1. Domů
  2. Sušičky prádla
  3. Srážení prádla v sušičce

Srážení prádla v sušičce

Sušičky jsou na trhu již delší dobu, ale teprve v posledních letech začaly výrazněji pronikat do našich domácností. Hlavním důvodem je i řada mýtů, které se o nich stále šíří. Většina z nich vychází ze zkušeností s prvními nedokonalými modely, které často nepracovaly tak, jak by měly. Jedním z často citovaných problémů je i srážení prádla. Na následujících řádcích se podíváme, zda se tak děje i dnes, případně jak s tímto nešvarem bojovat.

Shrnutí článku:

Jak je to doopravdy – prádlo v sušičce se skutečně může srazit, ale dojde k tomu pouze při nedodržení instrukcí uvedených na štítku jednotlivých kusů oděvů. 

Jak sušit bez obav ze srážení – pečlivě číst informační štítky, využívat modely vybavené tepelným čerpadlem, sušit na nižší teploty, využívat speciální programy navržené pro citlivé tkaniny.

Srážení prádla v sušičce je ve většině případů chybou uživatele, který nerespektuje instrukce výrobce oděvů.

Pravda, nebo mýtus?

O srážení prádla v sušičce naleznete spoustu vláken v internetových diskuzích. Rozhořčení uživatelé se v nich mnohdy podivují nad tím, jak je možné, že po jediném sušení došlo ke zničení zipů nebo zmenšení délky oblíbených kusů oděvů. Riziko sražení prádla v sušičce je skutečné a opravdu k němu může dojít. Nejedná se však o chybu spotřebiče, ale uživatele, který zkrátka nerespektuje instrukce výrobce oděvů.

Prádlo se může srazit vlivem vysoké teploty, která způsobí nedostatek potřebné vlhkosti uvnitř vláken. Před prvním vložení daného kusu do sušičky se nejprve podívejte na informační štítek, ze kterého vyčtete všechny požadované údaje. Jestliže výrobce strojové sušení nedoporučuje, respektujte to.

Jak sušit bez obav?

Základem je již výše zmíněné pečlivé studium informačních štítků na jednotlivých kusech oděvu. Při nákupu spotřebiče se snažte zvolit model vybavený tepelným čerpadlem, které umožňuje sušení při nižších teplotách. Rozšíří se vám tak okruh materiálů, které se nemusíte bát do bubnu vložit. 

Velkou roli sehrává i nejrůznější speciální programy. Řada z nich je navržena právě pro šetrné sušení citlivějších tkanin. Na rozdíl od běžných cyklů dojde jen k pozvolnému zvýšení teploty a pomalejším pohybům bubnu, které nezpůsobí odstranění velkého množství přirozené vlhkosti z vláken. Pomoci mohou také senzory monitorující vlhkost uvnitř sušičky. Podle získaných hodnot totiž nastaví délku cyklu a zkrátí čas provozu spotřebiče.

V neposlední řadě pomůže také možnost sušení v páře. Horký vzduch jednak zamezí pomačkání prádla, jednak sníží riziko jeho sražení na minimum, protože udrží potřebnou vlhkost. 

V tabulce níže uvádíme přehled technologií a programů, které pomáhají snížit riziko sražení prádla na minimum:

Technologie / programJak funguje?
Množstevní automatikaVyhodnocení hmotnosti vloženého prádla a nastavení potřebného času
Senzory vlhkostiMěření vlhkosti uvnitř bubnu a redukce potřebného času
Jemné prádloPro sušení citlivých tkanin za nízkých teplot
Parní programUdržení hebkosti prádla horkým vzduchem a zajištění potřebného vlhkosti vláken 

Článek aktualizován 8. 2. 2022