1. Domů
  2. Pračky
  3. Parní praní praček – výhody a nevýhody?

Parní praní praček – výhody a nevýhody?

V dnešní době už bychom se asi nesetkali s domácnosti, která by nevlastnila automatickou pračku. Její uvedení na trh výrazně usnadnilo dříve velmi náročné čištění špinavých oděvů. V poslední době výrobci neustále přicházejí s novými vychytávkami. Jednou z často zmiňovaných technologií je i parní praní. Je však skutečně tak výhodné, jak nám firmy tvrdí? V následujícím článku se podíváme na jeho princip, hlavní výhody i nevýhody.

Shrnutí článku:

Princip parního praní – tvorba horké páry pomocí generátoru nebo uvnitř bubnu, možnost využití v podobě samostatného programu nebo funkce při jakémkoliv cyklu, pomáhá zvýšit efektivitu praní ve vodě a odstranit mikroorganismy.

Výhody parního praní – snadné vyčištění i velmi silných skvrn, likvidace 99 % všech alergenů a choroboplodných zárodků, úspora až 30 % nákladů na provoz díky rychlejšími provozu, vyhlazení prádla po ukončení cyklu, není třeba využívat aviváž.

Nevýhody parního praní – vysoká cena praček, absence odstřeďování a tím způsobená vyšší vlhkost vypraného prádla, nevhodné k odstranění skvrn od krve a vína, u levnějších modelů delší trvání programu a vyšší provozní náklady.

Doplňkové programy – program osvěžení (refresh) pro velmi rychlé odstranění nepříjemných zápachů, důkladný antialergický program a možnost zapojení páry při jakémkoliv cyklu.

Nejlepší parní pračky – vybírejte dle uživatelských recenzí zde, nebo dle srovnávacích testů

Parní praní u praček bývá dnes nejčastěji implementováno jako jedna z doplňkových funkcí či jako konkrétní program.

Co je to parní praní?

Parní praní u praček bývá dnes nejčastěji implementováno jako jedna z funkcí, kterou je možné zvolit při nastavování pracího programu. Pára je vytvořena buď intenzivním ohřevem vody přímo v bubnu, nebo pomocí externího generátoru, který ji k prádlu vypustí pomocí trysky. Horký vzduch ve spojení s vhodným přípravkem pronikne hlouběji do vláken a zbaví je nečistot mnohem rychleji a efektivněji.

Pára může sloužit ve všech fázích pracího cyklu, v žádném případě však plně nenahrazuje vodu. Na začátku pomáhá prádlo důkladněji namočit, v jeho průběhu zvyšuje teplotu uvnitř bubnu i účinnost pracího prostředku a v závěrečné fázi zase oděvy zjemňuje a odstraňuje z nich alergeny i mikroorganismy. 

Parní pračky nejsou považovány za samostatný segment trhu. Jedná se o klasické automatické pračky vyšší třídy, které jsou pouze vybaveny touto doplňkovou funkcí, u levnějších modelů pouze jedním konkrétním programem. 

Jaké jsou nejlepší pračky s parní funkcí?

PořadíNázevOceněníCena
1Samsung WW90T986ASHVítěz srovnání27 000Kč
2Samsung WW90T534DAEVítěz cena-výkon14 000Kč
3Gorenje WEI84CPSPro nenáročné8 000Kč
Nejlepší pračky s parní funkcí dle redakce Arecenze.cz

Výhody parního praní

Hlavním pozitivem praní pomocí páry je prakticky dokonalá eliminace všech možných alergenů, bakterií, roztočů a dalších částic způsobujících zdravotní problémy. Jedná se tak o zdaleka nejlepší volbu pro jedince trpící alergiemi. Stejně efektivně se zbavíte i jakéhokoliv zápachu. Jelikož pára proniká mnohem hlouběji do vlákna než voda, mnohem účinněji odstraňuje i odolné skvrny.

Díky rychlejšímu zahřátí páry a čištění skvrn trvá povětšinou celý cyklus kratší dobu. Ušetříte tak zhruba 30 % energie a vody. I přes vysokou teplotu čištění se nemusíte obávat vyblednutí barev. Prádlo je navíc po vytažení vyhlazené, takže se vám bude mnohem snadněji žehlit. Jistě potěší i skutečnost, že při praní nemusíte používat aviváž, jelikož horký vzduch se o zjemnění vláken postará sám. 

Nevýhody parního praní

Nedostatků parního praní skutečně není mnoho. Asi tím nejvýznamnějším je výrazně vyšší cenovka modelů touto funkcí vybavených. V nabídce značek se obvykle jedná minimálně o vyšší střední třídu. V posledních letech naštěstí dochází k postupnému snižování cen a parní technologie je dostupná i pro méně majetné zákazníky. 

Pozor by si měli dát také majitele sušiček. Vzhledem k tomu, že parní programy nevyužívají odstřeďování, bývá prádlo po vytažení vlhčí než při klasickém praní ve vodě. Parní technologie si neporadí se skvrnami od krve nebo vína, na které je stále nutné uplatnit vodu. U mnohých modelů nebývá pára součástí všech programů. Zejména u levnějších praček navíc program trvá i několik hodin, což se negativně projevuje na provozních nákladech. 

Program osvěžení (refresh)

Mnohé automatické pračky jsou vybaveny speciálním programem osvěžení (refresh). Ten poslouží v případě, že vám oděv načichl třeba při vaření nebo na návštěvě známých kuřáků. V takovém případě nemusíte využít několikahodinový cyklus. Stačí prádlo vložit do pračky a během 20 minut se pára o všechno postará. Osvěžení najde využití i tehdy, pokud chcete snadněji žehlit kousky, které dlouho ležely ve skříni a slehly se. 

V tabulce níže naleznete přehled několika zvláštních parních programů, se kterými se můžete setkat u modelů různých značek:

ProgramFunkce
Osvěžení (refresh)Několik desítek minut trvající program pro odstranění zápachů z čistých oděvů, nevyužívá vodu ani prací prášek 
Pára při praníZapojení páry přímo do průběhu cyklu, zajištění efektivního odstranění skvrn a narovnání vláken
Antialergický programDůkladné odstranění všech mikroorganismů a alergenů z vláken
Air BubbleVytvoření vzduchových bublinek pro efektivnější rozpuštění pracího prášku
Článek aktualizován 28. 5. 2022