1. Domů
  2. Nezařazené
  3. Na kolik prát ručníky

Na kolik prát ručníky

Praní ručníků patří mezi časté činnosti v domácnosti. Aby byl výsledek co možná nejlepší, je vhodné vybrat nejenom správný program, ale také nastavit optimální teplotu.

Jistě se vám budou hodit rady pro správné vyprání ručníků, které budou maximálně čisté, ale přesto nadýchané a nijak nepoškozené celým procesem praní.

Stručné shrnutí:

Ideální teplota pro udržení dlouhodobé barevnosti a životnosti ručníků je teplota 60 °C.

Důležité je zvolit i správný prací program pro praní ručníků. Mnoho moderních praček nabízí nejrůznější speciální prací programy.

Výběr pračky s nejlepšími programy  pro praní ručníků – vybírejte dle srovnávacího testu praček na Arecenze.cz nebo podle recenzí uživatelů na Heureka.cz.

Ručníky

Nejlepší pračky podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíNázevCenaHodnoceníRecenze
1.
Samsung WW90T986ASH
27 000 Kč93,5 %Přečíst recenzi
2.LG FA94V5UVW0
14 000 Kč
90,6 %Přečíst recenzi
3.LG F49V6VB1W14 000 Kč89,6 %Přečíst recenzi
4.Samsung WW90T534DAE14 000 Kč88,9 %Přečíst recenzi
Tabulka zobrazuje nejlepší pračky dle portálu Arecenze.cz

Další nejlepší pračky

Na kolik prát ručníky pro hygienickou čistotu?

Pokud přemýšlíte nad tím, na kolik prát ručníky a chcete najít ideální odpověď, potom vyberte program s teplotou na 60 °C. Samozřejmě ještě větší hygienický efekt má vyprání na 90 °C, ale to je poměrně výrazně větší zátěž na životní prostředí. Na druhou stranu v případě výskytu nemocí nebo plísňových infekcí se snažte volit právě tuto vyšší teplotu.

Pro dlouhou barevnou životnost a v rámci běžného provozu domácnosti je teplota 60 °C naprosto dostačující, protože tím podpoříte zachování barevnosti i celkové struktury ručníku. Ovšem na druhou stranu občasné praní na vyšší teploty by nemělo kvalitní ručníky z bavlny nijak výrazně poškodit. Pro ručníky bez výraznějšího zašpinění je běžné také praní na 40 °C na klasický prací cyklus.

Aviváž raději vynechte

Dokonale vyprané ručníky jsou otázkou i několika dalších doporučení. Jedním z nich je například vynechání aviváže. Princip aviváže totiž spočívá v obalení jednotlivých vláken. To je v případě froté ručníků a osušek nežádoucí, protože se tím zhorší jejich schopnost nasávat vodu. Při použití aviváže si také všimnete větší hrubosti při doteku. Pro praní ručníků tak raději používejte pouze kvalitní prací prostředek. Vonět bude i v tomto případě, ale především zůstane zachována kvalita jejich materiálu a jemnost, což je velmi důležité pro pohodlné používání.

Naopak se doporučuje používat hlavně tekutý prací gel, který se snadno rozpustí a nevytvoří na ručnících nepříjemný povlak či částečky nedokonale rozpuštěného pracího prášku. Pro optimální kondici a dlouhou životnosti ručníků také není ideální žehlení. Nejlepší variantou je usychání volně na vzduchu, čímž se podpoří jejich vzdušnost a nadýchanost. V zásadě tak není vhodná ani většina programů v sušičce.

Nové ručníky perte opatrně

Pokud si přinesete nové barevné ručníky, snažte se je zachovat v maximální možné kvalitě a zároveň s nimi nepoškodit jiné ručníky či prádlo. To znamená vyprání nových barevných ručníků pouze spolu na klasický prací cyklus. Jedno či dvě přeprání totiž pomohou s odstraněním případných přebytečných vláken či nežádoucí chemie z výroby a následného prodeje ručníku. Opět se také snažte dodržet zásadu o nepoužívání aviváže a vyprané ručníky nechte volně uschnout na vzduchu. Příliš vhodné není ani sušení na radiátoru.

Šetrné praní pro nadýchané ručníky

Protože jsou ručníky prané velmi často, je potřeba věnovat jim odpovídající pozornost. Vybírejte správný prací program a dodržujte veškeré zásady pro zachování dlouhé životnosti bez poškození. Časem jistě dosáhnete skvělých výsledků a každý vypraný ručník bude nejenom hygienicky čistý, ale především nadýchaný a jemný na dotek. V rámci šetrnosti se také snažte vybírat správný prací prostředek. Existují ekologické prací prášky či nejrůznější varianty speciálně určené pro alergiky, jejichž hlavní předností je zneškodnění možných alergenů a roztočů, které by se v ručníku mohly nacházet.

Speciální prací programy

Mnoho moderních praček nabízí také nejrůznější speciální prací programy. Jde například o parní praní, kdy dochází k likvidaci bakterií a zároveň to výrazně pomůže s celkovou nadýchaností vypraného ručníku. Přečtěte si návod a pokyny k jednotlivým programům, které nabízí vaše pračka, ať vyberete ten nejvhodnější pro dokonale čisté ručníky.

Článek aktualizován 28. 5. 2022