1. Domů
  2. Ostatní
  3. Jak si zařídit otevřenou šatní skříň?

Jak si zařídit otevřenou šatní skříň?

Otevřená šatní skříň může být skvělým doplňkem vaší ložnice. Je moderní, praktická a umožňuje vám snadný přístup k vašemu oblečení. V tomto článku vám představíme několik tipů, jak si takovou skříň zařídit a využít ji na maximum. Velkou výhodou je fakt, že na všechno oblečení vidíte a mnohem lépe se vám budou kousky kombinovat. V současnosti se jedná o velmi moderní a populární způsob, jak organizovat a ukládat oblečení v ložnici nebo šatně.

Vyberte správné místo

Než začnete vybírat nábytek, pečlivě zvažte, kam otevřenou šatní skříň umístíte. Je důležité, aby byla dobře osvětlena a měla dostatek místa pro všechny vaše věci. Ideálně by měla být umístěna tak, aby se k ní snadno dostalo ze všech stran. Nemusíte ji ale nutně stavět do volného prostoru. Stejně dobře bude fungovat také u zdi v ložnici.

Zvolte vhodný design

Design šatní skříně by měl ladit s celkovým stylem vaší ložnice. Můžete si vybrat dřevěné regály, závěsy nebo kombinací obojího. Důležité je, aby design reflektoval vaši osobní estetiku a byl funkční. Praktickou stránku věci rozhodně nepodceňujte. Nejde jen o to, aby byl systém krásný, ale hlavně praktický při každodenním používání.

Organizujte oblečení

Při zařizování otevřené šatní skříně myslete na organizaci. Využijte zásuvky, regály a věšáky tak, abyste měli přehled o tom, kde co najdete. Organizace bude klíčová pro praktické využití vašeho šatního systému. Uvidíte, že se vám otevřená skříň bude hodit, ale musíte s ní správně zacházet. Vše rozdělte na kategorie, např.:

  • šaty a sukně,
  • košile a halenky,
  • kalhoty,
  • svetry atd.

Další částí organizace je také výměna sezónního oblečení. Nezapomeňte ho pravidelně měnit. Na podzim přijde čas na svetry, bundy a dlouhé kalhoty. Místo toho v létě vám budou na ramínkách viset hlavně šaty a sukně. Každému kousku ve svém domově najděte místo a vždy ho na něj ukládejte. Nejen, že budete mít neustále přehled o své skříni, ale také si doma udržíte pořádek.

Doplňky a dekorace

Otevřenou skříň můžete ozvláštnit různými doplňky a dekoracemi. Například krásné krabice na šperky, dekorační košíky nebo zrcadlo mohou skříň oživit a udělat ji osobitou. Nádherným doplňkem bude také osvětlení. Použijte LED pásky nebo stylové řetězy. Budou fungovat jako dekorace a zároveň vám prostor trochu osvítí. Dalším prvkem může být i zrcadlo, které bude fungovat prakticky a zvětší opticky prostor, ve kterém bude otevřená skříň postavená.

Udržujte pořádek

Důležité je udržovat pořádek. To platí pro každou skříň a každý prostor v domácnosti. Pravidelně procházejte vaše oblečení a věci a přemýšlejte o tom, co už nepotřebujete. Udržování skříně v pořádku vám usnadní výběr oblečení a ušetří čas. V otevřeném systému je také mnohem menší riziko, že se objeví plíseň nebo zápach. Musíte ale stále pravidelně větrat.

Článek aktualizován 11. 10. 2023