1. Domů
  2. Sušičky prádla
  3. Jak funguje sušička prádla?

Jak funguje sušička prádla?

Sušičky prádla zažívají v posledních letech obrovský nárůst popularity. Z dříve okrajového spotřebiče se stává nedílná součást moderní domácnosti. Hlavním důvodem je postupný pokles cen, díky kterému jsou základní modely přístupné i hůře situovaným rodinám. Víte však, jak vlastně celý proces sušení probíhá? Pokud ne, naleznete potřebné informace v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Kondenzační sušičky – dražší, vyšší nároky na provoz, jednoduchá instalace, velké množství dostupných modelů, možnost zvolit topné těleso, které urychluje proces sušení za cenu vyšších nákladů na elektřinu, tepelné čerpadlo šetřící energii, ale prodlužující cyklus, nebo nákladný model vybavený oběma systémy.

Ventilační sušičky – levnější, energeticky úspornější, ke svému správnému fungování potřebují potrubí vyvedené ven z bytu, nutno dodržet náročné technické parametry. Moc se už nevyrábí.

Kde vybírat sušičku prádla – Vybírejte podle recenzí uživatelů nebo dle srovnávacího testu sušiček

Proces sušení především ovlivňuje charakter použité technologie a způsob odstranění přebytečné vlhkosti z prádla.

Nejlepší sušičky prádla dle testů a recenzí

PořadíNázevHodnoceníCena
1LG RC80EU2AV4D92%14 000Kč
3LG RC91U2AV2W91%18 200Kč
2LG RC91U2AV3W89%20 000Kč
Vycházíme ze srovnávacích testů a recenzí uživatelů

Technologie

Na trhu se postupně prosadily dva základní typy sušiček – kondenzační a ventilační. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v charakteru použité technologie a způsobu, jakým odstraňuje z prádla přebytečnou vlhkost. Vzhledem k významným funkčním rozdílům věnujeme popisu obou řešení samostatné podkapitoly.

TechnologieVýhodyNevýhody
Ventilační (už téměř neprodávaná)Nižší cena, menší provozní náklady, delší životnostNutnost výrazných stavebních úprav, dodržení minimální délky potrubí a vzdálenosti od země
KondenzačníSnadnější instalace, širší nabídka modelůVyšší cena, dražší provoz, kratší životnost

Ventilační sušičky

Cenově nejdostupnější systém představují ventilační sušičky. Vodu odvádějí společně se vznikající horkou parou ven potrubním systémem. Jedná se o energeticky velmi úsporné řešení, ventilační sušičky pracují poměrně rychle a vyznačují se dlouhou životností. Přesto se však s nimi v našich podmínkách setkáte zřídka.

Ke svému správnému fungování totiž potřebují odvod vedoucí směrem ven z budovy. Trubice o minimální délce 1,2 metru musí být napojena na větrací otvor ve zdi, přičemž je zapotřebí zachovat minimálně 30 centimetrů od země. Při jejím využití se proto nevyhnete stavebním zásahům a navíc jste omezeni požadovanou délkou odvodního potrubí. U novostaveb se ovšem jedná o zajímavou variantu. 

Kondenzační sušičky

Mnohem častěji se v obchodech i domácnostech vyskytují sušičky kondenzační. Ty fungují na principu kondenzace, kdy horký vzduch prochází prádlem a přijímá vodní páru. Následně dochází k jeho ochlazení a kondenzaci do nádoby. Vzduch se znovu ohřívá a celý proces se opakuje. Výsledkem je sušení bez jakýchkoliv stavebních zásahů jen s nutností pravidelně vyprázdnit nádobu na kondenzát. 

Hlavním důvodem vysoké obliby kondenzačních modelů je právě jejich snadná instalace, která převáží vyšší cenovku i provozní náklady. Pokrok posledních let navíc tyto ceny neustále snižuje. Při umístění sušičky se snažte dodržet vzdálenost alespoň 60 centimetrů od sprchového koutu nebo umyvadla. Pokud je okolní vzduch příliš teplý, snižuje se účinnost sušení a musíte počítat s vyššími provozními náklady. 

V obchodech se můžete setkat se třemi základními druhy kondenzačních sušiček podle systému, který využívají k ohřevu vzduchu:

  • Sušičky s topným tělesem – využití topného tělesa, nižší pořizovací cena, kratší proces sušení, vyjímatelný čistitelný výparník, výrazně vyšší spotřeba energie
  • Sušičky s tepelným čerpadlem – využití zbytkového tepla k ohřevu vzduchu, vyšší cenovka, mnohem nižší náklady na provoz, nutnost pravidelného čištění filtrů, napevno umístění kondenzátor
  • Hybridní kondenzační sušičky – možnost využití obou systémů podle potřeby, vysoká cena, malá nabídka modelů

Jestliže můžete, snažte se poohlédnout po modelu vybaveném tepelným čerpadlem. Prvotní vyšší investici velmi rychle pozitivně vyváží mnohem nižší náklady na energie, takže v konečném důsledku zaplatíte méně. 

Článek aktualizován 28. 5. 2022