1. Domů
  2. Různé návody
  3. Nevýhody polarizačních brýlí

Nevýhody polarizačních brýlí

Polarizační skla jsou typem brýlí, které mají schopnost snižovat oslnění od vody, sněhu a jiných odrazivých povrchů. Poskytují také ochranu očí před UV zářením. Díky těmto výhodám jsou polarizační sluneční brýle často atraktivní volbou pro ty, kteří trpí bolestmi hlavy nebo únavou očí v důsledku nadměrného vystavení světelným zdrojům, jako jsou počítačové obrazovky. Nošení polarizačních brýlí má však i některé nevýhody, které byste si měli uvědomit, než se rozhodnete pro jejich používání.

Stručné shrnutí
Polarizační čočky nejsou ideální pro každého, protože mohou ztěžovat čtení přístrojů a snižovat kontrast obrazovek LCD. Mohou být nepříjemné pro osoby citlivé na světlo a snižují viditelnost v extrémních světelných podmínkách.

Nevýhody polarizačních brýlí

Polarizační čočky nejsou bez chyb. Výrobci vyrábějí polarizační čočky pro různé účely, protože se u některých povolání nebo profesí objevují nevýhody tohoto typu čoček. Piloti letadel mohou mít při nošení polarizačních čoček problém se čtením přístrojů; také další profese, jako jsou operátoři bankomatů, mají špatnou viditelnost v extrémních světelných podmínkách, protože stíny snižují kontrast LCD obrazovek.

Nevýhodou také je, že polarizační brýle blokují část světla procházejícího skrz čočky, což může ztížit vidění těm, kteří jsou citliví na světlo. Někteří lidé nemají rádi efekt polarizačních čoček, někdy pociťují nepohodlí nebo závratě.

Jak fungují polarizační brýle

Polarizační čočky jsou vyrobeny z polyvinylalkoholu, průhledného plastového materiálu, který je napnutý a polarizovaný. Tato polarizace vytváří elektrické pole, které pohlcuje světelné vlny orientované v jedné rovině a zároveň umožňuje průchod jiným vlnám

Pokud jsou obě čočky na každé straně obruby vyrovnány s příslušnou orientací, umožňují úplný průchod všech světelných vln; pokud však dojde k jejich nesprávnému vyrovnání nebo zkroucení v důsledku tlaku z obou konců (například při nošení), pak budou některé vlnové délky pohlceny čočkou v různém stupni podle toho, pod jakým úhlem na ni dopadají. V takovém případě dochází ke snížení kontrastu mezi tmavými a světlými barvami a také ke zhoršení oslnění, protože více světla se od povrchů odráží, místo aby jimi procházelo

Článek aktualizován 8. 2. 2022