1. Domů
  2. Sušičky prádla
  3. Kam umístit sušičku prádla?

Kam umístit sušičku prádla?

Pořídili jste si novou sušičku a teprve nyní začínáte přemýšlet nad tím, kam ji vlastně dáte? Naštěstí není třeba ztrácet hlavu ani v případě, že nemáte místa zrovna nazbyt. Variant pro umístění nového spotřebiče je hned několik a jednu z nich bude jistě možné použít i u vás doma. V následujícím článku si je rozebereme a představíme si jejich hlavní výhody a nevýhody.

Shrnutí článku:

Nejvhodnější místo – nejčastěji bývá sušička v koupelně či kuchyni vedle pračky, uložení ve vestavné nebo volně stojící skříni zase redukuje hluk.

Vedle pračky nebo na ní – umístění sušičky vedle pračky je jednodušší a nevyžaduje pořízení žádných dodatečných prvků, mezikus zase vytvoří zdání jednolitosti a ušetří tolik potřebný prostor.

Nouzové řešení – pořízení kombinovaného spotřebiče 2v1 pračky se sušičkou.

Kde vybírat sušičku prádla – Vybírejte podle recenzí uživatelů nebo dle srovnávacího testu sušiček

Nejvhodnější místo pro umístění sušičky prádla je vždy co nejblíže pračky.

Nejvhodnější místo

Úplně na začátku se zamyslete nad tím, které místo v bytě se stane novým domovem sušičky. Zatímco v případě pračky musíte brát ohled na přípojku vody a odpadu, u sušičky máte mnohem širší škálu možností. Asi nejčastěji se setkáte se sušičkou v koupelně. Zejména v novostavbách a menších bytech se ale využívá i jiných řešení, protože spotřebiče ruší vzhled koupelny nebo zde pro ně jednoduše není dostatek místa. 

Další možností je umístění sušičky v kuchyni, kde často bývá i pračka. Některé domácnosti zase dávají přednost uzavření spotřebiče ve skříni. Šetří tím potřebné místo a skříň navíc pomáhá tlumit zvuk motoru. Asi nejméně doporučujeme zapojení sušičky v ložnici, i když zejména v malých garsonkách není jiná možnost. Snažte se zde alespoň volit co nejtišší modely.

Vždy se snažte sušičku umístit co nejblíže pračky. Ideální je, pokud můžete vyprané prádlo jednoduše přendat z jednoho bubnu do druhého.

Nejlepší sušičky prádla dle testů a recenzí

PořadíNázevHodnoceníCena
1LG RC80EU2AV4D92%14 000Kč
3LG RC91U2AV2W91%18 200Kč
2LG RC91U2AV3W89%20 000Kč
Vycházíme ze srovnávacích testů a recenzí uživatelů

Vedle pračky nebo na ni?

Pokud jste se rozhodli najít sušičce místo co nejblíže pračky, máte dvě možnosti – postavit spotřebiče vedle sebe nebo sušičku umístit na pračku prostřednictvím mezikusu. První řešení je jednodušší, protože nemusíte řešit žádné upevňování. Počítejte však alespoň se dvěma metry volného prostoru, s čímž mohou mít zejména majitelé starších domů velké problémy.

Stále oblíbenější je komínové sestavení, kdy sušičku upevníte na pračku pomoci mezikusu. Ten sušičku zafixuje a opticky sladí, takže působí jako jeden celek. Dražší mezikusy bývají často výsuvné, takže poslouží i pro odložení vypraného prádla. 

V následující tabulce uvádíme výhody a nevýhody jednotlivých uspořádání:

UspořádáníVýhodyNevýhody
Vedle sebeSnadná instalace, jednodušší vkládání prádlaVýraznější nárok na volné místo
Sušička na pračceÚspora místaNutnost pořízení mezikusu, náročnější instalace

A když to nejde vůbec?

Jestliže pro vá vlivem nedostatku prostoru není schůdné ani jedno z výše uvedených řešení, existuje poslední možnost – pořízení kombinace 2v1, která zabere stejně místa jako pračka. Bohužel však zde musíte počítat s určitými kompromisy, které vyplývají z nutnosti zajistit jak praní, tak sušení v jediném bubnu. Kapacita pro sušení navíc bývá u těchto modelů nižší než pro praní, takže vám nezbude než část prádla pověsit nebo jej nechat na později.

Článek aktualizován 28. 5. 2022