1. Domů
  2. Lifestyle
  3. Powerbanka do letadla?

Powerbanka do letadla?

Každý dovolenkář ví, že pro cesty letadlem platí poměrně přísná pravidla. Kromě velikosti a množství zavazadel omezují i předměty, které můžete uložit do zavazadlového prostoru, nebo naopak vzít s sebou na palubu. Mezi nejčastěji diskutované patří powerbanky, které dnes již představují standardní výbavu každého cestovatele. S pravidly, která se týkají jejich přepravy, vás seznámíme na následujících řádcích.

Stručné shrnutí:

Omezení přesunu
– powerbanky je možné převážet výhradně v palubním zavazadle, nemohou být v zapsaných zavazadlech k odbavení z důvodu rizika vznícení a požárů.

Omezení kapacity – při letech v Evropě a USA činí maximální kapacita 100 Wh, v Asii bývá převoz akumulátorů zcela zakázán.

Maximální počet – bez omezení, při kontrole se však vychází ze standardního množství.

Pravidla pro powerbanky v letadlech

Powerbanky obsahují bateriové články, nejčastěji typu Li-Ion nebo Li-Pol, na jejichž přepravu se vztahují přísnější kritéria vycházející z pravidel Mezinárodní organizace pro civilní letectví. Důvodem je riziko výbuchu nebo požáru akumulátoru, který by mohl významně ohrozit bezpečnost letu.

Powerbanku je, podobně jako další elektroniku, zakázáno převážet v zapsaném zavazadle, které je odbaveno do nákladového prostoru. Smíte ji tedy uložit výhradně do palubního zavazadla. Pokud toto nařízení porušíte, s největší pravděpodobností dojde k otevření vašeho kufru a zabavení příslušné elektroniky. Důvodem tohoto zákazu je již výše uvedené riziko zkratu a požáru baterie. Na palubě je zařízení přeci jen pod dohledem.

Druhé nařízení se týká kapacity powerbanky. U letů v Evropě a Spojených státech činí 100 Wh, což představuje zhruba 27 027 mAh. Kapacita zařízení by měla být uvedena drobným písmem na jejím těle, aby mohla být v případě nutnosti doložena. Jestliže s sebou berete přístroj bez těchto údajů, vystavujete se opět riziku jeho odebrání. V Asii bývají pravidla ještě mnohem tvrdší a na některých letech se do letadla nedostanete ani s tužkovými bateriemi.

Počet kusů není omezen, ale…

Nařízení nijak neomezuje počet kusů, s sebou tedy můžete vzít i větší množství powerbank splňujících limit. Pamatujte však na skutečnost, že při kontrolách na letišti se pracuje se standardním množstvím. Jestliže si tedy do příručního zavazadla sbalíte třeba 20 powerbank, s největší pravděpodobností vám budou odebrány. 

PravidloCharakteristika
Počet kusůBez omezení, ale podle běžných standardů
Maximální kapacita100 Wh v Evropě a USA, 0 Wh v Asii
Místo uloženíPalubní zavazadlo
Článek aktualizován 8. 2. 2022