1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Rozměry invalidního vozíku

Rozměry invalidního vozíku

V životě bohužel často dochází k situacím, kdy chůze již není možná a nezbývá než usednout na invalidní vozík. Ať už jeho pomoc potřebujete trvale, nebo jen po určitou dobu, vždycky by měl přesně sedět vaší postavě a požadavkům. V následujícím článku vás seznámíme s nejčastějšími rozměry invalidních vozíků a pomůžeme s orientací při jejich výběru.

Stručné shrnutí:

Typy invalidních vozíků
– manuální vozíky tvoří sedák na dvou velkých kolech, která jsou poháněná ručně, jsou lehčí a levnější, elektrické modely se vyznačují menšími koly, vozík je poháněn elektromotorem uloženým pod sedací částí, bývají dražší a těžší, polohovací vozíky lze sklopit do vodorovné pozice nebo pololehu.

Rozměry invalidních vozíků – šířka sedáku hraje klíčovou roli zejména u manuálních vozíků, vzdálenost mezi kyčlí a loketní opěrkou by měla být 1–2 cm z každé strany, je vhodné vybírat podle čísla oblečení, případně změřit šířku jedince v polovině stehen a přičíst 2 cm.

Typy invalidních vozíků

V současné době se můžete na trhu setkat se dvěma základními typy invalidních vozíků – mechanickými a elektrickými. První jmenované zatím stále převažují. Ve své podstatě se jedná o jednoduchou konstrukci sestávající ze sedadla upevněného na dvojici kol, která se manuálně roztáčejí. Při jízdě je tedy nutné vyvinout fyzickou sílu. Výhodou jsou zejména nižší cena, menší hmotnost a drobnější rozměry.

Druhou skupinu tvoří vozíky elektrické. Konstrukcí se svým mechanickým protějškům poměrně výrazně podobají, zaujmou však menšími koly. Ta již není nutné manuálně pohánět a slouží pouze k pojezdu. Vozík je poháněn akumulátorovým elektromotorem, který je umístěn pod sedací částí. Hlavní výhodou tohoto řešení je snadnější manipulace a výraznější komfort. Připravte se však na vyšší hmotnost a cenovku.

Specifický podtyp představují vozíky polohovací. Jedná se o speciální řešení určené pacientům, kteří nemohou dlouho vydržet v sedě kvůli problémům s rovnováhou nebo pro jiné zdravotní obtíže. Tyto modely mohou být sklopeny do pololehu, případně zcela vodorovné polohy. Pacient na tomto vozíku se již obvykle pohybuje pouze s dopomocí. 

Rozměry invalidních vozíků

Rozměry invalidního vozíku představují naprosto klíčový parametr. Zdaleka nejvýznamnější roli sehrávají v případě mechanických konstrukcí, které je nutné pohánět ručně. Uživatel musí být posazen odpovídajícím způsobem tak, aby rukama dosáhl na obruč, kterou se kola pohánějí. Vzdálenost mezi kyčlí pacienta a loketní opěrkou (postranicí) by měla být zhruba 1–2 centimetry z každé strany. Současně je nutné dbát na to, aby vozík prošel dveřmi.

V následující tabulce nabízíme přehled optimálních šířek sedáku podle čísla oblečení:

Číslo oblečeníŠířka sedáku (v cm)
Méně než 3625–35 
36–4838–40 
50–5242 
54–5643 
56–5846 
60–6450 

Nutno podotknout, že velikost oblečení často nebývá jednoznačným faktorem. Někdy se proto doporučuje změřit šířku, kterou jedinec zabírá zhruba v úrovni půlky stehen a k tomuto výsledku ještě připočíst 2 centimetry.

Přes všechna výše uvedená pravidla a tabulky doporučujeme vozík před nákupem osobně vyzkoušet. Jakákoliv sebemenší odchylka od optimálních rozměrů může zásadním způsobem zkomplikovat ovládání vozíku a má také negativní vliv na páteř uživatele. 

Článek aktualizován 8. 2. 2022