vám příslušné dráty a adaptéry zapojil. Pomocí návodu si ovšem na instalaci můžete troufnout i sami, protože se vám nemůže stát nic horšího, než že zařízení nebude fungovat.

V prvé řadě zvolte vhodné místo pro umístění tlačítka a hlavní jednotky. Umístěte tlačítko a otvorem ve zdi veďte kabel, který propojte s vnitřním adaptérem. Dávejte si pozor, abyste při práci neporušili stávající elektrické vedení. Obě zařízení propojte a samozřejmě musíte vytvořit i spojení s rozvaděčem. Doporučujeme neopomenout uzemnění zvonku, protože při poškození tlačítka by mohla elektřina pronikat přímo do prstů zvonícího hosta.

V současné době je naštěstí instalace poměrně jednoduchá a zvládne ji i laik. Dnešní modely jsou již prodávány propojené, a není tak nutné řešit spojení jednotlivých fází. Tedy za předpokladu, že vám dostačuje vzdálenost navržená výrobcem, v opačném případě si musíte pomoci sami. 

Typy drátových zvonků

V současné době existují dvě základní skupiny drátových zvonků – 8V a 230V. Řešení využívající 8 V bývá častější, protože je vedeno pohodlněji z centrálního rozvodu přes transformátor. Díky výraznému snížení napětí na svorkách můžete využít prakticky jakékoliv tlačítko, protože se nemusíte obávat úrazu elektrickým proudem.

Přístroje využívající 230 V přenášení napětí z rozvaděče přímo do tlačítka bez transformátoru. Tuto skutečnost musíte zohlednit při nákupu tlačítka, protože pokud by došlo k jeho poškození, mohl by host dostat elektrický šok o pořádné síle. Toto řešení pro poměrně značná rizika ustupuje a v obchodech již jednoznačně dominují zvonky 8 V. 

Článek aktualizován 16. 8. 2022