1. Domů
  2. Holicí strojky
  3. Jak a jaký vybrat holicí strojek?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat holicí strojek?

Jak a jaký vybrat holicí strojek?

Pánské holící strojky na vousy jsou samostatné mašinky pro pohodlné oholení bez rizika pořezání. Jejich používání je zpravidla velmi snadné a rychlé. Není tedy divu, že se jedná o oblíbené řešení. Nabízí se ve dvou konstrukčních variantách. Planžetové strojky jsou vhodné pro citlivou pokožku a kratší vousy. Méně hlučné frézkové si zase poradí i s ostrými konturami obličeje a s hustšími nebo delšími vousy.

Strojky lze používat pro mokré i suché holení. Některé modely se hodí jen pro jeden způsob, jiné zvládnou bez problémů oba. V rámci napájení rozlišujeme tři typy – síťové, akumulátorové a bateriové. Síťové neboli kabelové řešení nevyžaduje dobíjení a lze ho používat libovolně dlouho v kuse. Jste však omezení zásuvkou. Akumulátorové musíte nabíjet a u bateriových měnit zdroj. Fungují však i v mokru a bez přístupu k elektřině.

Při nákupu se rovněž podívejte, z jakého materiálu je strojek vyrobený. Nezapomínejte ani na praktické funkce, které výrazně usnadňují používání. V neposlední řadě hraje svou roli to, kolik peněz jste ochotni do nákupu holícího strojku investovat. Myslete na to, že ačkoliv za dražší přístroj zaplatíte více, vydrží vám díky kvalitnímu zpracování zpravidla delší dobu a mnohdy vám také ušetří mnoho času s holením.

Jaký holicí strojek vybrat stručně:

Typ vousů – pro husté nebo dlouhé se hodí frézkové typy. Pro krátké a jemnější zase planžetové. Ty doporučujeme také pro citlivější pokožku.

Nasucho nebo namokro – mokré holení je šetrnější, ale neobejdete se bez speciální kosmetiky. Suché holení zamezuje zarůstání vousů, lze ho používat kdykoliv a kdekoliv, ale může podráždit jemnější pokožku.

Napájení – rozlišujeme síťové, akumulátorové a bateriové typy strojků. Volba závisí na stálé dostupnosti zásuvky a nutnosti dokupovat baterie či zařízení pravidelně dobíjet.

Čištění – zatímco základní typy nabízejí jen štěteček na oprášení, ty nejlepší mají vlastní stanici na automatické čištění. Ideální je, pokud lze holící strojek opláchnout pod tekoucí vodou.

Funkce – ačkoliv nemají zásadní vliv na výsledky holení, značně usnadňují používání a obsluhu přístroje.

Holící mechanismus

Strojky můžeme jednoduše rozdělit podle mechanismu holení. Toto základní kritérium by mělo být tím prvním, na co se při nákupu zaměříte. Rozhodujte se podle toho, jaké máte vousy, jak často se holíte, jaký máte tvar tváře a také dle citlivosti vaší pokožky. Rozlišujeme dvě základní provedení:

  • Planžetové holící strojky,
  • Frézkové holící strojky.

Ještě než se podíváte na princip fungování jednotlivých typů, můžete si pomocí jednoduché tabulky určit, jaký mechanismus bude pro vás lepší. Rozhodněte se, který popis spíše odpovídá vaší situaci.

TypPlanžetovéFrézkové
Délka vousůKratšíDelší
Hustota vousůJemnějšíHustější
Tvar obličejeBez ostrých konturJakýkoliv (i s ostrými konturami)
Typ pokožkyJakákoliv (i citlivá)Ne pro velmi citlivou

Planžetové holící strojky

Tento typ holících strojů pracuje na poměrně jednoduchém principu. Najdete na něm rovnou holící plochu s planžetou, která má v sobě mnoho malých otvorů. Vousy se do těchto dírek dostávají a následně jsou ustřižené pohybujícími se břity. Jednotlivé modely se od sebe liší počtem planžet, nožů i rychlostí vibrace. Planžety jsou zpravidla pohyblivé, aby se přizpůsobily tvaru tváře.

Planžetové holící strojky jsou vhodné především pro krátké vousy, které si jejich majitel holí pravidelně. V porovnání s frézovým typem jsou šetrnější k citlivé pokožce. Holení by se mělo provádět rovnými dlouhými pohyby.

Frézkové holící strojky

Frézkové strojky na holení se také označují jako rotační. Poznáte je podle typických hlav. Ty obvykle bývají tři. Dokáží tvar obličeje kopírovat lépe než planžety. Pokud máte ostřejší rysy, bude vám tento typ pravděpodobně vyhovovat více. Po zapnutí holící hlavy rotují, čímž stříhají vousy. Čím rychlejší jsou jejich pohyby, tím lepšího oholení dosáhnete. 

Holící strojky frézkového typu se nejvíce hodí pro husté nebo delší vousy. Pokud se neholíte pravidelně, bude pro vás dobrou volbou právě toto provedení. Pohyby by na rozdíl od frézkových modelů neměly být rovné, ale spíše krouživé. Plusem frézek je obvykle tišší chod.

Způsob holení

Jak již bylo řečeno, planžetové strojky se používají pomocí rovných a frézkové pomocí krouživých pohybů. Mechanismus ovšem není jedinou věcí, která ovlivňuje způsob holení. Bez ohledu na typ přístroje můžeme rozlišit dvě hlavní skupiny:

  • Suché holení,
  • Mokré holení.

Pokud nevíte, pro jaký typ se rozhodnout, můžete si vybrat provedení, které umožňuje používat obě varianty. Po vyzkoušení uvidíte, jaká vám vyhovuje nejvíce. Také je možné způsoby holení střídat dle aktuální potřeby a situace.

Suché holení

K suchému holení nepotřebujete žádnou vodu, pěnu, gel ani jiné přípravky pro zvlhčení pokožky. Lze ho tak použít kdekoliv – doma, v práci i na cestách, na které si tudíž s sebou nemusíte nosit žádné další holící vybavení kromě samotné mašinky. V porovnání s mokrým holením minimalizuje zarůstání vousů. Nevýhodou je riziko většího podráždění. Nehodí se proto pro příliš citlivou pokožku. 

Mokré holení

Jak již ze samotného označení vyplývá, mokré holení se provádí s navlhčenou pokožkou. Je k němu nutné pořídit pěnu, gel či jinou kosmetiku. Kromě toho, že do nich musíte investovat peníze, mají holící přípravky nevýhodu v horší skladnosti  při cestování. Ovšem mokrý způsob jednoznačně vede v šetrnosti k pleti. Bývá oblíbený u mužů s citlivou pokožkou.

Dalším plusem mokrého holení je, že ho můžete provádět i ve sprše, což ušetří hodně času. Tyto typy strojků jsou samozřejmě voděodolné. Logické je, že holení na mokro nelze kvůli bezpečnosti provádět při zapojení do elektrické zásuvky. 

Napájení

Dalším kritériem, ve kterém se od sebe holící strojky výrazně odlišují, je způsob dodávání energie. Z pohledu napájení se setkáte na trhu se třemi hlavními druhy:

  • Síťové holící strojky,
  • Akumulátorové holící strojky,
  • Bateriové holící strojky.

Síťové holící strojky

Síťové holící strojky se jednoduše připojují do zásuvky. Ačkoliv někoho může přítomnost kabelu obtěžovat, a navíc není možné tento typ používat ve sprše, má celou řadu výhod. Kromě nízké pořizovací ceny na něm oceníte fakt, že se vyhnete dokupování baterií, nutnosti dobíjení i sledování stavu akumulátoru. Síťový strojek lze používat neomezeně dlouhou dobu v kuse.

Akumulátorové holící strojky

Tyto strojky se taktéž zapojují do elektrické zásuvky. Není je však nutné mít připojené během holení. Stačí dobít vnitřní akumulátor a ten pak dodá přístroji energii pro následnou práci. Můžete ho tudíž používat i na cestách, když nemáte připojení k elektřině. Pokud je daný model voděodolný, lze se s ním holit i ve sprše.

Akumulátorové strojky na holení se dobíjejí dvěma způsoby; buďto připojením konektoru nebo přes speciální stanici. Plusem konektoru se zástrčkou je možnost využít akumulátor i pohon ze sítě. Jedná se tak o kombinovaný typ dvou druhů napájení. Speciální stanice se vyznačuje jednoduchou obsluhou. Po zapojení do zásuvky do ní stačí přístroj jen položit. Plusem tohoto řešení je dobrá stabilita. Na druhou stranu zabere více místa.

U akumulátorového typu je důležitým parametrem doba provozu. Jedno nabití strojku obvykle postačí na několik oholení. Údaj je udávaný buďto na počet holících procesů, nebo přesněji v počtu minut, po které zařízení vydrží v chodu. Základní výrobky dosahují cca 20 minut, pokročilejší akumulátory fungují až hodinu bez přestávky. Při nákupu si rovněž pohlídejte rychlost nabíjení.

Bateriové holící strojky

Bateriové strojky jsou téměř stejné jako akumulátorové. Jen namísto dobíjecích vnitřních baterií fungují na principu výměnných. U nich je jednoznačnou nevýhodou nutnost pravidelného dokupování. Obvykle k pohonu slouží klasické AA nebo AAA. Doba chodu bývá bohužel krátká.

Spolu s vyměňovacími bateriemi logicky souvisí nemožnost využívat elektrickou síť. Pokud vám dojde energie, není nutné čekat na doplnění kapacity akumulátoru. Nemáte-li však náhradní baterie, nelze po jejich vybití holicí strojek používat.

Obrázek zobrazuje napájení holicích strojků
Napájení holicích strojků – ze zdroje: arecenze.cz

Materiál

Použité materiály mají vliv na odolnost a životnost zařízení. Plastové tělo je křehké a může se lehce poškodit při nárazech. Na rozdíl od odolného kovového provedení je však lehké. Často se na holících strojcích setkáte s různými přidanými materiálovými prvky. Například gumový plášť pomáhá zabraňovat klouzání. To oceníte zejména u mokrého holení.

Taktéž u břitů má materiál vliv na jejich odolnost a životnost, ale i na další vlastnosti. Setkat se můžete s různými provedeními břitů, jako jsou například:

  • Ocelové břity – dobrá volba pro méně frekventované používání. Mají nízkou cenu, ale bohužel po kontaktu s vodou rezaví. Během používání se brzy otupí.
  • Nerezové břity – nereznou, tudíž je lze omývat pod tekoucí vodou. Výdrž je o něco delší než u oceli, ale stejně se během používání tupí.
  • Titanové břity – méně často frekventované a dražší provedení; vyskytuje se spíše u prémiových manuálních holítek. Má velkou odolnost proti mechanickému poškození, nerezne, tudíž ho lze opláchnout. Zůstává dlouhou dobu perfektně ostré.
  • Keramické břity – netupí se, ale nelze je namočit. Nevýhodou je jejich křehkost. Při nárazu se mohou snadno poškodit.

Údržba

Údržba a pravidelná kontrola stavu holícího strojku by měla být samozřejmostí. Samotná konstrukce má zpravidla dostatečně dlouhou životnost. Břity se ovšem během holení postupně tupí. To bohužel platí u manuálních základních žiletek i většiny holících strojků. Břity je tudíž nutné časem vyměnit. Naštěstí frekvence obměny není moc častá. Většinou vydrží fungovat i několik let v závislosti na použitém materiálu.

Čištění a odstraňování zbytků vousů je naprostým základem údržby a péče o holící strojek. Prodlužuje jeho životnost a stará se o spolehlivých chod. Tato práce by se měla provádět ideálně po každém holení. Proto není na škodu zkontrolovat, jaký čistící systém váš budoucí strojek má. Rozlišujeme tři hlavní typy údržby:

  • Čistící štěteček,
  • Čištění pod tekoucí vodou,
  • Čistící stanice.

Čistící štěteček

Čištění štětečkem se používá u základních modelů, které nejsou voděodolné a nedají se tudíž opláchnout pod tekoucí vodou. Jedná se o poměrně zdlouhavou práci. Nutné je odejmout frézkovou nebo planžetovou část a následně všechny části strojku pořádně vypucovat. Čistící štěteček bývá součástí balení spolu s přípravkem pro čištění a mazání.

Čištění pod tekoucí vodou

Pokud je holící strojek voděodolný, zpravidla ho lze čistit pod tekoucí vodou. Ačkoliv se stále jedná o manuální úkon, je o hodně rychlejší a snadnější v porovnání se štětečkem. 

Čistící stanice

Čistící stanicí disponují dražší holící strojky. Stačí do ní mašinku položit a stanice udělá všechnu práci za vás. Tento způsob údržby je nejjednodušší a zároveň nejúčinnější. Dokáže z holicího strojku odstranit nejen zbytky vousů, ale také různé mikroorganismy, či ho navíc promazat. Čištění se zpravidla provádí dohromady s nabíjením, což šetří čas.

Funkce a doplňky

Funkce a doplňky vám pomáhají se snadnějším použitím a usnadňují provoz holícího strojku. Zároveň mohou mít z části vliv na výsledky holení. Čím více pokročilých funkcí však zařízení má, tím bývá dražší. Před nákupem si promyslete, jaké vychytávky budete používat. Vedle již zmíněné vodotěsnosti či čistící stanice se setkáte například s prvky, jako je:

  • Displej – zobrazuje informace o stavu strojku, jako je například procento zbývající baterie. 
  • Zastřihovač – nástavec, který se umisťuje na planžetu nebo frézkovou hlavu. Používá se k úpravě kníru, bradky nebo kotlet. Tvarování vousů je s ním mnohem snadnější než s pouhým strojkem. 
  • Holící nástavec – stejně jako zastřihovač slouží pro rozšíření možnosti použití strojku. Umožňuje holit celé tělo. Jedná se však jen o vedlejší funkci. Hlavním zaměřením těchto mašinek je vždy úprava vousů.
  • Indikátor nabití – důležitá funkce u akumulátorových holicích strojků. Podle indikátoru poznáte, zda je přístroj nabitý. U levnějších modelů má podobu LED diody, u dražších může být ve formě displeje.
  • Indikátor výměny planžet – upozorní na nutnost výměny. Nemusíte sami na tento úkol myslet.
  • Navýšení výkonu – tato technologie se vyskytuje u pokročilejších modelů. Automaticky zvýší výkon, pokud zaznamená hustší vousy.
  • Rychlonabíjení – pokud vám dojde kapacita akumulátoru, dokáže rychlonabíjení za 5 až 10 minut dodat energii potřebnou pro jedno oholení. Taktéž nabití na 100 % výrazně zkrátí oproti klasickým modelům. Většinou je hotovo za hodinu.

Cena

Pořizovací cena je přímo spojená s pokročilostí přístroje. Na trhu se setkáte s modely pro běžné domácí použití i s profesionálními mašinkami do salónů. Největší cenový rozdíl mezi jednotlivými výrobky je v délce výdrže akumulátoru, množství funkcí a v kvalitě zpracování, se kterou souvisí i použité materiály.

Do 1 000 Kč

Základní frézkové i planžetové strojky na holení koupíte již za méně než 1 000 Kč. Kvalita zpracování a použité materiály u těch nejlevnějších nedosahují vysoké úrovně, avšak pro nenáročné uživatele pro občasné použití budou dostačující. V rámci funkcí tyto modely nenabídnou příliš velkou výbavu. S voděodolnými typy nebo s přístroji se zastřihovači se zde však setkat můžete.

Od 1 000 do 3 000 Kč

Strojky ve střední cenové třídě od 1 000 do 3 000 Kč jsou obvykle na vyšší úrovni konstrukcí zpracování i nabídkou funkcí. Akumulátorové typy jsou často kombinované s možností síťového napájení a disponují dlouhou výdrží. Setkat se také můžete s rychlonabíjením, přítomností displeje a s dalšími užitečnými prvky. 

Od 3 000 Kč

Modely za 3 000 Kč a více patří mezi špičku na trhu. Vynikají perfektním zpracováním a opravdu dlouhou životností. Například mašinky s titanovými břity mohou vyjít i na 10 000 Kč.  V této třídě není ničím neobvyklým přítomnost nabíjecí a čistící stanice nebo zvýšený výkon.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.holime.cz/jak-cistit-elektricky-holici-strojek

https://www.wikihow.cz/Jak-si-oholit-vousy

https://www.arecenze.cz/holici-strojky/

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022