1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Mléčné výrobky při horečce

Mléčné výrobky při horečce

Mléčné výrobky jsou bezesporu prospěšné našemu zdraví. Platí to však univerzálně? Mohou být mléčné výrobky za určitých okolností nevhodné? Smíme je konzumovat při horečce?

Mléko

Jsou mléčné výrobky vhodné při horečce?

Onemocnění jako chřipka či nachlazení mohou postihnout děti i dospělé. Obecně lékaři proti podávání mléka či mléčných výrobků nic nenamítají.

Naopak lze považovat mléko a mléčné výrobky při horečce za prospěšné, neboť do organismu pomáhají doplnit vitamín D. Právě ten může být pro naše tělo vítaným pomocníkem, který mu pomůže zbavit se infekce.

Jestliže však především malé dítě zvrací, je vhodné jakékoli jídlo vynechat, tedy pacientovi nepodávat ani mléko. Dodat organismu tekutiny je však nutné. Proto se dětem dává pít mírně oslazený čaj, a to pouze po malých dávkách.

Při výskytu teploty doporučujeme přečíst náš článek jak správně měřit teplotu rtuťovým teploměrem.

Zahleňuje mléko?

Doporučení nekonzumovat mléko či mléčné výrobky obvykle vyvěrají z oblíbeného mýtu, že mléko zahleňuje.

Kořeny má tento urputně tradovaný omyl už ve 12. století. Pochází z traktátu židovského lékaře Mosese Maimonidese. Tento učenec se zaobíral léčbou astmatu a tvrdil, že produkci hlenu v dýchacích cestách zvyšuje právě mléko. K podobnému tvrzení se odvolává rovněž tradiční čínská medicína či ajurvéda.

Touto teorií se pak zaobírala řada soudobých studií. Moderní medicína však došla k závěru, že je podobné tvrzení mylné a mléko tedy zahlenění nezpůsobuje.

Jak vyplývá z četných studií, jeho pití skutečně není škodlivé ani při horečkách, alespoň za předpokladu, že pacient netrpí na konzumaci mléka alergií. Lékaři však naopak připouštějí, že pacienti s diagnostikovanou alergií mohou trpět chronickou rýmou a zahleněním. Pak je ale na místě mléko a mléčné výrobky vynechat zcela.

A co subjektivní pocit?

Ani odborníci však zcela nevylučují, že můžete patřit k těm, kterým mléko nedělá dobře. V takovém případě se mu pochopitelně můžete při horečce vyhnout.

I pro dospělého nemocného platí stejné zásady jako pro dítě, tedy v nemoci doplnit dostatek jiných tekutin. Nejlepší je čistá voda, pít můžete též čaje. Do příjmu tekutin se počítá nejen samotné pití, ale také konzumace polévek. Při horečce si tak můžete dát silný hovězí či slepičí vývar.

Antibiotika a mléčné výrobky

Jestliže horečka u vás doprovází onemocnění, na které vám lékař předepsal antibiotika, může být vhodné na konkrétní preparáty mléčné výrobky vynechat. Vápník totiž může zhoršovat vstřebávání účinné látky z tablety.

Na specifika užívání konkrétních antibiotik by vás měli upozornit v lékárně. Jestliže se na vaše léky žádné omezení nevztahuje, naopak je výslovně doporučeno mléčné výrobky užívat. Konkrétně byste si měli dopřát zakysané mléčné výrobky s živými kulturami.

Jde o vhodnou prevenci možných průjmů, kterými mohou pacienti po užívání antibiotik trpět. Zakysané mléčné výrobky totiž napomáhají udržovat rovnováhu našeho střeva. A střevní bakterie jsou výrazně prospěšné pro celkové zdraví našeho organismu.

Článek aktualizován 12. 1. 2023