1. Domů
  2. Automatické kávovary
  3. Automatický, nebo pákový kávovar?

Automatický, nebo pákový kávovar?

Také si nedovedete představit svůj den bez chutné kávy? V tom případě má jistě kávovar ve vaší domácnosti své pevné místo. Jenže v posledních letech se množství jednotlivých typů poněkud rozšířilo. Mezi ty nejoblíbenější patří pákové a automatické kávovary. Jejich specifickým vlastnostem, výhodám a nevýhodám věnujeme následující článek. Po jeho přečtení byste měli mít alespoň rámcovou představu o tom, který typ zvolit.

Shrnutí článku:

Automatické kávovary – vyšší cena, větší rozměry, plně automatický provoz, možnost výběru z několika přednastavených programů, snadnější čištění, úspora času, vhodné do profesionálních provozů a domácností, které si přípravu kávy používají.

Pákové kávovary
– nižší cena, nutnost externího mlýnku zrn, neomezené možnosti experimentování, náročnější údržba, časově náročnější, pro kávové specialisty a domácnosti, kde je příprava kávy součástí rituálu. 

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je automaticky_kavovar-1024x682.jpeg.
Kávovary jsou velmi populární, měli byste ale dbát na správný výběr.

Jaké jsou automatické kávovary?

Automatické kávovary jsou v současné době považovány za jakýsi vrchol produkce. Tomu odpovídá i jejich cenovka, která začíná na 7 000 Kč a může dosáhnout i vyšších desetitisíců korun. Automatické kávovary se, jak již jejich název napovídá, o všechno postarají samostatně. Jsou vybaveny vlastním mlýnkem kávy a vybírat můžete z několika přednastavených nápojů, u nichž nastavíte množství vody a sílu.

U dražších kousků můžete počítat se samostatným mléčným systémem, který natáhne mléko přímo z krabice a vyšlehá sametovou pěnu. Pro některé zde bohužel odpadá jakákoliv možnost experimentování nebo vlastní práce při přípravě nápoje. Vše je zcela automatizovano. Mnohé zákazníky nepotěší ani výrazné rozměry a hmotnost kávovaru, který se po pořízení stává jednou z dominant kuchyně. 

Automatické kávovary nacházejí své místo kavárnách i domácnostech, které nepovažují přípravu nápoje za rituál. Uspořený čas mohou využít pro práci či relax. Návštěvy také ocení skutečnost, že všechny připravené kávy jsou stejné, protože je zařízení připraví podle jasně dané šablony. 

Jaké jsou pákové kávovary?

Pákové kávovary představují levnější typ přístroje pro přípravu kávy. Umožňují přípravu kávy latté, espressa i cappuccina. Jak již jejich typ napovídá, proces přípravy závisí výhradně na uživateli. I proto jsou velmi oblíbené zejména mezi fajnšmekry, kteří vaření kávy pojímají jako obřad. Základní automatickou funkcí je ohřev vody, případně schopnost zapamatovat si dávkování kávy. U většiny přístrojů bývá součástí i tryska pro automatické šlehání mléka. 

Při použití pákového kávovaru tedy musíte nejprve kávu namlít. Jednotlivé modely navíc nejsou vybaveny mlýnkem na kávu, použít tedy musíte samostatné řešení. Zrna následně vložíte do nádoby na kávu a pákou přesně řídíte jejich dávkování. Výsledný nápoj je tedy výhradně výsledkem vaší práce. Nepočítejte s žádnými přednastavenými programy, vše závisí na vás. 

Pákové kávovary nacházejí využití i v profesionálních baristických provozech, kde si zakládají na ruční práci. Ocení je i domácnosti, kteří si kávu užívají se vším všudy včetně procesu její přípravy, umožňují experimentovat. Naproti tomu je nutné se připravit na dodatečné náklady v podobě absence mlýnku, náročnější údržbu bez automatických programů a skutečnost, že v podstatě nelze zajistit 

Jak to tedy je?

Po porovnání obou systémů se nedá jasně říci, že jeden je výrazně lepší než druhý. Záleží vždy na tom, co od svého kávovaru očekáváte. Pokud vám jde zejména u úsporu času a všeobecně bezproblémový provoz, zvolte automatiku. Jestliže však rádi experimentujete s různými chutěmi a příprava kávy je pro vás něčím více než pouhou nutností, zamyslete se spíše nad pořízením pákového stroje. 

Závěrem jsme pro vás připravili tabulku, ve které se pokusíme shrnout klady a zápory obou technologií:

Typ kávovaruKladyZáporyKam se hodí?
AutomatickýPlně automatický provoz, čisticí programy, integrovaný mlýnek a mléčný systém, delší životnost.Vyšší cena, výraznější rozměry, omezení na předem připravené programy.Do profesionálních provozů a domácností, kde je příprava kávy pouze nutným zlem.
PákovýNižší cena, možnost vychutnat si přípravu kávy se vším všudy, prostor pro experimentování.Nutnost ruční práce, náročnější údržba, delší příprava kávy, vyžaduje externí mlýnek zrn.Do profesionálních provozů, domácností, kde je pití kávy rituálním obřadem.

Ačkoliv se může na první pohled zdát dražší automatický kávovar jako lepší volba, nemusí tomu tak být. Při výběru se snažte zohlednit hlavně vlastní postoj ke kávě, množství šálků za den, počet osob, které pravidelně hostíte i jejich vztah k experimentům. 

Článek aktualizován 8. 2. 2022