1. Domů
  2. Sušičky prádla
  3. Druhy sušiček prádla – ventilační vs kondenzační

Druhy sušiček prádla – ventilační vs kondenzační

Nákup nové sušičky dovede nejednomu zákazníkovi zamotat hlavu. V záplavě nejrůznějších technologií se můžete poměrně jednoduše ztratit, zvláště pokud vybíráte poprvé. Základem je volba mezi ventilačními sušičkami a modely kondenzačními. Na následujících řádcích vám obě řešení důkladně představíme a seznámíme vás s jejich výhodami a nevýhodami.

Shrnutí článku:

Ventilační sušičky – nejnižší cena, menší provozní náklady, delší životnost, nutnost stavebních úprav pro potrubí k odvodu horkého vzduchu ven z domu. 

Kondenzační sušičky s topným tělesem – nižší cena, krátké sušení, snadné čištění, vyšší náklady na provoz, nepříliš šetrné k prádlu.

Kondenzační sušičky s tepelným čerpadlem – vyšší cena, menší provozní náklady, šetrnost k čištěnému prádlu, delší doba sušicího programu, náročnější čištění.

Základní druhy sušiček prádla jsou ventilační a kondenzační modely.

Druhy sušiček

Již v úvodu jsme uvedli, že v současné době rozlišujeme dva základní typy sušiček. Jedná se spotřebiče založené na ventilační a kondenzační technologii. Vzhledem k významným rozdílům mezi oběma systémy věnujeme každému z nich samostatnou podkapitolu.

Ventilační sušičky

Sušičky na bázi ventilační technologie nasávají venkovní vzduch, ohřívají jej, nechají jej nasát vlhkost z prádla a obratem jej posílají ven. Ke správnému fungování tak potřebují potrubí vedoucí ven z domu, což nebývá vždy možné. Mezi hlavní výhody ventilační technologie patří nízká cena a menší provozní náklady.

Hlavním důvodem nízké obliby ventilačních sušiček je zejména nutnost provedení náročných stavebních úprav. Staré domy a klasické panelákové byty toto řešení prakticky vůbec neumožňují. I z toho důvodu je nabídka v e-shopech a kamenných prodejnách jen velmi omezená. Jestliže však plánujete novostavbu, určitě možnost využití ventilační technologie alespoň zvažte.

Kondenzační sušičky

V našich podmínkách se mnohem větší oblibě těší sušičky kondenzační. Ke své práci potřebují pouze přívod elektrické energie, což je v našich podmínkách mnohem menší problém než potrubní vedení. Na trhu můžete v současné době zakoupit dva druhy kondenzačních sušiček – s topným tělesem a tepelným čerpadlem.

Sušičky s topným tělesem

Historicky starší systém využívá k ohřevu vzduchu vestavěné topné těleso. Tyto sušičky jsou levnější a suší rychleji, protože topné těleso zkracuje čas potřebný pro dosažení požadované teploty. Vyjímatelný kondenzátor lze snadno vyčistit proudem tekoucí vody, čímž zajistíte jeho delší životnost. Hlavním nedostatkem sušiček s topným tělesem jsou výrazně vyšší náklady na energii.

Před nákupem doporučujeme si spočítat celkové náklady. Neberte v úvahu pouze cenovku spotřebiče, ale i částku, kterou zaplatíte za elektřinu. Tyto informace naleznete na energetickém štítku.

Sušičky s tepelným čerpadlem

V posledních letech se stále výrazněji prosazují sušičky s tepelným čerpadlem. Ty k ohřevu vzduchu nepotřebují žádné externí topidlo, ale využívají zbytkové teplo. Jsou tak mnohem úspornější a také šetrnější k prádlu než modely vybavené topným tělesem. Na druhé straně ovšem počítejte s vyššími pořizovacími náklady, delším trváním programů a složitější údržbou vlivem nevyjímatelného kondenzátoru. 

Modely vybavené tepelným čerpadlem jsou obecně považovány za to nejlepší, co současná produkce nabízí. Pokud tedy máte dostatek financí a místa pro jejich umístění, je vaše volba jasná. 

Typ sušičkyVýhodyNevýhody
VentilačníNízká cena, nízké provozní náklady, dlouhá životnostNutnost stavebních úprav pro vedení horkého vzduchu ven z domu
Kondenzační s topným tělesemNižší cena, rychlejší sušení, snadná údržba kondenzátoru Vyšší provozní náklady, menší šetrnost k prádlu
Kondenzační s tepelným čerpadlemEnergetická úspornost, šetrnost k prádluVyšší cena, pomalejší sušení, náročnější údržba
Článek aktualizován 8. 2. 2022