1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jaké elektrody pro inventor

Jaké elektrody pro inventor

Obsah článku

Na první pohled se může sváření laikům zdát jako komplikovaná věda. Vždyť jen pojmy jako napětí, proud, pólování nebo elektrody mnohým zrovna moc neříkají. I proto se dříve jednalo o výhradní doménu profíků. S nástupem moderních invertorů se naštěstí mnohé usnadnilo a na své si přijdou i domácí kutilové, kteří občas potřebují něco spojit. Na následujících řádcích vás seznámíme s jednotlivými elektrodami pro invertory, jejich výhodami i nevýhodami.

Stručné shrnutí:

Rutilové elektrody
– vyznačují se snadnější manipulací, vysokou odolností vzniklého spoje vůči lámání a působení vzdušné vlhkosti, jsou vhodné pro některé druhy oceli, tenčí a středně silné plechy.

Bazické elektrody – náročnější manipulace, použitelné se všemi druhy oceli, vynikající vlastnosti, odolnost vůči praskání i vzdušné vlhkosti.

Rutilo-bazické elektrody – velmi nákladná kombinace toho nejlepšího z obou druhů elektrod.

Elektrody pro invertor

V současné době se rozlišují dva základní druhy elektrod pro invertory – rutilové a bazické. Liší se svým použitím i vlastnostmi. Rutilové elektrody získaly svůj název podle minerálu rutil, který je obsažen v obalu. Jedná se o všestranně použitelné pomocníky, netečné vůči vlhkosti a odolné proti prasklinám. Odborníci je doporučují zejména pro sváření tenkých a středních plechů. Výhodou je i jednoduchá ovladatelnost ve všech polohách.

Oproti tomu bazické elektrody se vyznačují náročnější manipulaci a lze je použít i s hůře svařitelnými druhy oceli. Výsledný svár je velice odolný, prakticky nepraská a odolává působení vzdušné vlhkosti. Profesionální svářeči často vaužívají kombinaci obou druhů elektrod – rutilo-bazické, které zajišťují nejlepší vlastnosti. Využití v domácím prostředí komplikuje jejich vysoká cena. 

Druh elektrodyVýhodyNevýhody
RutilováSnadná manipulace ve všech polohách, odolnost vůči prasklinám a vzdušné vlhkostiVhodné pouze pro některé typy ocelí, určené ke svařování tenčích a středních plechů
BazickáVysoká odolnost vzniklého sváru, lze využít se všemi druhy materiáluNáročnější manipulace, vyšší cena
Článek aktualizován 8. 2. 2022