1. Domů
  2. Ostatní
  3. Jak během pracovního týdne utratit co nejméně

Jak během pracovního týdne utratit co nejméně

Nic není tak dlouhé jako týden před výplatou. Co tedy dělat, když vám do ní zbývá ještě pár dní a váš účet hlásí, že už by ji vážně potřeboval?

Vezměte si do práce vlastní oběd a svačinu

Možná se to na první pohled nezdá, ale jídlo dělá s týdenním rozpočtem divy. Ať už chodíte na oběd do restaurací, nebo do firemní kantýny, když si párkrát (ale ideálně každý den) vezmete do práce krabičku s vlastním obědem, ušetříte i několik stovek týdně.

Cena obědového menu se momentálně pohybuje zhruba kolem 150 Kč, častěji je ale vyšší a za oběd v restauraci zaplatíte i 170 Kč či 190 Kč. Obzvlášť ve větších městech. Pokud tuto částku vynásobíte pěti pracovními dny, zjistíte, že za obědy týdně utratíte něco mezi 750 Kč a 950 Kč.

Vaření vlastních obědů je sice z hlediska času a energie náročnější, k vaší peněžence však šetrnější. Co takhle upéct v pondělí celé kuře, které v obchodě stojí zhruba 100 Kč a které můžete jíst několik dní s různými přílohami?

Nakupujte chytře

Každý radí něco jiného. Někdo říká, že je lepší dělat větší nákup jednou týdně, někdo zase, že daleko víc ušetříte, když budete chodit do obchodu častěji a nebudete nakupovat vyšší množství potravin, které se brzy kazí (např. uzeniny).

Důležité je však hlavně to, abyste nakupovali rozumně a nenechali se jen tak bezcílně zlákat slevami. Jak na to?

  • Ještě než vyrazíte na nákup, připravte si seznam a toho se v obchodě držte.
  • Nenakupujte potraviny, které nepotřebujete a které byste si koupili jen proto, že jsou ve slevě.
  • Zaměřte se na poměr ceny vs. množství. Větší balení potravin (např. rýže) bývá často v přepočtu na porce levnější než balení menší.

Nechte auto doma

Jste zvyklí téměř všude jezdit autem? Možná se vám i vaší peněžence vyplatí, když ho párkrát do týdne necháte doma. Samozřejmě, že pokud dojíždíte daleko do práce, je potřeba mít auto neustále po ruce. Jestli s ním ale jezdíte pouze po městě, může to být trochu zbytečné.

Ceny pohonných hmot za poslední rok stouply natolik, že je každé tankování dost drahou záležitostí. Když se tedy občas vypravíte do práce nebo za kamarády hromadnou dopravou, ušetříte týdně i pár stovek.

Udělejte si v penězích pořádek

Když si svůjrodinný rozpočet sepíšete a rozplánujete, nejen že zjistíte, kolik peněz vám zbývá na celý týden (či měsíc), ale taky se vám bude daný limit lépe dodržovat.

Jako první krok udělejte to, že si spočítáte veškeré příjmy v rodině, které během měsíce máte. Poté je porovnejte s nezbytnými výdaji, které každý měsíc platíte. Může to být například jídlo, nájem nebo poplatky za internet či televizi.

Rada na závěr: nevytvářejte si zbytečné finanční závazky

Základním pravidlem, jak šetřit a mít své finance přes týden pod kontrolou, je mít co nejméně závazků, které musíte několik měsíců splácet.

Ať už vás lákají nákupy na splátky, bankovní či nebankovní půjčka, nebo třeba zřízení kontokorentu, pokaždé si promyslete, jestli je to ve vaší situaci vhodné řešení a jestli vám další výdaj váš rodinný rozpočet dovolí.

Článek aktualizován 29. 5. 2023