1. Domů
  2. Lednice
  3. Jak a jakou vybrat lednici?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat lednici?

Jak a jakou vybrat lednici?

Než se většina z nás odhodlá k pořízení nové chladničky, činí průměrný věk té původní 15 let. Dosluhující spotřebiče nebývají příliš úsporné a úroveň chlazení značně klesá. Volbou kvalitní lednice se vám investovaná částka postupně vrátí – její provoz je totiž mnohem méně nákladný než u levných modelů. Energetická spotřeba by vás měla zajímat i proto, že lednice je přístroj pracující 24 hodin denně.

Klíčová je volba spotřebiče vhodné velikosti a vnitřního uspořádání, protože každá rodina má jiné požadavky na kapacitu. Většinu informací naleznete na energetickém štítku, kterým musí být opatřen každý elektrický spotřebič. Spotřebu energie ovlivňuje u lednice hlavně typ kompresoru. Co se týče energetických tříd, ideální je sáhnout po výrobku kategorie A.

Na trhu existuje celá řada tvarů a typů lednic. Vybírat byste mezi nimi měli podle toho, jak moc je vaše kuchyně prostorná a jak velké místo jste pro ni ochotni vyhradit. Strategicky vybrané místo vám zajistí k lednici snadný přístup a bude se vám i dobře čistit. Mnoho lednic disponuje také moderními funkcemi, které činí jejich práci ještě více efektivní.

Jakou lednici vybrat stručně:

Volte model vhodné velikosti – ta se bude odvíjet od počtu členů domácnosti a od množství jídla, které běžně zkonzumují.

Vyberte umístění v kuchyni – podle velikosti kuchyně zvažte ideální typ lednice a způsob otevírání dvířek.

Zkontrolujte spotřebu – pohledem na energetický štítek rychle zjistíte, jak moc je lednice úsporná a zda se vám vyplatí investovat do dražšího modelu.

Věnujte pozornost funkcím – některé lednice nabízí bohatý výběr doplňků, které určitě potěší velmi náročné zákazníky.

Typ

Každý typ ledničky má svá specifika, přičemž na českém trhu naleznete hned pět různých typů těchto kuchyňských zařízení:

  • Monoklimatické
  • Jednodveřové
  • Kombinované
  • Americké
  • Pultové
Obrázek zobrazuje typy ledniček
Schéma typů ledniček – ze zdroje: arecenze.cz

Všechny výše zmíněné typy lze pak zakoupit ve dvou různých provedeních: volně stojící nebo vestavné. Vestavné chladničky jsou o něco skladnější, ale mají menší vnitřní objem. Jsou vyrobeny tak, aby se daly dobře zakomponovat do kuchyňské linky. Volně stojící lednice bývají větší. Mezi jejich výhody patří snadná instalace i výběr z celé řady barev a stylů.

Provedení ledniceBenefityNevýhody
Vestavná+ Praktičtější rozměry 
+ Ideální do malých kuchyní
+ Lze uzpůsobit stylu interiéru
– Menší objem
– Méně estetický vzhled
 – Vysoká cena
– Nutná přítomnost odborníka při instalaci
Volně stojící+ Jednoduchá instalace
+ Libovolné umístění v kuchyni
+ Lze stěhovat
+ Levnější
+ Více funkcí
– Zabírá víc místa
– Nemusí úplně ladit s interiérem

Monoklimatické lednice

Tento základní typ lednice disponuje většinou velkým chladicím prostorem, ale nemá žádný mrazák. Své využití nalezne spíše v kavárnách a restauracích, protože běžná rodina se už bez mrazáku neobejde. Pokud se tedy rozhodnete koupit monoklimatickou ledničku, nevyhnete se dřív nebo později koupi mrazáku. Ve finále tak budete mít doma zbytečně dva spotřebiče.

Některé monoklimatické lednice mají prosklené dveře. Využívají se jako vinotéky nebo chladicí vitríny k prezentaci cukrářských výrobků.

Jednodveřové lednice

Jinak se jim také přezdívá malé chladničky s mrazákem. Tyto spotřebiče jsou ideální volbou pro mladé lidi žijící single. Mrazicí prostor je většinou miniaturní a jsou vybaveny pouze jedněmi dvířky. To znamená, že pokud se chcete dostat do mrazáku, musíte nejprve otevřít i chladicí prostor. Tento způsob otevírání je velmi neúsporný a dochází při něm ke zbytečnému úniku chladného vzduchu z lednice.

Kombinované lednice

Tento typ je v našich poměrech nejrozšířenější, nejoblíbenější a pro větší rodiny i nejpraktičtější. Jedná se o spojení chladicího prostoru s mrazákem (obvykle v poměru 2:1). Mrazák se může nacházet buď nahoře ve výšce očí, nebo dole. Moderní kombinované chladničky nabízí celou řadu užitečných funkcí a bývají i velmi úsporné. Obvykle disponují dvěma kompresory, což se promítne do vyšší pořizovací ceny.

Lednice je ale díky tomu úspornější. Při výběru kombinované chladničky svou roli hraje i počet termostatů. Prostřednictvím dvou termostatů můžete odděleně nastavovat teplotu pro mrazicí a chladicí část. Třetí termostat slouží k regulaci teploty v nulové zóně.

Americké lednice

“Ameriky” se poslední dobou těší čím dál větší oblibě. Jedná se o lednice s tím největším úložným prostorem, tudíž jsou přímo ideální pro velmi početné rodiny a vášnivé jedlíky. Jejich průměrná pořizovací cena se už pohybuje okolo 30 tisíc korun. Mohou mít buď dvoje dveře, nebo dokonce čtvery. Výhodou čtyřdveřové verze je separátní mrazák. Před pořízením takto prostorné lednice si musíte být jisti, že se vám do kuchyně opravdu vejde.

Mějte na paměti, že kolem americké lednice musí být dostatek volného prostoru, protože se dveře otevírají na obě strany. Vnitřní objem může činit až 400 l. Co se týče funkcí, nabízí opravdu velký komfort. Výjimkou nebývá ani výrobník ledu a ledové tříště nebo dávkovač studené vody.

Pultové lednice

Poslední typ ledničky je velmi drobný a skladný. Hodí se do garsonek, studentských bytů nebo na chalupu. Setkáte se s nimi i v hotelech nebo apartmánech. Obvykle se jejich výška pohybuje mezi 50-80 cm, a lze je díky tomu šikovně umístit třeba pod kuchyňskou linku nebo pod stůl. Větší mohou měřit až 120 cm. Jako u jednodveřových lednic u nich najdete jen jedny dvířka.

Pořizovací cena je velmi nízká a obvykle mají i velmi nízkou spotřebu. Vyznačují se ale větší hlučností, která často přesahuje i 42 dB.

Umístění

Jak bylo již zmíněno na začátku, výběr vhodného prostoru pro lednici by měl být taktický. Hledejte v kuchyni místo, kde nebude lednice překážet při běžném provozu (procházení v místnosti, vaření, úklid) a zároveň do ní budete mít bezproblémový přístup. Držte se také několika základních pravidel:

  • Nikdy neumisťujte lednici do blízkosti jiných spotřebičů, topení, myčky nebo sporáku. Zvýší se tím spotřeba energie.
  • Dbejte na to, aby byl kolem lednice dostatek volného prostoru. Tím je umožněno efektivní proudění vzduchu, které zamezí přehřívání spotřebiče.
  • Logické umístění lednice vám pomůže zefektivnit práci při vaření. Spotřebič by se měl nacházet blízko pracovní linky.
  • Vyhněte se umístění na vlhká místa. Ta dovedou zvýšit spotřebu až o 3-4 %.

Energetický štítek

Energetickým štítkem musí být ze zákona opatřen každý elektrický spotřebič. Najdete na něm zásadní informace, které vás informují o vlastnostech lednice.

Energetická třída

V březnu 2021 vešly v platnost nové verze energetických štítků. Tato změna se týká jen několika skupin spotřebičů a patří mezi ně právě lednice. Energetické třídy jsou nyní v intervalu A-G. U těchto spotřebičů se vyplatí připlatit si za výrobek třídy A, protože jsou vlastně v nepřetržitém provozu. Na spotřebu energie má také vliv typ kompresoru, velikost užitného objemu, tloušťka izolace a mnohé další parametry.

Roční spotřeba elektřiny

Výpočet pro roční spotřebu energie u lednice je odvozen z provozu při ideálních podmínkách (teplota 20 °C, 70% zaplnění vnitřního objemu lednice). Je potřeba brát ho trochu s nadsázkou, protože ne vždy tyto ideální podmínky splníte. Udává se v kWh, přičemž na 1 kWh připadají průměrně 4 Kč. Kolik vás bude roční provoz lednice stát zjistíte snadným výpočtem.

Hodnota roční spotřeby v kWh x 4 = roční provoz lednice v Kč

Užitný objem lednice a mrazáku

Na energetickém štítku dále zjistíte, jak velkou má lednice kapacitu. Hodnota objemu se vždy udává zvlášť pro chladicí a mrazicí část. Potřebná velikost lednice se odvíjí od toho, kolik lidí žije v domácnosti, a od výše jejich apetitu. Obecně se doporučuje pro jednoho člověka minimální objem chladničky 70 l a mrazáku 25 l. Velikost vnitřního objemu je také ovlivněna vnitřním uspořádáním lednice.

Počet členů domácnostiDoporučený objem chladicí částiDoporučený objem mrazicí části
1-2150 l70 l
3-4225 l90 l a více
5 a více400 l180 l

Hlučnost

Mírou hlučnosti byste u lednice měli zabývat zejména v případě, že se nachází v blízkosti ložnice nebo dokonce v místnosti, kde spíte. Lednice bude v provozu celých 24 hodin a nemůžete ji jen tak na noc vypnout. Hlučnost se uvádí v dB, přičemž u průměrných lednic se pohybuje kolem 42 dB. Středně tiché modely nepřesáhnou hranici 40 dB a ty nejtišší se mohou pochlubit úrovní hluku 36-38 dB.

Výkon mrazení a mrazicí výkon

Pozor, nenechte se zmást slovíčkařením – mrazicí výkon a výkon mrazení neznamená totéž. Pod pojmem mrazicí výkon se skrývá parametr udávající, kolik kilogramů čerstvých potravin je mrazák schopen zamrazit za 24 hodin. Běžně můžeme počítat s hodnotou 2-33 kg/24 hodin.

Výkon mrazení pojednává o tom, na jak nízkou teplotu dovede mrazák mrazit. Od toho se pak odvíjí čas, po který můžete potraviny v mrazáku uskladnit. Tento parametr bývá označen počtem hvězdiček.

Počet hvězdičekTeplotaDoba skladování
*-6 °CDny
**-12 °CTýdny
***-18°CMěsíce
****-24 °CDlouhodobé uskladnění

Akumulační doba

Někdy se bohužel stane, že vypadne v celém bytě nebo i v domě proud. Než se vám podaří závadu odstranit, vytrhne vám trn z paty tento parametr. Hodnota akumulační doby udává, jak dlouho zůstanou potraviny zamražené i bez dodávky energie. Standardem bývá 10 hodin. Některé spotřebiče se ale mohou pochlubit více než třiceti hodinami.

Typ kompresoru

Valná většina lednic se dnes vyrábí pouze s jedním kompresorem, na který připadá jeden, v lepších případech dva okruhy. Díky dvouokruhového systému můžete odděleně regulovat teplotu v mrazicí i v chladicí části. Existuje také invertorový typ kompresoru, který disponuje mnoha benefity.

  • Moderní a tichý
  • Delší životnost s prodlouženou zárukou
  • Plynulý a stabilní chod
  • Úspora energie (až o 30 %).

Klimatická třída

Každá chladnička spadá do určité klimatické třídy. Toto zařazení vypovídá o tom, jakou optimální teplotu spotřebič vyžaduje ve svém okolí. Když se stane, že se nachází v místnosti s naprosto nevyhovující teplotou, zákonitě roste jeho spotřeba a nemusí ani správně fungovat. Nejvýhodnější je sáhnout po modelu, který spadá hned do několika tříd. Díky tomu bude dobře pracovat při nízkých i vysokých teplotách.

Klimatické třídy existují hned čtyři a označují se písmeny:

  • T (tropické hodnoty) – teploty od 18°C do 43°C
  • ST (subtropické hodnoty) – teploty od 18°C do 38°C
  • N (normální hodnoty) – teploty od 16°C do 32°C
  • SN (subnormální hodnoty) – teploty od 10°C do 32°C.

Funkce a šikovné doplňky

U mnoha moderních modelů najdete celou řadu funkcí, které činí jejich práci daleko efektivnější a jsou díky tomu více uživatelsky komfortní. Pomohou udržet jídlo déle čerstvé a chutné a mají také vliv na snížení spotřeby. Jedná se například o:

  • NoFrost – nenámrazový systém zprostředkovaný kombinací ventilátoru a suchého vzduchu. Absence námrazy šetří čas i námahu vynaloženou na údržbu lednice.
  • Antibakteriální ochrana – speciální povrchová úprava. Vnitřní plochy lednice jsou potaženy sloučeninami stříbra, které brání množení mikroorganismů.
  • Superfrost a Supercool – programy rychlého zmrazení a rychlého chlazení oceníte například při velkém nákupu nebo pokud potřebujete rychle zmrazit velké množství potravin.
  • Chlazení dveří – pomáhá k udržení konstantní teploty v celém prostoru spotřebiče.
  • Nulová zóna – speciální přihrádka, ve které je trvale udržována teplota kolem 0 °C a 90% vlhkost. Tyto podmínky jsou ideální pro skladování masa, ryb, sýrů, zeleniny a ovoce.
  • Alarm – zvukový signál vás upozorní v případě, že nejsou zavřená dvířka lednice.
  • Ionizátor a deodorizér – jedná se o systémy pohlcující nepříjemné pachy. Vzduch je díky nim více svěží a nedochází k mísení aromatických pachů.
  • Displej – prostřednictvím dotykové obrazovky můžete měnit nastavení parametrů, kontrolovat teplotu nebo zapínat speciální programy.

Ti nejnáročnější uživatelé ocení také možnost připojení na Wi-Fi. Díky tomu budou moci i na dálku upravit nastavení lednice. Pokud často cestujete a trávíte hodně času mimo domov, využijete i prázdninový režim (Holiday). Tento režim pracuje s nižší potřebou energie a zároveň udržuje teplotu v lednici na takové úrovni, aby nedošlo ke zkažení potravin.

Variabilní policový systém vám umožní uzpůsobit si vnitřní uspořádání tak, aby vyhovovalo přímo vašim individuálním potřebám. Díky tomu dostanete do ledničky i vysokou mísu nebo objemný hrnec. U některých lednic je možné i prohodit směr otevírání dvířek. Netýká se to ledniček amerických, které se otevírají na obě strany.

Cena

Lednice patří mezi výrobky, které můžete často pořídit za velmi výhodnou cenu v rámci akce. V případě těchto kuchyňských spotřebičů jsou cenové hladiny spíše orientační. Pořizovací cena by měla odpovídat vašim nárokům na lednici – objemná americká lednice pro velkou rodinu bude několikanásobně dražší, než skromná chladnička do kanceláře. S rostoucí cenou se u lednice rapidně rozšiřuje výběr funkcí a programů.

Nejlevnější do 5 000 Kč

V této sekci najdete hlavně pultové a jednodveřové ledničky s malým objemem. Většinou nenabízí téměř žádné moderní funkce a vyznačují se vyšší hlučností nad 40 dB. Co se týče kapacity, nelze je rozhodně doporučit jako lednice pro rodiny. Své uplatnění naleznou ve firmách, kancelářích, hotelích nebo na chalupě.

Od 5 000 do 10 000 Kč

Zde se pohybujeme v sortimentu již poměrně kvalitních lednic. Obvykle se jedná o kombinované typy energetické třídy B. Dobře poslouží průměrné i větší rodině. Výjimkou už u nich nebývají ani antibakteriální úpravy a různé funkce. S hlučností jsou na tom už lépe – zpravidla nepřesahuje 40 dB. Stále u nich nelze ale hovořit o dobré úspoře energie. Člověk by měl proto zvážit, jestli není lepší investovat do lepšího modelu s nižší spotřebou.

Od 10 000 do 20 000 kč

Za více než deset tisíc korun už člověk koupí velmi dobře vybavenou i úspornou lednici (energetická třída A). Řeč je zejména o kombinovaných dvoudveřových chladničkách. U těchto modelů už můžete počítat s pokročilými technologiemi (NoFrost, chlazení dvířek, displej, alarm, nulová zóna). Rodinám s více dětmi a velkým jedlíkům se rozhodně vyplatí do nich investovat.

Nad 20 000 Kč

Při volbě nejluxusnějších designových lednic a “amerik” je potřeba počítat s útratou několika desítek tisíc korun. Výjimečně je zakoupíte v akci pod dvacet tisíc korun, ale to bývá opravdu zřídkakdy. Investice se promítne do uživatelského pohodlí a obrovské kapacity vnitřního prostoru. Tyto modely vám nabídnou nejrůznější vychytávky v podobě výrobníku ledu, domácího baru a několika nulových zón.

Uvažovat by o nich měli zejména nadšení kuchtíci, kteří potřebují pracovat s dokonale čerstvými potravinami a početné rodiny, které se vrací domů s velkým množstvím nakoupeného jídla. U těchto lednic lze jako plus vnímat i vytříbený design.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/fridges-and-freezers_cs

https://www.arecenze.cz/test-lednicek/

https://en.wikipedia.org/wiki/Refrigerator

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022