1. Domů
  2. Auto
  3. Kolik stojí technická

Kolik stojí technická

Potřebujete novou technickou kontrolu pro své vozidlo, ale nevíte, kolik celkem zaplatíte? Konkrétní cena z velké části záleží na dané stanici technické kontroly, ale orientační částku odhadnete i s pomocí následujícího článku, kde zjistíte, kolik stojí technická a na co se zhruba připravit.

Kolik stojí technická

Kolik stojí pravidelná technická pro osobní automobil?

Cena za technickou prohlídku osobního automobilu se pohybuje mezi 900 až 1 200 korunami v závislosti na konkrétním pracovišti. Absolvovat ji musíte běžně každé dva roky a pokud bude úspěšná, vyznačí vám stanice STK do průkazu datum platnosti technické způsobilosti a dodá vám kontrolní nálepku jako osvědčení na registrační značku.

Před samotnou technickou kontrolou je také potřeba provést měření emisí. Kladný výsledek je důležitým ukazatelem toho, zda vozidlo může projít kontrolou bez problémů. Ve většině případů bývá měření emisí součástí samotné technické kontroly na daném místě. Připravte se proto na další výdaj zhruba 700 až 1000 Kč.

Technická na vlastní žádost

Kromě pravidelné technické prohlídky si můžete nechat prověřit technický stav vozidla i na vlastní žádost. V takovém případě je platba vždy za dané stanoviště či jeden úkon. Cena za jednu činnost se přitom obvykle pohybuje kolem 200 korun. Tento úkon může být vhodný například při prodeji automobilu nebo nejistotě, jestli je všechno v pořádku. Zvažte však, jestli nebude lepší navštívit rovnou autoservis, kde nedostatek zvládnou opravit.

Kolik stojí technická před registrací vozidla?

Technickou prohlídku je nutné absolvovat také po pořízení nového automobilu před jeho registrací. V případě, že se jedná o české vozidlo je cena do 1 000 korun. Pokud vozidlo pochází ze zahraničí, počítejte s cenou kolem 1 800 korun.

Kolik stojí technická pro motorku nebo vozík do 1000 kg?

Pokud technickou potřebujete pouze pro motorku nebo přívěsný vozík s hmotností do 1000 kg, bude cena obvykle o něco přívětivější. Běžně se v těchto kategoriích pohybuje okolo hranice 700 Kč.

Jestliže přesáhnete zmíněných 1000 kilogramů, měla by cena opět dosahovat hodnoty zhruba 1000 Kč, podobně jako v případě osobního automobilu.

Opakování technické prohlídky do 30 dnů

Pokud automobil, vozík či motorka neprojde technickou kontrolou, musíte odstranit případné závady a nedostatky. Když se k další opravné kontrole dostavíte do 30 dnů od prvního pokusu, je cena pouze kolem 400 korun.

Mnoho oprav zvládnete v domácích podmínkách a je dobré provést je ještě před první návštěvou stanice technické kontroly. Zkontrolujte si například, zda pneumatiky odpovídají hodnotám uvedeným v technickém průkazu vozidla.

Naopak pokud nutné opravy nestihnete do 30 dnů, zaplatíte cenu za standardní technickou prohlídku v rozmezí od 900 do 1 200 korun. Z toho důvodu je lepší provést opravy co možná nejdříve a vyrazit včas na opravný termín.

Vždy záleží na podmínkách jednotlivých stanic STK

Uvedené ceny technických kontrol jsou v zásadě orientační a slouží pro odhad toho, kolik celkem můžete zaplatit. Konkrétní konečná cena se však může o nějakou tu stokorunu lišit také podle toho, na jakou stanici technické kontroly zajedete. Pozor si dávejte také na to, že na někde mohou vyžadovat platbu v hotovosti, tak ať máte s sebou dostatečný obnos peněz. Na internetu by neměl být problém najít odpovídající ceník dané stanice STK, kde si jednoduše spočítáte celkovou cenu za prohlídku, jakou potřebujete. Ve většině případů nezapomeňte k technické připočítat také měření emisí.

Článek aktualizován 12. 1. 2023