1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Něco na hubnutí? Rady, produkty, metody

Něco na hubnutí? Rady, produkty, metody

Zbavit se nadbytečných kilogramů není lehké. Naštěstí existuje mnoho variant, jak k hubnutí přistoupit. Díky tomu si může každý najít způsob, jak se pomalu ale jistě dostat do kondice. Kilogramy navíc nejsou hezké ani zdravé. Jak se jich tedy zbavit?

Stručné shrnutí:

Pomocí drastických diet nikdy efektivně nezhubnete.

Velkou roli hraje při hubnutí vaše psychika.

S hubnutím začněte hned a dobře se motivujte.

Snažte se na hubnutí dívat reálně a vyzkoušejte osvědčené tipy. 

Tipy na hubnutí můžete najít i v tak zvaných babských radách.

Nezapomeňte na pohyb, který hubnutí uspíší a přinese vám řadu dalších výhod.

Nespoléhejte se na drastické metody

Hubnutí není jednorázová akce, nýbrž věc dlouhodobá. Samozřejmě se zhubnout dá i v řádu týdnů a měsíců. Aby vám štíhlá postava vydržela, je potřeba ke změně stravovacích i pohybových návyků přistupovat dlouhodobě. Proto je důležité, abyste při hubnutí nespoléhali na drastické metody. K nim patří dlouhodobé půsty, nesmyslné hladovění a diety, které tělu nepřinášejí potřebnou výživu. I přesto, že byste za pomoci některé této metody krásně zhubli, jojo efekt vám ztracená kila zaručeně vrátí zpátky, a to dvojnásobně.

Pro sportovce, kteří potřebují dostatek energie před náročným výkonem, je vhodnou volbu maltodextrin. Jestli je maltodextrin škodlivý pro tělo se dočtete v našem článku.

Na změnu se připravte i psychicky

Hned na začátku je důležité připustit si, že hubnutí je změna, která váš život obrátí vzhůru nohama. Najednou už si nebudete moci dát vše, na co jste dříve byli zvyklí. Proto na změnu připravte i svou mysl. Nejlepší je přistupovat k hubnutí po malých krůčcích, které mají v dlouhodobém měřítku větší úspěch. Mozek lépe snese nepatrné změny. Místo kompletní změny jídelníčku z něj pro začátek vynechejte například smažená jídla a sladké nápoje. 

Tělo se bude bránit, pokud mu odepřete dříve pravidelně dodávaný cukr. Když ale vydržíte, obranné reakce pominou a vy na sladké už tolik myslet nebudete. Připravte se také na častou špatnou náladu při hubnutí, která může svádět k návratu k dřívějšímu režimu. 

Hubnutí neodkládejte

Řada lidí nechává hubnutí na až… až po oslavě, až po této čokoládové tyčince. Takhle ale hubnutí opravdu nefunguje a je naopak potřeba s ním začít okamžitě. Zákusek v lednici darujte sousedce a sušenky pošlete po dětech babičce.

Průběžně se motivujte. Můžete si koupit sluchátka do uší, aby byl pohyb zábavnější. Na lednici by pak neměla chybět fotka vašeho hubenějšího já nebo obrázek vaší oblíbené hubené celebrity. Motivující je si své úspěchy zaznamenávat. Vytvořte si tabulku, ve které si budete odškrtávat všechny provedené akce dne, týdne, měsíce. Čím více splněných aktivit budete mít, tím méně se vám bude chtít tu či onu akci vynechat. 

Nehledejte zázrak, zkuste to, co zaručeně funguje

Místo zázračných pilulek zkuste jít na hubnutí racionálně. Co opravdu funguje?

  • Vynechte nebo alespoň částečně omezte sladká a smažená jídla,
  • sladké nápoje vyměňte za vodu a přestaňte si sladit kávu,
  • zmenšete své porce,
  • ke každému jídlu si přidejte zeleninu (vláknina v ní obsažená vám pomůže s trávením),
  • podpořte spalování kalorií pohybem – i obyčejná procházka pro začátek stačí,
  • příjem kalorií mějte nižší než  jejich výdej,
  • přestaňte s mlsáním u televize,
  • nechoďte nakupovat hladoví,
  • jídlo si do práce noste z domu.

S úbytkem kilogramů vám pomohou babské rady

Před každým jídlem vypijte sklenici vody, která vás zasytí a vy toho sníte méně.

Jezte hodně chilli. V chilli obsažený kapsaicin urychluje metabolismus.

Pijte vodu s jablečným octem. Napomáhá trávení, podporuje činnost střev a spalování tuků.

Každé ráno hned po probuzení vypijte sklenici vlažné vody s citronem. Tím nastartujete svůj metabolismus.

Nevynechávejte snídani, protože taktéž napomáhá rychlejšímu spalování.

Častěji a hluboce dýchejte, čímž okysličíte organismus a napomůžete odvádění škodlivin z těla.

Bez pravidelného pohybu se při hubnutí neobejdete

Hubnutí založené jen na změně jídelníčku není tak efektivní, jako když k němu přidáte pohyb. Pohyb, ať už bude jakýkoliv, pomůže spálit kalorie navíc a vy budete hubnout mnohem rychleji. Pohybem si také postupem času vybudujete svalovou hmotu. O té je známo, že urychluje spalování přijaté energie. Pravidelný pohyb vám mimo jiné dodá i dobrou náladu, protože se při něm vyplavuje hormon štěstí. Ta vám dodá sílu v hubnutí nepolevovat.

Jaké cviky s gumou na břicho jsou nejlepší jsme detailně rozebrali v našem článku.

Opravdu nemusíte utrácet za drahou posilovnu. Místo toho můžete běhat do schodů, chodit na dlouhé svižné procházky nebo poctivě dřepovat. Počítá se opravdu každý pohyb. Dejte si však pozor, abyste to s pohybem pro začátek nepřehnali. Před každou pohybovou aktivitou se nezapomeňte rozcvičit. Tím rozehřejete svaly a předejdete jejich případnému namožení. 

Článek aktualizován 2. 10. 2022