1. Domů
  2. Infrasauny
  3. Jaké jsou rozměry infrasauny?

Jaké jsou rozměry infrasauny?

Saunování máme stále ještě poměrně často spojené výhradně s návštěvou wellness středisek. Zejména majitelé dražších novostaveb si však chtějí dopřát maximální pohodlí a infrasaunou vybavují i své domovy. Vítě však, jaké jsou optimální rozměry kabin a kam byste je měli umístit, aby byl jejich provoz co nejefektivnější? Pokud nikoliv, poradíme vám v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Rozměry infrasauny – nejmenší modely začínají na 100 × 100 × 190 cm pro jednotlivce, 130 × 130 × 190 cm v případě partnerských saun, existují i kabiny až pro šest osob s rozměry přesahujícími dva metry.

Umístění infrasauny – možnost umístění v obytných prostorách, na zahradě nebo ve sklepě.

S optimálními rozměry kabin a kam byste saunu měli umístit, poradíme v následujícím článku.

Infrasauna a její rozměry

Výrobci a obchody často nepřikládají rozměrům infrasaun velký důraz. Pokud se však v kabince budete cítit stísněně, rozhodně nezrelaxujete tělo ani mysl podle svých představ. Ty nejmenší modely určené pro jednotlivce se obvykle vyrábějí v rozměrech 100 × 100 × 190 cm. Pokud však chcete relaxovat s partnerem, zvolte infrasaunu o šířce a hloubce alespoň 130 cm. Na trhu ale naleznete i rodinné modely přesahující dva metry.

Výška infrasauny by měla odpovídat výšce členů domácnosti. Asi nejlepší variantu představují dva metry. Při vstupu do kabiny se nemusíte předklánět a současně její vytápění netrvá zbytečně dlouho.

Kam lze umístit infrasaunu

Ještě před nákupem konkrétního modelu infrasauny se dobře zamyslete nad tím, kam ji umístíte. Při zapojování nemusíte řešit prakticky žádné technické záležitosti – plně si vystačíte se zásuvkou 220 V. Na rozdíl od klasické sauny infrasauna negeneruje žádné teplo, kterým by ohřívala okolní prostor. Jestliže ji chcete umístit na zahradu, pátrejte po dostatečném stupni ochrany proti vodě a prachu.

V následující tabulce uvádíme přehled nejčastějších míst pro umístění infrauny včetně jejich výhod a nevýhod:

MístoVýhodyNevýhody
Obytné prostoryPřístupnost, snadná instalace, možnost začlenění do koupelny.Významné nároky na volný prostor.
ZahradaÚspora místa v bytě, možnost sledování okolní přírody, vhodné pro zřízení komplexního domácího wellness.Náročnější zapojení ke zdroji energie, menší soukromí.
Sklep Absolutní soukromí, úspora bytové plochy, snadná instalace.Nemožnost sledovat dění v okolí.
Článek aktualizován 8. 2. 2022