1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Instalace mobilní / nafukovací vířivky

Instalace mobilní / nafukovací vířivky

Jednou ze zásadních výhod mobilní vířivky je právě její snadná instalace. Nečeká vás kopání díry v zemi a další stavební úpravy a sestavení je otázkou chvilky. Přesto je dobré se dopředu informovat, jak při instalaci mobilní vířivky postupovat, aby vše dopadlo podle vašich představ. V tomto článku vás proto provedeme instalací mobilní vířivky krok za krokem, od výběru vhodného prostoru k umístění vířivky, až po její první použití.

Shrnutí článku:

Umístění vířivky – nafukovací vířivka potřebuje rovný hladký povrch s vysokou nosností, prostředí odolné vůči vlhkosti a zdroj vody a elektřiny, popřípadě odpad. 

Příslušenství k instalaci – návod, podložka, nafukovací pumpa, manometr k měření tlaku, případně další pomůcku, které najdete ve výbavě vířivky.

Jak na instalaci vířivky – nejjednodušší je postupovat přímo podle návodu. Instalace se skládá ze sestavení ovládací jednotky, nafouknutí vířivky a víka a zapojení ovládací jednotky a filtrace.

Příprava na první použití – naplňte vířivku vodou v doporučeném množství. Použití teplé vody zkrátí dobu ohřevu, nesmí být ale teplejší než 40 °C. Při ohřívání nechte vířivku zakrytou víkem.

Výběr vířivky – pokud vířivku teprve vybíráte, doporučujeme srovnání vířivek na Arecenze.cz které s výběrem pomůže.

Umístění vířivky

K pořízení vířivky nemusíte mít nutně zahradu, stačí i veranda, zimní zahrada nebo vhodná místnost, vířivku je totiž možné používat venku i v interiéru. Úplně ideální variantou je kombinace obojího, tedy umístění venku v teplejších měsících a přesun do interiéru na zimu. Vířivky totiž není vhodné používat při teplotě nižší než 4 °C.

Požadavky na prostor k postavení vířivkyDoporučované hodnoty
UmístěníUvnitř i venku
PodkladRovný, hladký
Nosnost podkladuVysoká, zatížení může přesahovat 1 tunu
TeplotaNad 4 °C, u speciálních zimních modelů nad -10 °C.
Požadavky na zapojeníPřívod vody a elektřiny, odtok
Odolnost vůči vlhkostiVysoká, v interiéru je nutné zajistit odvětrávání

Podklad pod vířivkou by měl být rovný a hladký, u vnitřních prostor je potřeba myslet i na nosnost podlahy. Napuštěná vířivka s několika lidmi totiž může vážit i více než tunu. Z toho důvodu většinou není vhodné dávat vířivku do vyššího patra nebo na terasu. Podlaha by ovšem neměla být hladká až příliš, v takovém případě hrozí uklouznutí a zranění.

Nejčastěji se pro tyto účely používá dlažba, beton nebo litá podlaha. Z vířivky se ve velké míře odpařuje voda, místnost by proto měla mít dobré odvětrávání a obklady nebo podlahové krytiny odolné proti vlhkosti, aby nedocházelo například k bujení plísní. Kromě odvětrávání by měl být zajištěný také odtok vody. Nakonec už vám stačí jen dobře dostupný zdroj vody a elektrická zásuvka.

Příslušenství k instalaci

K nejefektivnější instalaci vířivky budete potřebovat:

  • Návod – Celý proces instalace a další důležité informace najdete v návodu k vířivce. Pokud jej nemáte nebo nemůžete najít, pravděpodobně bude volně ke stažení na internetu.
  • Podložku –  Slouží jako termoizolační vrstva, která zpomaluje chladnutí vody ve vířivce. Navíc chrání dno vířivky před ušpiněním a poškozením
  • Nafukovací pumpu – Zajistí rychlé a bezpracné nafouknutí vířivky
  • Manometr – Slouží ke kontrole tlaku ve stěnách vířivky
  • Další pomůcky – Různé klíče či šroubky, nezbytné k sestavení vířivky. Najdete je ve výbavě daného modelu.

Může se stát, že některý z těchto prvků ve výbavě vířivky nenajdete. Týká se to především podložky a manometru. Rozhodně ale doporučujeme jejich pořízení, aby byla instalace i následné používání co nejjednodušší.

Jak na instalaci vířivky

V této kapitole se věnujeme samotné instalaci vířivky. Povíme si, z jakých částí se vířivky skládá a jak je postupně sestavit dohromady. Obrázek si můžete udělat také díky tomuto videu, které celý proces instalace zachycuje. Podle doporučení výrobců by měly instalaci vířivky provádět alespoň 2 osoby.

Mezi nejdůležitější části vířivky patří:

  • Plášť – neboli vana vířivky, po nafouknutí tvoří tělo tohoto přístroje.
  • Ovládací základna – zajišťuje všechny činnosti vířivky, od ohřevu, přes filtraci až po pohon vzduchových trysek.
  • Ovládací panel – slouží k ovládání vířivky, připojuje se na ovládací základnu.
  • Filtrační jednotka – skládá se z kartuše a krytu, slouží k filtraci.

Ty jsou doplněné množstvím šroubků, hadic či ventilů, které slouží k jejich zapojení, popřípadě nafukování. Konkrétní výčet všech prvků najdete v návodu k vaší vířivce.

Postup instalace

Při instalaci vířivky je nejlepší držet se postupu uvedeného přímo v návodu. V následujících řádcích vám ale krok po kroku shrneme, z jakých činností se instalace vířivky skládá, abyste měli alespoň přibližnou představu, co vás při jejím sestavování čeká.

  1. Příprava – Vířivku vybalte a sestavujte rovnou na místě, kde bude ji budete používat. Obal uschovejte, bude se hodit třeba při zazimovávání. Všechny části si přehledně rozložte na zem, zkontrolujte, jestli nic nechybí nebo není poškozené. Plášť vířivky zbytečně netahejte po zemi, aby nedošlo k jeho poničení.
  2. Sestavení ovládací jednotky – Postupujte podle návodu k vířivce, u jednotlivých modelů mohou být rozdíly. V zásadě jde ale o to napojit ovládací panel na ovládací jednotku vířivky.
  3. Nafouknutí a sestavení vířivky – Podložku rozložte na zem a na ni rozprostřete plášť vířivky. Sestavte a zapojte elektrickou pumpu podle návodu. Vířivku nafukujte 6-8 minut, následně odpojte elektrickou pumpu a 1-2 minuty dofukujte ruční pumpou. Dávejte si pozor na přefouknutí vířivky. Některé modely mají pro tyto účely automatický přetlakový ventil, který přebytečný vzduch odpustí.
  4. Kontrola nafouknutí – Ke vzduchovému ventilu vířivky připojte manometr, ten indikuje, zda je vířivka dostatečně nafouknutá. Podle potřeby můžete stěny vířivky dofouknout.
  5. Zapojení ovládací jednotky – Postupujte podle informací v návodu. Cílem je napojit ovládací jednotku k tělu vířivky. Filtrační jednotka se připojuje zevnitř vířivky, ovládací jednotka se zapojuje zvenčí.

Příprava na první použití

V této fázi jste již krůček od první vířivé lázně. Stále je ale pár věcí, které je potřeba před prvním koupáním ve vířivce zajistit. Máme proto pro vás několik tipů, jak vířivku ideálně připravit na použití.

  • Ještě než naplníte vířivku vodou, zkontrolujte, že jsou všechny části správně zapojené a ventily utáhnuté.
  • Lepší je zvolit vlažnou až teplejší vodu, která se rychleji zahřeje. Její teplota by ale v žádném případě neměla přesáhnout 40 °C, to by mohlo vést k poškození vířivky.
  • Při napouštění vířivky se řiďte značkami MIN a MAX, nedostatečné naplnění, nebo naopak přeplnění může vířivku poškodit.
  • Při zahřívání nechte vířivku zakrytou víkem.

Zdroje a další zajímavosti

https://tubhq.com/how-to-set-up-an-inflatable-hot-tub/

https://inflatablehottubsreviews.com/tips-for-setting-up-your-inflatable-hot-tub/

https://advice.manomano.co.uk/how-to-install-an-inflatable-hot-tub-n6265

Článek aktualizován 8. 2. 2022