1. Domů
  2. Robotické vysavače
  3. Sací výkon robotických vysavačů

Sací výkon robotických vysavačů

Vybíráte svůj první robotický vysavač? V tom případě si možná nejste jisti, které parametry sledovat. U klasických podlahových vysavačů bývá jedním z těch nejdůležitějších sací výkon. V případě robotů tomu tak není, i když svou váhu při výběru zcela jistě má. V následujícím článku vás seznámíme s tím, jaký vliv má sací výkon na efektivitu vysavače a obvyklými hodnotami tohoto parametru.

Shrnutí článku:

Sací výkon robotických vysavačů – výrazně nižší než u podlahových vysavačů, obvykle mezi 20 a 45 W, důvodem je umístění nádoby na odpad blízko sacího otvoru, několikanásobné čištění daného místa z různých úhlů, menší efektivita čištění koberců.

V následujícím článku vám vysvětlíme, jaký vliv má sací výkon na efektivitu vysavače.

Sací výkon robotických vysavačů

Sací výkon se udává ve Wattech a vyjadřuje rychlost vzduchu při sání. Jedná se o jeden z nejdůležitějších parametrů při nákupu klasických vysavačů, protože udává, jak kvalitně dané místo vyčistí. Někteří výrobci jeho hodnotu záměrně neuvádějí a nahrazují ji příkonem, který udává, jak velké množství elektrické energie spotřebič vyžaduje. Sací výkon je totiž zhruba třikrát nižší. 

V případě robotických vysavačů sehrává sací výkon okrajovou roli. Hlavním důvodem je konstrukce robota, kdy sběrná nádoba je umístěna jen několik centimetrů nad zemí. Nečistoty tak nemusí překonávat dlouhou vzdálenost hadicí. Robotický vysavač navíc jednotlivá místa navštěvuje opakovaně a z různých úhlů, takže pokud nečistotu nenasaje na první pokus, nic se neděje. Jeho výše se proto pohybuje zhruba mezi 20 a 45 W.

Nízká hodnota sacího výkonu bohužel robotické vysavače předurčuje výhradně k čištění tvrdých podlah. Na kobercích s dlouhým chlupem zkrátka rychlost vzduchu není dostatečná k tomu, aby nečistoty vtáhla do sběrné nádoby. Výrobci dražších modelů se tuto situaci snaží řešit tím, že vysavač dovede koberec rozpoznat a krátkodobě zvýší sací výkon na hodnoty dostatečné k poctivému vysátí jeho povrchu.

Typ vysavačeSací výkon (ve W)DůvodVhodné pro podlahy
Podlahový100–400 Nečistoty překonávají dlouhou vzdálenost do sběrné nádobyTvrdé, koberce
Robotický20–45 Sběrná nádoba je umístěna těsně nad nasávacím otvorem, vysavač navštěvuje jedno místo několikrátTvrdé
Článek aktualizován 8. 2. 2022