1. Domů
  2. Matrace
  3. Jakou tvrdost matrace vybrat?

Jakou tvrdost matrace vybrat?

Nákup matrace rozhodně nepředstavuje jednoduchou záležitost. Snažte se při něm postupovat co nejpečlivěji a dobře zvažujte všechny důležité parametry. Tím zdaleka nejzákladnějším je tvrdost matrace, která zásadním způsobem ovlivňuje pohodlnost a kvalitu spánku. Špatný výběr se navíc může negativně podepsat na vašem zdraví. I proto jsme se rozhodli připravit pro vás následující text, kde se dozvíte, jak tvrdou matraci pořídit.

Shrnutí článku:

Proč je tvrdost matrace důležitá – dobře zvolená tvrdost zajistí zdravý a kvalitní spánek, naproti tomu nevhodná matrace může způsobit chronické zdravotní problémy (bolesti zad, kloubů, hlavy). 

Tvrdé matrace – vyrábějí se z kokosových vláken, RE a HR pěny, zajišťují tělu oporu a pomáhají udržet anatomickou polohu páteře, určené pro jedince aktivní, s vyšší tělesnou hmotností, spíše muže.

Měkké matrace – vyrábějí se z molitanu, latexu a pěnových materiálů, přizpůsobí se tělu, nevznikají žádné tlakové body, takže zabraňují vzniku proleženin, přílišným zabořením těla mohou způsobit bolesti zad z důvodu nevhodného vykřivení páteře.

Tvrdost podle spánkové polohy – pro polohy na břiše a na zádech se hodí tvrdé matrace, které zajistí dobrou oporu těla, spáči na boku využijí matrace měkké, které vhodné rozloží tlak v oblasti ramen a pánve, pro střídání poloh se hodí střední tvrdosti.

Tvrdost podle hmotnosti – s rostoucí tělesnou hmotností by měla stoupat i tvrdost matrace, aby nedocházelo k vykřivení páteře.

Proč je tvrdost matrace důležitá?

Ať už si rozkliknete kteréhokoliv nákupního rádce, tvrdost matrace vždy naleznete mezi prvními kritérii. Jedná se totiž o naprosto základní parametr výběru, který podstatným způsobem ovlivňuje kvalitu i zdravotní aspekty spánku. Tvrdost ve své podstatě udává, jak tuhý a poddajný povrch můžete očekávat. Do velmi měkkých matrací se zaboříte, tvrdé se zase prakticky neprohnou.

V současné době se můžete setkat se dvěma možnými rozděleními. Obecně se rozlišují matrace označované jako měkké a tvrdé. Výrobci však standardně uplatňují ještě o něco málo citlivější rozdělení na čtyři stupně tvrdosti. U některých producentů může být těchto stupňů dokonce sedm, jedná se však spíše o výjimku z pravidla. 

Kvalitní matrace je ovlivněná také její tvrdostí, s výběrem poradíme v tomto článku.

Tvrdou, nebo měkkou matraci?

V prvé řadě je nutné si uvědomit, že neexistuje žádná „správná“ tvrdost. Každý z nás se vyznačuje trochu odlišnými fyziologickými předpoklady a potřebujete pro spaní jinak tvrdou podložku. Pro nákup můžete využít jednoduchý test – lehněte si rovně a zkuste vsunout dlaň do prostoru mezi matrací a vašimi kříži. Pokud snadno vnoříte celou ruku, je vaše matrace příliš tvrdá, jestliže žádná mezera ani nevznikla, čelíte opačnému problému. 

Obecně platí, že tvrdé matrace nabízejí tělu lepší a stabilnější oporu, ale zároveň vyvíjejí výraznější tlak na některé body těla. Časem tak mohou způsobit jejich bolesti, případně znepříjemňují usínání a spánek. Naproti tomu měkké matrace jsou na první pohled synonymem pro pohodlí, ovšem pokud se tělo příliš zaboří, nevyhnutelně následují nepříjemné bolesti zad. 

Tvrdé matrace

Tvrdé matrace jsou určeny zejména jedincům trpícím bolestmi zad a chronickými onemocněními. Stejně tak jsou určeny pro osoby s vyšší hmotností a milovníky spánku na zádech nebo na břiše. Jejich hlavní pozitivum spočívá v tom, že poskytují výbornou oporu páteři, kterou udržují v přirozené anatomické poloze. Certifikované tvrdé matrace jsou označovány také jako zdravotní a mohou být využívány chronicky nemocnými. 

Tvrdost matrace bývá dosažena přítomností materiálů, které se vyznačují vyšší tuhostí. Jedná se zejména o následující složky:

  • RE pěna – nejlevnější, vzniká stlačením pěn při vysokém tlaku, dobrá stabilita, dlouhá životnost, výborné ortopedické vlastnosti.
  • Kokosová vlákna – přírodní materiál, výrazná flexibilita, dlouhá životnost, značná tvrdost, efektivní odvádění vlhkosti, odolnost vůči alergenům a roztočům.
  • HR pěna – nejdražší, pružnost, elastičnost, dlouhá životnost, vynikající odvod vlhkosti, odolnost vůči alergenům a roztočům, excelentní ortopedické vlastnosti, nízká hmotnost.

V případě, že se s novou matrací teprve seznamujete a nejste si jisti, zda není příliš tvrdá, zaměřte se na své usínání. Pokud nemůžete najít vhodnou spánkovou polohu, v posteli se melete, často vás probouzí bolest zad a boků nebo brnění končetin, s největší pravděpodobností jste koupili špatně. V takovém případě si vaše tělo žádá měkčí podložku.

Měkké matrace

Obecně jsou měkké matrace určené zejména ženám a hubeným jedincům, kteří se do materiálu příliš nezaboří. Do příliš poddajných materiálů se tělo zaboří a páteř rozhodně neudrží svůj anatomický tvar. Neznamená to však, že při spaní na měkké matraci musí automaticky následovat bolest zad. Důležité jsou i pro imobilní pacienty, jelikož zabraňují vzniku proleženin. 

Měkké matrace bývají standardně vyráběny z následujících materiálů:

  • Molitan – nejnižší cena, jednoduché pěnové monobloky, rychlé opotřebení, minimální opora pro tělo, nevhodné pro každodenní spánek.
  • Latex – vyšší hustota, výborné přizpůsobení se tělu, elasticita, pozitivní vliv na metabolismus a prokrvení, nevyvíjejí protitlak na ramena a boky.
  • Pružiny – vhodné rozložení váhy, výborné přizpůsobení se působení tělu.

Samozřejmostí jsou i měkké matrace vyráběné z pěny, nejčastěji z pěny paměťové. Nejčastěji se s ní setkáte u tzv. sendvičových matrací, které se vyznačují jednou stranou tvrdou a druhou měkkou, díky čemuž si vybere každý, co potřebuje.

Příliš měkkou matraci poznáte kromě výše zmíněného testu velmi jednoduše – po několika nocích vás začnou bolet záda. Jestliže za tím nemůže být žádný jiný zdravotní problém, na nic nečekejte a podložku vyměňte. Ušetříte si tím nepříjemné a chronické zdravotní obtíže.

Stupně tvrdosti

Pro usnadnění orientace zákazníkům rozdělují výrobci své produkty do několika skupin podle stupně tvrdosti. Stupnice bývá nejčastěji rozdělena do čtyř intervalů, výjimkou však nejsou ani pěti nebo sedmibodové škály. My se však budeme držet nejčastějšího rozdělení do čtyř skupin.

Tvrdost 1 – měkká

Jedná se o matrace vyrobené z molitanu, latexu nebo paměťové pěny. Nevytvářejí žádný protitlak, proto se u nich nemusíte obávat vzniku proleženin. Díky své elasticitě a přizpůsobivosti tělu výborně uvolní svalstvo. U prostorově výraznějších a aktivních jedinců však mohou způsobit bolesti zad. Využití však najdou zejména u nepohyblivých nemocných a jedinců bojujících s bolavými klouby.

Tvrdost 2 – střední

Matrace tvrdosti 2 patří mezi nejoblíbenější. Vyrábí se ze všech myslitelných materiálů, kromě pružin a latexu také z kombinací nejrůznějších pěn. Pro svou elasticitu a výborné přizpůsobení tělu jsou oblíbené především mezi ženami, kterým nabízejí vhodný poměr mezi komfortem a pozitivními zdravotními vlastnostmi. Stále však platí, že jedincům s vyšší tělesnou hmotností mohou způsobit zdravotní komplikace.

Tvrdost 3 – tvrdá

Trojka představuje další oblíbenou skupinu matrací. I zde můžete očekávat všechny možné materiály, jednoznačně však začínají dominovat nejrůznější pěny a kokosová vlákna. Naopak latex již této tvrdosti nedosahuje. Na své si přijdou zejména muži, jedinci s vyšší tělesnou hmotností, mladší a aktivní sportovci, který tvrdá matrace nabízí optimální oporu těla. 

Tvrdost 4 – extra tvrdá

Poslední skupina již logicky není tak populární jako tvrdosti 2 a 3. Vyrábí se s vysoce odolné polyuretanové pěny obohacené o kokosová vlákna. Častěji je vyhledávají aktivní muži a jedinci patřící do vyšších váhových kategorií. Některé modely bývají tvarovány do podoby masážních nopů, které pomáhají uvolnit pokožku, masírovat a uvolnit svalstvo. 

Dvojí tvrdost

Jakousi specifickou skupinu tvoří modely, které jsou z každé strany jinak tvrdé. Majitel tak může reagovat na svůj zdravotní stav a další okolnosti, jedná se také o vhodné řešení pro partnery. V neposlední řadě možnost výběru výborně poslouží v pokojích pro hosty, kteří si mohou vybrat preferovanou tvrdost podložky.

Tvrdost podle spánkové polohy

Skupiny a tabulkové rozdělení je jedna věc, konečné rozhodnutí by se však vždy mělo odvíjet od vašich preferencí. Velmi důležitým kritériem je i oblíbená spánková poloha. Pro každou z nich se hodí trochu jiná tuhost materiálu. V následujících podkapitolách vám tedy prozradíme, jakou tvrdost matrace zvolit s ohledem na styl spánku.

Jestliže polohy střídáte, vydejte se zlatou střední cestou a sáhněte po středně tvrdých matracích. 

Spánek na zádech

Při spaní na zádech je zapotřebí velmi tvrdá podložka, která udrží vaši páteř v přirozené  poloze po celou dobu spánku. Příliš měkká matrace může vytvořit tlakové body, které postupně způsobují bolesti a diskomfort. Navíc hrozí riziko propadání některých oblastí, což samozřejmě také není pro tělo zrovna příznivé.

Spánek na břiše

Se spaním na břiše se to má velmi podobně jako u polohy na zádech. I zde tělo potřebuje rovnoměrnou podporu po celé ploše, která zabrání tvorbě tlakových bodů a propadání některých partií. Dejte proto přednost tvrdé matraci a snažte se obejít bez polštáře, který může způsobovat nepříjemné bolesti krční páteře.

Spánek na boku

Spaní na boku je specifické tím, že při něm dochází k nerovnoměrnému zatížení některých částí těla. Zejména se jedná o oblast ramen a pánve. Z tohoto důvodu se vyplatí zvolit spíše měkké až střední matrace, které vhodně obepnou tělo a zamezí vzniku tlakových bodů. 

Tvrdost podle hmotnosti

Při hledání odpovědi na otázku, jakou tvrdost matrace zvolit, berte v potaz také hmotnost. V prvé řadě vybírejte pouze modely pyšnící alespoň o 5 kilogramů vyšší nosností, než kolik vážíte. Jestliže máte problémy s výkyvy váhy, ponechte si raději ještě větší rozervu. Spát na matraci o nižší nosnosti sice chvilku můžete, časem však dojde k jejímu proležení, deformaci a nepříjemné zdravotní problémy na sebe nenechají dlouho čekat.

Obecně platí, že s rostoucí hmotností by měla stoupat i tvrdost matrace. Těžké tělo se totiž do měkké podložky zaboří tak silně, že velmi rychle zaujme zcela nepřirozenou polohu, čímž trpí hlavně páteř. Zejména u velmi obézních jedinců někdy tradiční stupnice nedostačují a v takovém případě je zapotřebí se poohlédnout ve specializovaných obchodech se zdravotními potřebami. 

Jakou tvrdost matrace tedy vybrat?

Co sdělit závěrem? Při výběru vhodné tvrdosti matrace se vždy snažte zohlednit zejména své předcházející zkušenosti, spánkovou polohu a hmotnost. Berte v potaz, že se jedná o jeden z nejdůležitějších parametrů, která má z dlouhodobého hlediska velký vliv na vaše zdraví. Nedbejte však vždy jen na obecná tvrzení a univerzální pravdy – základem pro rozhodnutí by měl být váš osobní pocit a kvalita spánku. 

Závěrem vám přinášíme shrnutí všech klíčových informací v podobě přehledné tabulky:

Tvrdost matraceNejčastější materiályKomu je určena?Pro jakou hmotnost?Spánková poloha
1 – měkkámolitan, latexženy, imobilní pacienti, jedinci trpící bolestmi kloubůdo 70 kgna boku
2 – střednílatex, pěna, pružinyženy, hubení do 100 kgna boku, střídání poloh
3 – tvrdápružiny, pěna, kokosová vláknaaktivní muži, jedinci trpící bolestmi zaddo 120 kgna zádech, na břiše, střídání poloh
4 – extra tvrdápěna, kokosová vláknaaktivní muži, jedinci s vysokou tělesnou hmotnostído 150 kgna zádech, na břiše
Článek aktualizován 8. 2. 2022