1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak změřit WC záchodové prkénko

Jak změřit WC záchodové prkénko

Toaleta je nedílnou součástí každé domácnosti. Rozbité WC prkénko je pak častým problémem, který běžně potká mnoho lidí. Nákup však není úplně jednoduchý a vyžaduje přesné měření. Příliš malé prkénko neplní svou funkci, naopak pokud bychom vybrali příliš velké, mohli bychom ho prostým zavaděním o přečnívající hranu jednoduše urazit.

Standardizované rozměry navíc neexistují. Nenechte se zlákat vzhledem a nevybírejte podle toho, co se vám líbí. Nejprve je potřeba do ruky vzít krejčovský metr. Až pak se rozhodujte na základě vzhledu. Které míry je potřeba si pohlídat?

Stručné shrnutí:

Při měření WC si změřte:
rozteč,
• vnější délku,
• vnější šířku,
• vnitřní šířku,
• vnitřní délku,
• vzdálenost otvorů v keramice a horní hrany nádržky.

Které míry je potřeba změřit

Prvním a zároveň vůbec nejdůležitějším údajem je rozteč. To znamená, že je potřeba si změřit osovou vzdálenost otvorů, pomocí nichž je záchodové prkénko upevněno v záchodové míse šrouby či závity.

Zajímat vás budou i vnitřní a vnější rozměry. Pečlivě naměřte vnější šířku prkénka, stejně tak i vnitřní šířku a vnitřní délku.

Dále radí odborníci nezapomenout ani na vnější délku. To je vzdálenost od šroubů či závitů k okraji sedátka. Je navíc ještě vhodné změřit i celkovou délku prkénka. Ta bude ta od závitů až po nejdelší bod prkénka.

Pozornost věnujte záchodovým mísám tzv. kombinovaného typu, kdy je WC spojeno s nádrží. Chybu neuděláte, pokud si změříte i vzdálenost otvorů v keramice a horní hrany nádržky. Měla by být dostatečná na to, aby prkýnko pohodlně zůstalo v horní poloze a nepadalo dolů. Záleží na tom hlavně u prkének, která jsou z těžšího materiálu (dřevo) a mají proto více sklony padat.

Svůj význam mají i panty, které umožňují přichycení sedátka k záchodové míse. Kromě těch klasických existují i panty/úchyty nastavitelné, které se rozměrům mísy přizpůsobí.

Jak se měření vyhnout?

Jestliže jste vhodný rozměr nenašli nebo se chcete měření úplně vyhnout, nezbývá vám, než pořídit záchodovou mísu rovnou i s prkénkem. Počítejte ale samozřejmě s vyšší pořizovací cenou.

Případně si alespoň zjistěte typ záchodové mísy a s tímto značením se obraťte na výrobce, pakliže neuspějete v hledání sami na internetu či v kamenných obchodech. Měl by vám umět poradit vhodné řešení.

Článek aktualizován 8. 2. 2022