1. Domů
  2. Nezařazené
  3. Airtrack na doma

Airtrack na doma

Při domácím cvičení se většina cvičenců snaží držet obecně známých standardů a svůj cvičební ,,koutek“ často vybavuje typickým náčiním jako jsou činky, posilovací stroje či různé mechanismy určené pro kardio cvičení. Na trhu sportovního vybavení však nalezneme i o něco flexibilnější pomůcky, které nám v pohodlí domova dokáží vytvořit prostředí i pro takové druhy sportů, jejichž cvičení v domácím prostředí jsme si dříve nedokázali ani představit. Jednou takovou pomůckou je nafukovací žíněnka zvaná ,,airtrack“, která svou funkčností dokáže zabavit děti i dospělé.

Co to je airtrack

Airtrack je unikátní druh žíněnky, která se od těch klasických liší nejen ve svém zpracování, ale také v možnostech jejího využití. Pro použití je potřeba ji naplnit vzduchem, což s sebou však přináší několik skvělých výhod – je velmi skladná a lze ji pohodlně přenášet kamkoliv budete chtít. Přívlastek ,,nafukovací“ nabízí jako potencionální problém riziko prasknutí, u airtracku se však není třeba této nežádoucí události obávat, neboť je vyráběna z pevných materiálů, přičemž některé žíněnky disponují nosností až přes 800 kg.  Povrchová úprava počítá s využitím ve vnitřních i venkovních prostorech, takže si ji můžete rozprostřít klidně uprostřed obývacího pokoje, na zahradě, nebo s ní vyrazit k vodě či dokonce i přímo na vodu. Obvykle je žíněnka vyráběna o tlošťce 10 cm, šířce 100 cm a délka se pohybuje většinou mezi 200 až 500 cm. Někteří výrobci nabízejí žíněnky i s většími rozměry, jedná se ale převážně o produkty určené k profesionálnímu použití, a ve výsledku zjistíte, že jako aitrack na doma je ideální právě ten se standartními mírami. Mnoho obydlí se totiž potýká s limitovaným prostorem, což díky kratším provedením airtracku nemusí představovat žádný problém.

Cvičení na airtracku

Rozmanitost možností, jak cvičit na aitracku, je skutečně velká. Skvělým pomocníkem může být při trénování gymnastiky, přičemž její pružnost velmi spolehlivě stimuluje odrazové schopnosti, a tak si chvílemi budete připadat jako na trampolíně. Bezpečí při dopadech i pohodlí během cvičení vám airtrack nabídne rovněž při akrobacii nebo parkouru. Vhodná je rozhodně i jako ,,bojová zóna“ při nácviku různých bojových umění, jako jsou např. karate nebo taekwondo. Využít jej však můžete i pro klasické fitness cviční, jógu, tanec, strečink a další. Koupí airtracku na domarozhodně potěšíte i své mladší generace, které si z této univerzální žíněnky vytvoří hřiště plné zábavy, přičemž se nemusíte strachovat o jejich bezpečnost. Nejatraktivnější vlastností žíněnky pro většinu dětí je pravděpodobně již zmiňovaná pružnost, díky které jim airtrack může nabídnout podobnou zábavu jako skákací hrad nebo trampolína.

Jak vybrat airtrack na doma

Při volbě ideálního aitracku na doma je důležité předem promyslet, kde přesně na něm budete chtít cvičit a pro jaký typ cvičení jej budete využívat. Od těchto skutečností se totiž bude odvíjet, jaké délkové rozpětí žíněnky budete volit.

Pro dospělé cvičence bude důležitá především spolehlivost, praktičnost i cena. Průsečíkem všech těchto tří proměnných je např. Masterjump Airtrack, který je nejhojněji vyhledáván ve své nejkratší verzi o délce 200 cm. Produkt však lze za trochu vyšší cenu zakoupit i v délkovém rozpětí 300, 400, 500 nebo dokonce i 600 m. Záleží tedy čistě na tom, jakou pohybovou aktivitu plánujete na airtracku vykonávat. Delší žíněnky jsou vhodné zejména pro dynamičtější cvičení, jako jsou bojové sporty apod. Pokud je účelem koupě airtracku zabavit své ratolesti a dopřát jim prostor pro pohybové radovánky, bude úplně stačit žíněnka s rozměry 200x100x10 cm. Tuto velikost nabízí také např. speciální limitovaná edice Masterjump Airtrack – TARY Edition, která byla vytvořena ve spolupráci s populárním parkouristou a youtuberem Tarasem Povoroznykem alias Tarym, jenž je mezi mladou generací velmi oblíbenou osobností. Jestliže tedy chcete své děti motivovat k pohybu, aitrack s Tarym není vůbec špatnou volbou. Airtrack je však natolik lákavým prvkem, že ať už jej budete pořizovat za jakýmkoliv účelem, s velkou pravděpodobností jej budou chtít vyzkoušet všichni členové vaší domácnosti.

Článek aktualizován 12. 1. 2023