1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. VibroShaper – funguje? Zkušenosti zákazníků

VibroShaper – funguje? Zkušenosti zákazníků

Cvičební stroje se stále více přesouvají ze specializovaných fitcenter do našich domácností. Výhody jsou jasné – můžete cvičit kdykoliv bez nežádoucí pozornosti ostatních. Vibrační plošina VibroShaper láká na doslova zázračné hubnutí a zpevnění svalstva. Zkušenosti zákazníků dokládají, že zatímco s hubnutím se příliš počítat nedá, nutnost zapojení skutečně všech svalových skupin při balančním cvičení skutečně pomáhá postavu zpevnit. Pamatovat je nutné také na to, že vibrační plošiny jsou určeny výhradně zcela zdravým lidem.

Stručné shrnutí:

Co je to VibroShaper – jedná se o speciální plošinu, která po spuštění začne vibrovat a nejrůznějšími způsoby nutit cvičitele k balancování, umožňuje efektivně provádět všechny druhy cviků vstoje, vsedě, vleže, stejně jako jógu nebo pilates, vlivem neustálého pohybu dochází k zapojení všech svalových skupin, vibrační plošina není určena chronicky nemocným jedincům, pouze zcela zdravým lidem.

Zkušenosti s VibroShaperem
– plošina skvěle funguje pro zpevnění svalů a postavy obecně, její přínos k hubnutí není prakticky žádný, protože činnost není dostatečně intenzivní na to, aby docházelo ke spalování tuků, oceňována je i možnost využití jako masážní stroj, negativní recenze se dotýkají zejména skutečnosti, že reklamní materiály slibují více, než splní, vyšší cenovky a hlučnosti přístroje.

Jak funguje VibroShaper se dočtete níže v článku.

Co je to VibroShaper?

Vibrační plošiny vtrhly před několika lety na trh jako velká voda. Možnost zpevnit postavu a zhubnout prakticky bez námahy pouhým balancováním na plošině, je ostatně velice lákavá. Mezi nejznámější modely patří VibroShaper, který je stále výrazně propagován v televizních a internetových reklamách. Vzhledem k tomu, že jejich cena postupně poklesla, nacházejí si cestu kromě profesionálních fitcenter také do domácností. 

Systém VibroShaper je velice jednoduchý. Základem je plošina, kterou po spuštění začnou procházet vibrace. Jejich intenzitu i charakter si můžete nastavit podle potřeby. Možnosti cvičení jsou prakticky neomezené – na plošině můžete balancovat, cvičit vstoje, vleže nebo vsedě a problémem nejsou ani jóga nebo pilates. Díky nutnosti udržet rovnováhu zapojíte všechny svalové skupiny, protáhnete tělo a současně zhubnete.

Nutno ovšem podotknout, že vibrační plošiny jsou určeny výhradně zcela zdravým lidem. Nesmějí je používat jedinci s nemocnými zády, poruchami srážlivosti krve, psychickým onemocněním, diabetem, nádorovými onemocněními, těhotné ženy ani lidé s umělými klouby. Proto se před prvním použitím raději poraďte s ošetřujícím lékařem, protože ke zhoršení zdravotního stavu může dojít i po jediném cvičení. 

Pro sportovce, kteří potřebují dostatek energie před náročným výkonem, je vhodnou volbu maltodextrin. Jestli je maltodextrin škodlivý pro tělo se dočtete v našem článku.

Zkušenosti s VibroShaper

Bombastické reklamy o hubnutí v řádech desítek kilogramů měsíčně rozhodně berte s rezervou. Při cvičení na vibrační plošině sice nějaké ty kalorie spálíte, nicméně efektivita takového cvičení je jistě nižší než u běhu, jízdě na kole a podobných intenzivních činnostech. Jen výjimečně se dostanete do fáze, během které by tělo začalo spalovat tuky. 

Uživatelé naproti tomu vyzdvihují zpevnění těla a pozitivní vliv na stabilizační systém. Neustále balancování totiž skutečně vede k zapojení všech svalových skupin, díky čemuž se výsledky projeví i po několika desítkách minut cvičení denně. V recenzích bývá často zmíněn i pozitivní vliv na akutní bolestivé stavy. Vibrace lze totiž využít i jako citlivou masáž v případě přetížení některých svalových skupin. U chronických obtíží ovšem potřebujete souhlas lékaře. 

Řada recenzentů poukazuje na nereálná očekávání, která přístroj ve svých reklamních materiálech vzbuzuje. Cenovku okolo 4 000 Kč také považují za přemrštěnou, jelikož se jedná pouze o malou plošinu. V neposlední řadě se negativně vyjadřují i o výrazné hlučnosti, proto není přístroj příliš vhodný do bytů. Před nákupem se tedy dobře rozmyslete nad tím, zda si vystačíte pouze s posílením svalů, nebo potřebujete opravdu zhubnout. 

Jaké cviky s gumou na břicho jsou nejlepší jsme detailně rozebrali v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022