1. Domů
  2. Auto
  3. Handsfree do auta přes rádio

Handsfree do auta přes rádio

Telefonování při řízení  bývá jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Jestliže trávíte spoustu času za volantem a potřebujete často vyřizovat naléhavé hovory, nezbude vám než nalézt vhodné řešení. Jedním z nich je i tzv. handsfree přes rádio, které využívá reproduktorů ve vozidle. V následujícím článku vás seznámíme s tím, jak funguje a kde si jej můžete pořídit.

Stručné shrnutí:

Jak funguje handsfree přes rádio
– mobil je propojen s rádiem automobilu prostřednictvím bluetooth nebo kabelu a při příchozím hovoru je zvuk automaticky naveden do reproduktorů.

Jak zařídit handsfree přes rádio – u moderních vozů jde o běžnou součást výbavy, možno propojit mobil a rádio kabelem, případně prostřednictvím bluetooth audio sady.

Jak funguje handsfree přes rádio?

Princip fungování handsfree přes rádio je velice jednoduchý – mobil je propojen s automobilem prostřednictvím bluetooth. V momentě přijetí hovoru automaticky dojde k navedení zvuku do reproduktorů vozidla. U novějších automobilů se jedná o běžně dostupnou funkci, která pomáhá vyřešit mnoho starostí. Situace je bohužel mnohem komplikovanější u starších vozidel, jejichž rádio zvládne maximálně přehrát CD.

Jak zařídit handsfree přes rádio?

Moderní doba zná naštěstí lék na všechno, a tak vznikly přípojky pro vozidla, která nedisponují funkcí bluetooth. Jednoduše sadu připojíte prostřednictvím jack konektoru vyhrazeného pro sluchátka ke svému mobilnímu telefonu. Jedná se o řešení velice levné a efektivní, ale nepříliš pohodlné, protože vám bude neustále překážet natažený kabel.

Druhá varianta spočívá v pořízení bluetooth audio přijímače do automobilu. Ten taktéž zapojíte do jack konektoru, stisknete tlačítko a rázem se začne vytvářet signál. Nyní již jen stačí nastavit vše potřebné v mobilním telefonu a obě zařízení propojit. Rázem máte handsfree přes rádio i ve starším vozidle, které si s moderními technologiemi zrovna nerozumí. 

Možnosti zařízení handsfree přes rádioVýhodyNevýhody
Připojení mobilu kabelemNízká cena, snadná instalace, stabilní a spolehlivé připojeníNutnost neustálého propojení kabelem
Bluetooth audio přijímačBezdrátový provoz, jednoduché nastavení, stabilitaVyšší cena
Článek aktualizován 8. 2. 2022