1. Domů
  2. Rotopedy
  3. Rotoped, orbitrek nebo stepper? Co je lepší?

Rotoped, orbitrek nebo stepper? Co je lepší?

Obsah článku

Oblast sportovního náčiní pro domácnosti v posledních letech neskutečně nabobtnala. V nabídce nejrůznějších rotopedů, orbitreků a stepperů se tak může ztratit i velmi zkušený sportovec. V následujícím článku vás s touto trojicí nejoblíbenějších strojů seznámíme a představíme vám jejich hlavní výhody i nevýhody.

Shrnutí článku:

Rotoped – stacionární kolo, zajišťuje rychlé hubnutí a zformování svalstva dolních končetin a hýždí, posiluje kardiovaskulární systém, je vhodný pro sportovce menších postav.

Orbitrek – eliptický trenažér, efektivně zapojuje velké množství svalových skupin včetně zad, ramen a paží, napomáhá hubnutí, nezatěžuje klouby,  velké množství pohyblivých součástek způsobuje častá poškození.

Stepper – simulátor chůze do schodů, nejefektivněji tvaruje hýžďové a stehenní svalstvo, vyznačuje se drobnými rozměry, není vhodný pro komplexní trénink většího počtu svalových skupin.

Sportovní náčiní pro domácnost je nyní velmi populární, v následujícím článku vám představíme jejich hlavní výhody i nevýhody.

Rotoped

Rotoped je jedním z nejznámějších a současně i nejoblíbenějších fitness strojů. Jedná se o stacionární kolo, které simuluje klasickou jízdu na bicyklu. Pravidelnou aktivitou tak pomůžete hubnutí a zformujete dolní končetiny, hýždě, ale i kardiovaskulární systém. Hlavní výhoda oproti orbitreku nebo stepperu spočívá v rychlejším pálení kalorií a nárůstu svalové hmoty.

Největší zápor rotopedu spočívá v omezení výšky jezdce. Vyšší jedinci mohou mít problémy s udržením vhodné pozice. Při dlouhé jízdě vás navíc mohou rozbolet hýždě. Jestliže se rozhodujete, zda zvolit rotoped, nebo orbitrek, zvažte, zda upřednostňujete rychlé hubnutí a zpevnění celého těla (orbitrek), nebo tvorbu svalové hmoty v dolní části těla (rotoped).

Orbitrek

Dalším oblíbeným strojem, který si získává zejména přízeň žen, je orbitrek. Tento eliptický trenažér kombinuje pohyby typické pro jízdu na kole a běh na lyžích. Vzhledem k velké plynulosti pohybu, je orbitrek velmi šetrný ke kloubům, na rozdíl od rotopedu navíc umožňuje zapojit i další svalové skupiny, včetně svalů zad, ramen nebo paží. Zapojení paží pomáhá dále zvýšit energetický výdej, čímž dochází k urychlení hubnutí.

Jednou z nevýhod orbitreku je určitá nepřirozenost pohybu, na kterou si musíte chvilku zvykat. Stejně tak je nutné počítat s tím, že při cvičení nedochází k nárůstu svalové hmoty, svaly se pouze zpevní. Velké množství pohyblivých částí a převodů navíc vede k častým poruchám.

Stepper

Trojici nejoblíbenějších fitness strojů současnosti uzavírá stepper. Ten simuluje přirozený výstup do schodů, při kterém je tvarováno hýžďové a stehenní svalstvo. Mimo jiné má ale pozitivní vliv také na činnost kardiovaskulárního systému a pomáhá zvýšit kapacitu plic. Oproti klasickému stoupání do schodů cvičení na stepperu tolik nezatěžuje klouby. Za zásadní pozitivum majitelé často považují i drobné rozměry.

Stepper je zaměřen asi nejúžeji na svalové skupiny hýždí a stehen. Sice je zformuje nejrychleji, ale zbytku těla se aktivita příliš nedotkne. Při cvičení je navíc zapotřebí neustále myslet na správnou techniku, která spočívá ve vhodném nášlapu a následném odlehčení nohy. Pokud přemýšlíte, zda zvolit rotoped, nebo stepper, zamyslete se především nad tím, které partie potřebujete vytvarovat.

Typ trenažéruKteré části těla posiluje?VýhodyNevýhody
RotopedKardiovaskulární systém, plíce, svaly stehen, hýždí a lýtekIntenzivnější cvičení, rychlejší pálení kalorií, nárůst svalové hmotyOmezení výšky jezdce, pouze pro formování spodní části těla
OrbitrekKardiovaskulární systém, plíce, svaly stehen, hýždí, lýtek, paží, zádové a ramenní svalstvoIntenzivní cvičení, plynulý pohyb bez negativního vlivu na klouby, rychlé hubnutí, ovlivnění velkého množství svalových skupinNepodporuje nárůst svalové hmoty, náchylnější k poškození
StepperKardiovaskulární systém, plíce, svaly stehen a hýždíDrobné rozměry, intenzivní a rychlé posílení cílových svalových skupinÚčinek omezený na stehenní a hýžďové svaly, nutnost správné techniky
Článek aktualizován 8. 2. 2022