1. Domů
  2. Koloběžky
  3. Jak zamknout elektrokoloběžku

Jak zamknout elektrokoloběžku

Elektrokoloběžky se pomalu ale jistě stávají moderním fenoménem. Mnozí je považují za lehčí, levnější a mnohem pohodlnější alternativu městské hromadné dopravy nebo klasických automobilů. Na vlnu postupně naskakují i města a neustále zvětšují svou flotilu sdílených elektrických koloběžek. V následujícím článku si popíšeme, jak svůj dopravní prostředek zamknout a ochránit před nenechavýma rukama zlodějů.

Stručné shrnutí:

Způsoby zamykání elektrokoloběžek
– využít lze klasický zámek na koloběžku s klíčem, případně mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím můžete stav svého dopravního prostředku neustále kontrolovat.

Způsoby zamykání elektrokoloběžek

V současné době existuje hned několik způsobů, jak zajistit elektrokoloběžku před nenechavci. Nestárnoucí klasika spočívá v obyčejném řetězu na kolo, kterým koloběžku připnete ke stání a zamknete. Doporučujeme ještě předtím vyjmout akumulátor, který láká zloděje. Zámek si při nákupu vždy dobře zkontrolujte. Zejména levnější kousky lze snadno přeříznout nožem nebo kamenem.

Někteří výrobci nabízejí u svých modelů ke stažení speciální bezpečnostní aplikaci, kterou připojíte ke svému mobilnímu telefonu přes bluetooth. Jejím prostřednictvím můžete své vozítko ovládat a také zamknout jeho motor. Nikdo kromě držitele mobilního telefonu potom nemá šanci přístroj znovu nahodit. Při nákupu však důkladně prostudujte recenze, aplikace některých frem se totiž staly úspěšným cílem hackerů. 

U sdílených elektrických koloběžek ve městě se také využívají mobilní aplikace. Jejich prostřednictvím přístroj uvedete do chodu, za jízdu následně zaplatíte a koloběžku zamknete. Parkování mimo vyhrazené plochy brání systém, kdy aplikace odmítne uzamčením formálně ukončit vaši jízdu, která tak stále pokračuje a minuty vesele naskakují dále. Raději si proto dobře prostudujte mapu stání, abyste pak zbytečně nekroužili po městských ulicích. 

Způsob zamykáníVýhodyNevýhody
Klasický zámekNižší cena, nutnost využití síly k prolomeníPři využití síly jej lze snadno prolomit
Mobilní aplikacePohodlnost, možnost nepřetržitého sledování koloběžky, snadné ovládáníRiziko hackerského útoku
Článek aktualizován 8. 2. 2022