1. Domů
  2. Sušičky prádla
  3. Jak dlouho suší sušička?

Jak dlouho suší sušička?

S nástupem moderních elektrických spotřebičů se běžné domácí práce několikanásobně zrychlily. A neustále pokračující technologický vývoj potřebné množství času neustále snižuje. Výjimkou nejsou ani sušičky, kterým se budeme věnovat v následujícím článku. Seznámíme vás s délkou sušicího cyklu, porovnáme jednotlivé programy a poradíme, jak potřebnou dobu snížit na minimum.

Shrnutí článku:

Doba sušení – záleží na množství vloženého prádla, modelu spotřebiče a programu, většina sušiček je vybavena senzorickou technologií, která délku automaticky upravuje, délka sušení se pohybuje od 15 minut do 4 hodin.

Možnosti zkrácení doby sušení – využití kvalitní pračky s efektivitou odstřeďování nad 50 %, volba vhodného programu, sušení menšího množství prádla.

Sušičky s nejkratším sušením – Vybírejte podle recenzí uživatelů nebo dle srovnávacího testu sušiček

Sušičky s nejkratší dobou sušení

Podle srovnávacího testu portálu Arecenze.cz mají nejkratší dobu sušení tyto sušičky:

PořadíNázevTrvání standardního programuCena
1AEG T9DBC68SC152 minut24000
2Beko DH 8544 CS RX152 minut13000
3Bosch WTX87KH1BY171 minut18000
4AEG AbsoluteCare T8DBE68SC173 minut15000
5Gorenje D2A83IL/I175 minut13000
Nejrychlejší sušičky prádla dle srovnání

Doba sušení v sušičce

Valná většina moderních sušiček je vybavena senzorickou technologií, která sleduje množství vloženého prádla a jeho vlhkost. Získaná data neustále vyhodnocuje a upravuje podle nich množství času potřebného k úspěšnému dokončení sušení. Díky tomu se nemusíte obávat, že by spotřebič pracoval zbytečně dlouho, čímž by se prodražoval jeho provoz.

Sušička prádla po zvážení náplně bubnu sama stanoví požadovaný čas sušení.

V manuálech však dodnes naleznete informace o délce všech programů. Jedná se o čas, který model potřebuje pro vysušení maximálního množství prádla standardní vlhkosti. Nejkratší programy začínají na pouhých 15 minutách a umožňují zbavit oděvy zápachů či drobné vlhkosti. Sušicí cykly pro prádlo z náročnějších materiálů trvají i více než 4 hodiny. Nejčastěji však můžete očekávat zhruba 2 hodiny nepřetržitého provozu. 

Přehled nejčastějších programů, doporučené kapacity a doby sušicího cyklu uvádíme v následující tabulce:

ProgramDoporučená kapacita (v kg)Požadovaný čas (v minutách)
BavlnaMaximální kapacita bubnu150
Sport/fitness1,580
Syntetika4120
Mix390
Rychlý program140 

Jak zkrátit dobu sušení?

Možností pro zkrácení doby sušení je poměrně dost, ne všechny se však vyplatí využívat. V prvé řadě doporučujeme využití kvalitní pračky, která dovede odstřeďovat ve vysokých otáčkách a z prádla odstraní alespoň 50 % vlhkosti. Stejně tak zvolte vhodný program, který přesně odpovídá požadavkům uvedeným na štítcích oděvu.

Jestliže potřebujete oblečení rychle vysušit před odjezdem, nevkládejte do bubnu více prádla. Sušička totiž po zvážení náplně bubnu sama stanoví požadovaný čas. A menší množství bude logicky vysušeno daleko rychleji než plná kapacita. Naproti tomu rozhodně není vhodné sušičku zastavit uprostřed práce a prádlo sušit na radiátoru. Významně se tím zkrátí jeho životnost. 

Článek aktualizován 28. 5. 2022