1. Domů
  2. Lednice
  3. Co je to nulová zóna u ledniček?

Co je to nulová zóna u ledniček?

Obsah článku

Jedním ze spotřebičů, bez kterých si dnes život nedovedeme vůbec představit, je lednice. Možnost uchovávat potraviny čerstvé po delší dobu způsobila obrovskou změnu v životech našich předků. Princip zůstává stále stejný, jen technologie jdou neustále kupředu. Jednou z nich je i přítomnost tzv. nulové zóny. O co se vlastně jedná a k čemu slouží, zjistíte na následujících řádcích.

Shrnutí článku:

Nulová zóna  – speciální přihrádka v chladničce, kde lze nastavit teplotu 0 ℃ a vlhkost až 90 %, pomáhá udržovat náchylné potraviny po delší dobu v čerstvosti, udržuje jejich chuť, aroma i zdravé látky.

Nulová zóna je speciální přihrádka navržená pro uchovávání náchylných potravin na mnohem delší dobu.

Nulová zóna

Nulová zóna u chladniček je speciální přihrádka navržená pro uchovávání náchylných potravin. Můžete zde udržovat teplotu okolo 0 ℃ a vlhkost až 90 %. V takovýchto podmínkách vydrží sýry, salámy, zelenina nebo ovoce čerstvé po mnohem delší dobu, udrží si svou chuť i aroma. Při uchovávání v nulové zóně se nemusíte obávat ani ztráty důležitých vitamínů. Stejně tak zpomaluje rozmrazování mikroorganismů, které potraviny znehodnocují.

Podle výrobce bývá tato speciální přihrádka označována jako BioFresh, VitaFresh nebo PerfektFresh. Ne všechny potraviny lze do nulové zóny vložit, kupříkladu brambory by zde podlehly zkáze ještě mnohem rychleji. I přes vysokou účinnost přihrádky pamatujte, že informace o datu spotřeby uvedené výrobcem jen tak jednoduše neobelstíte. 

Shrnutí důležitých informací, výhod a nevýhod o nulové zóně v lednici naleznete v následující tabulce:

Princip fungováníVhodné potravinyVýhodyNevýhody
Přihrádka v chladničce, kde lze nastavit nulovou teplotu a vysokou vlhkostOvoce, zelenina, sýry, salámy, které snesou teplotu okolo 0 ℃Udržení chuti, aromatu a zdravých látek, zpomalení procesu znehodnocováníNevhodná pro všechny druhy potravin, zabírá místo v chladničce
Článek aktualizován 8. 2. 2022