Typy vousů

Moderní muž ví, že by měl adekvátně pečovat o svůj vzhled. Týká se to nejen tak základních věcí, jako je třeba čisté oblečení, ale i návštěvy kadeřníka nebo úpravy vousů.

Muž si může vybrat celou řadu různých stylů. Ty by mu měly především slušet, což se odvíjí hlavně od toho, jak vousy kontrastují s tváří, tedy s jejími rysy. Dále volíme s ohledem na požadovanou péči, kterou úpravě tváře posléze chceme nebo můžeme pravidelně věnovat.

Možností existuje mnoho tak, aby si skutečně každý muž vybral. Které jsou nejoblíbenější styly úpravy vousů a jak se o ně starat?

Stručné shrnutí:

Základními styly úpravy vousů je strniště, bradka, knír a plnovous.

O vousy je nutné pečovat, tedy pravidelně je upravovat nůžkami či strojkem, mýt je a používat balzámy, oleje či kondicionéry.

Plnovous

Plnovous je zřejmě nejpopulárnějším stylem mužských vousů. Vždy sestává z kotlet, kníru a bradky.

Pokud si ho chcete pořídit, je to poměrně jednoduché. Zkrátka ho necháte růst. Trvat to bude v průměru měsíc až dva. Růst můžete podpořit i speciálními přípravky, které zlepšují prokrvení pokožky. Mějte však na paměti, že přírodu neošálíte, pokud vám do vínku hustě rostoucí vousy nedala, ani s podpůrnými přípravky na tváři mohutný plnovous zkrátka nevykouzlíte.

Aby byly vousy optimálně lesklé a svěží, je potřeba je pravidelně mýt. Příliš se k tomu nehodí běžné prostředky, které už v koupelně máte, protože nadměrně odmašťují. Pořiďte si kosmetiku určenou přímo k péči o vousy, prodávají se mýdla nebo šampony.

S hydratací pomohou oleje, vosky, kondicionéry a balzámy. Pro plnovous jsou zvláště vhodné především oleje, neboť se snadno aplikují, dostanou se skutečně všude. Vosky a balzámy vám zase pomohou s tvarováním. Plnovous tak bude vypadat patřičně pěstěně, nikoli jako součást image „jsem líný se holit“.

K pravidelné péči patří také česání vousů kartáčkem a upravování kontur plnovousu. K tomu se nejlépe hodí především břitva.

Nespornou výhodou nošení plnovousu může pro řadu můžu především být to, že přidává na věku. Pokud tak působíte na své okolí dojmem, že alkoholické nápoje vám bez doložení občanského průkazu ještě neprodají, jde o vhodné řešení, jak nabýt poněkud více vážnosti.

Knír

Knír je podle některých zdrojů vůbec nejběžnější úpravou vousu hned po plnovousu. Muži, kteří touží po podobném stylu, mají mnoho možností úprav. Díky značné variabilitě zřejmě nehrozí, že knír do budoucna vyjde z módy.

Tato úprava působí seriózně, ovšem pozor, podle některých stylistů může knír zejména mladé muže dělat zbytečně staršími.

Chcete-li teprve knír pěstovat, lze s jistou nadsázkou říci, že nejprve musíte mít z čeho. Jako ideální se doporučuje nechat nejprve vousy narůst na asi 2 cm délky. Ty potom můžete upravovat. Samotný knír se zastřihuje na délku přibližně 1 až 2 cm. Pořiďte si nejlépe zastřihovač vousů, práce s ním je velmi pohodlná a snadná. Zásada při tvarování kníru je pečlivost, ale ne přemrštěná snaha o symetrii.

Pravidelnou péči bude knírek vyžadovat i poté, co se doberete ke kýženému tvaru. Je potřeba ho speciálními nůžkami zastřihávat, což jednak lépe vypadá, ale je i pohodlnější, neboť vás vousy nebudou škrábat. Správnému tvaru pomůže i pročesávání.

Mytí kníru je podobné jako v případě plnovousu. Rovněž na knír se používají již vzpomenuté hydratační přípravky. Někteří pánové nosí delší knír také navoskovaný.

Bradka

Řada mužů bere „na milost“ knír právě v kombinaci s bradkou. Bradka může společně s knírem tvořit na tváři pomyslný kruh, případně se tvaruje bradka a knír zvlášť.

Bradu lze nicméně nosit i zcela samostatně. Ponechává se i svislý proužek vousů na bradě. Tento styl se někdy také nazývá tenká kozí bradka. Možnou variantou je i takzvaná mušketýrská bradka, kdy zůstávají vousy na lícních kostech.

Bradka má mnoho podob a ve všech působí velmi elegantně. Podle mnoha mužů však, pozor, rozhodně nesluší každému.

Nejlépe vám k údržbě bradky poslouží strojek. Pokud to tak s pěstováním vousů myslíte vážně, v rámci vlastního pohodlí se vám určitě vyplatí si zastřihovač vousů koupit. Potřebovat budete nástavec s hřebenem pro délku v rozpětí 1-10 mm. Poté můžete opatrně ubírat po 0,5 mm až do doby, než budete s délkou úplně spokojen.

S bradkou je to co se týče péče víceméně podobné jako s plnovousem. Pravidelně je nutné ji mýt a pročesávat. Ideální frekvence mytí je cca 1x až 2x za týden.

Strniště

Výhodou strniště je především to, že sluší prakticky všem typům tváře. Působí ležérně a sexy je i dle některých žen. Vytváří dojem, že vaše charisma je dílem přírody, nikoli dlouhého času stráveného u zrcadla.

Obvykle nebývá delší než 5 mm, běžněji spíše 3 mm. Nejsnáze vám opět půjde vytvoření ležérního strniště s pomocí zastřihovače. Co se týče tvarování, patří tento styl k těm nejméně komplikovaným.

Přestože by se vám mohlo zdát, že tento typ nepotřebuje vůbec žádnou péči, není tomu tak. Vousy by měly být jemné, což oceníte nejen vy, ale i vaše partnerka. Nanášet je na vousy pravidelně potřeba olej a balzám. Balzám se doporučuje ráno, olej večer.

I strniště se navíc vyplatí opečovat s pomocí kartáče. Navíc si při této proceduře užijete velmi příjemnou masáž obličeje.

Každé 2 až 3  dny je potřeba strniště upravit. Vousy totiž nerostou všude stejně rychle, zastřižení tak uchová požadovanou délku několika milimetrů. Navíc je pro ležérní, ale stále upravený vzhled nutné pravidelně doladit kontury vousů.

Článek aktualizován 4. 1. 2023