1. Domů
  2. Nezařazené
  3. Jak opravit zip brčkem

Jak opravit zip brčkem

Rozbil se vám zip u oblíbené bundy? Pokud nechcete riskovat nákup nového oblečení přes internet, v době uzavřených obchodů mnoho možností nemáte. Víte, že vám může pomoci dokonce i brčko?

Jak opravit zip brčkem

Tip: Nejlepší sady na opravu zipu

Na opravu zipu můžete využít k tomu určené sady. Doporučujeme sadu Munkees FixnZip.

VelikostNázevCena
MaláMunkees FixnZip – sada na okamžitou opravu zipů230 Kč
StředníMunkees FixnZip – sada na okamžitou opravu zipů265 Kč
VelkáMunkees FixnZip – sada na okamžitou opravu zipů290 Kč
Tabulka zobrazuje nejlepší sady na opravu zipu

Další nejlepší sady na opravu zipů

Jak na opravu zipu brčkem

Zip bývá velmi často tou vůbec první součástí, která se na oblečení rozbije. Zničila se vám plastová část zipu nebo máte jeho textilní konec natolik roztřepený, že se nedá už jezdec navléknout na obě části a oblečení nelze zapnout?

Vyzkoušet můžete jednoduchý trik, jak opravit zip brčkem. Odstřihněte z něj malou část asi o délce centimetru. Brčko podélně rozstřihněte tak, abyste získali proužek plastového materiálu. Ten přeložte napůl. Podlepte ho oboustranně lepící páskou nebo si připravte vhodné lepidlo.

Proužek nalepte na dolní část zipu. Aby vám lépe držel, důkladně ho přimáčkněte kleštěmi. Některé návody také doporučují na postižené místo rovnou kus plastového materiálu z brčka natavit. Jezdec by měl jít bez problémů na obě části navléknout a zapnout.

Vyplatí se oprava zipu svépomocí?

Aby byla vaše oprava co nejméně viditelná, je vhodné si vybrat brčko průhledné nebo takové, které barvou odpovídá zipu.

Mějte na paměti, že opravy svépomocí mohou být pouze záležitostí s krátkodobou životností. U novějšího oblečení před jakýmkoli zásahem zvažte reklamaci. Máte doma již starší oděv ležící právě kvůli rozbitému zipu na dně skříně? Vyhazovat oblíbený kousek nemusíte ani poté, co se vaše vlastnoruční oprava příliš neosvědčí, zip lze běžně vyměnit.

Můžete se o výměnu zipu pokusit doma sami nebo se obraťte na odborníky. Pokud nepatříte mezi vyloženě zkušené švadlenky, může to pro vás být poměrně těžké a nechat si vyměnit zip u profesionálů tak jednoznačně znamená ušetřený čas. Alespoň pokud po ruce nemáte například šikovnou kamarádku, která si rozumí se šicím strojem a má na vás čas. Výměnu zipu běžně zvládnou v každém krejčovství. Jde o jednu z nejčastěji poptávaných služeb v tomto odvětví.

Jen je nutné si uvědomit, zda se jedná o kus oblečení, které je pro vás srdeční záležitostí nebo například o dražší značkovou mikinu. Výměna zipu může být v mnoha případech nákladnější než nové oblečení.

Jak vybrat správný zip

Základním parametrem je délka. Zipy se prodávají buď v připravených délkách nebo v metráži. Pokud budete zip do potřebné délky odstřihávat, použijte kovovou koncovku, která slouží jako pojistka proti tomu, že jezdec ze zipu nevypadne.

Délkou se rozumí délka zapínatelné části. Nepočítá se textilní část nebo zoubky nahoře a dole. Pokud se tak rozhodnete zip měnit sami, důkladně si jej změřte.

Velikost zipu se standardně udává v mm. Měří se je šířka zapnuté spirály nebo zoubků bez textilní části. Označení se může lišit podle výrobce, u spirálových zipů se často objevuje značení WS. Velikost najdete vyraženou na rubové straně jezdce.

Kolik stojí profesionální oprava zipu a kam se obrátit

Jen samotný zip stojí okolo 100 Kč. Celkově vás tak výměna zipu u konkrétního oblečení může vyjít dokonce na několik stovek korun. Obvyklé cenové rozmezí se pohybuje od 200 do 400 Kč. Cena a náročnost opravy vzrůstá, pokud se jedná o bundu s vycpávkou nebo podšívkou. Šikovnou a zároveň levnou švadlenu nebývá problém sehnat především na menším městě.

Výsledek opravy je však po stránce provedení velmi dobrý. Není problém vybrat zip, který je původnímu barevností i provedením podobný. Pokud si zvolíte dostatečně robustní zip, o jeho životnost se po výměně rovněž nemusíte obávat. Nosit pak oblíbenou mikinu či bundu můžete ještě několik dalších let. Složitější bývá výměna zipů u boty nebo kabelky. Běžná švadlena si s ní neporadí, ale hledat obuvníka například na malé vsi se nemusí podařit. Připravte se tak na vyšší investici.

Článek aktualizován 28. 5. 2022