1. Domů
  2. Kuchyňské roboty
  3. Jak a jaký vybrat kuchyňský robot?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat kuchyňský robot?

Jak a jaký vybrat kuchyňský robot?

Kuchyňský robot je sice poměrně drahým a velkým spotřebičem, ale ve srovnání s mnoha malými přístroji, které dokáže nahradit, zabere méně místa. Také za něj ve výsledku zaplatíte mnohdy méně, než kdybyste si kupovali všechny pomocníky samostatně. Chcete-li mít funkce chytře v jednom spotřebiči, zaměřte se především na to, aby robot nabízel vše, co hledáte. Pro jednotlivé typy práce se používají různé nástavce.

S nástavci souvisí styl míchání – oblíbený a velmi efektivní je planetární systém. Kuchyňské roboty mohou mít konstrukci s dolním nebo horním pohonem. V druhém případě se jedná o oblíbené typy takzvaně se sklopným ramenem. Při nákupu rozhodně nepodceňujte dostatečný výkon a objem mísy. Jedná se velmi důležité parametry.

Odolnost a celková kvalita konstrukce závisí na použitých materiálech. Zejména vnitřní části a nástavce by měly být z kovu. Kvůli šetření životnosti motoru je plusem, pokud má robot plynule nastavitelnou rychlost otáček. Poslední ale neméně důležité věci, které budou hrát roli při výběru, jsou bezpečnost a pořizovací cena.

Jaký kuchyňský robot vybrat stručně:

Určete si, co všechno by měl robot umět – volba nástavců rozhoduje o tom, jaké práce zvládne kuchyňský robot vykonávat.

Zvolte konstrukci a styl pohybu – sklopné rameno je populárnější než spodní pohon. V ideálním případě by měl robot mít planetární systém pohybu nástavců.

Zaměřte se na dostatečný příkon – výkonné roboty vhodné pro všechny typy práce dosahují 1 000 W a více. Za použitelné minimum se považuje 500 W. 

Zhodnoťte potřebný objem mísy – závisí na tom, jak velké množství surovin běžně zpracováváte. Raději volte větší než menší mísu.

Podívejte se na použité materiály – kovové provedení je odolnější než plastové. Má ale větší hmotnost.

Seznamte se s doplňkovými funkcemi – chytré vychytávky a příslušenství zvyšují praktičnost používání i míru bezpečnosti.

Úkony a nástavce

Vedle kuchyňských robotů najdete na trhu opravdu velké množství pomocníků na vaření. Většina z nich je určena jen k jednomu úkonu. Například tyčový mixér nebude umět míchat těsto a ruční šlehač zase nic nerozmixuje. Tím se liší od kuchyňských robotů, kteří zvládnou celou řadu prací. Jejich schopnosti se odvíjí od množství nástavců.

Před nákupem se rozhodněte, k jakému účelu si přístroj pořizujete a následně dbejte na to, aby uměl vše potřebné. Také si pohlídejte, zda jsou požadované nástavce součástí balení nebo zda si je musíte dokoupit samostatně. Mezi nejčastější nabízené funkce patří:

  • Šlehání,
  • Hnětení,
  • Strouhání,
  • Sekání,
  • Mletí,
  • Mixování,
  • Odšťavňování.

Obrázek zobrazuje typy hnětačů
Typy hnětačů – ze zdroje: arecenze.cz

Ne každý model zvládne všechny vyjmenované úkony. Jiné naopak mají i něco navíc; kromě základních funkcí mohou kuchyňské roboty nabízet také menší specializované vychytávky. Těmi jsou například mlýnek na kávu, nástavec na těstoviny nebo hranolky, zmrzlinovač či plnička klobás. Jedná se o méně často frekventované doplňky, které bude většina lidí využívat spíše sporadicky. Pro někoho však mohou být užitečné.

Šlehání

Šlehání s balonovými metlami a míchání s pevnými metlami jsou základní funkce kuchyňských robotů. Hodí se pro šlehání smetany, krému či jiné náplně. Uplatnění také najdou při přípravě tekutého těsta, které se pak nalije na plech.

Hnětení

Hnětení je druhou nejzákladnější funkcí. Jako nástavec se zde používají háky. Tento proces slouží pro přípravu hutného těsta. Pro správnou funkčnost by měl mít kuchyňský robot dostatečný výkon, aby vůbec dokázal pohybovat háky a aby se nepřehříval. 

Strouhání

Jak již napovídá název, tento nástavec funguje jako klasické struhadlo. Při strouhání se zelenina a jiné potraviny krájí otáčivým kotoučem na pravidelné kousky. Tvar krouhání (plátky, nudličky atd.) je daný volbou nástavce. Obvykle najdete v balení více typů struhadel pro hrubší a jemnější kusy.

Sekání

Sekáček v kuchyňském robotovi nahradí ruční krájení a mletí potravin, což ušetří spousty práce i času. Na rozdíl od struhadla netvoří pravidelné plátky ani nudličky. Používá se v případě, když chcete jemnější kousky a nezáleží vám na jejich úhledném tvaru – například při drcení ořechů, mletí masa nebo sekání zeleniny do omáčky. Hrubost závisí na délce spuštění otáčejících se nožů. 

Mletí

Maso můžete nasekat na velmi drobné kousky i pomocí výše zmíněného sekáčku. Pro nejlepší a nejjemnější výsledek existuje speciální nástavec. Ten funguje jako klasický mlýnek na maso. Nemusíte zde však otáčet kličkou; veškerou práci udělá pohon kuchyňského robotu. Výkon by měl být tomuto úkolu dostatečně vysoký. Nástavec lze kromě masa použít i pro mletí koření nebo třeba máku.

Mixování

Další přístroj, který kuchyňské roboty dokáží spolehlivě nahradit, je mixér pro drcení měkkých potravin i pro přípravu smoothie. Při nákupu se zaměřte na kvalitu materiálu. Skleněné mixovací nádoby jsou odolnější než plastové. Kvůli snadnému čištění si hlídejte možnost vyjmout nože. Zatímco například u sekáčku bývají čepele zpravidla vyndavací, u mixéru to není vždy pravidlem. 

Odšťavňování

Odšťavňovače v kuchyňských robotech ne vždy dosahují kvality samostatných přístrojů. Pokud si chcete s jejich pomocí pravidelně připravovat zeleninové a ovocné šťávy, zaměřte se na pokročilejší typy s dostatečnou kvalitou. Některé modely mohou obsahovat i lis na citrusy.

Styl pohybu nástavců

U hnětení a šlehání, což jsou asi nejčastěji používané funkce, hraje velkou roli v účinnosti styl pohybu metel a háků. Rozlišujeme dva typy:

  • Středový systém pohybu
  • Planetární systém pohybu.

Zatímco při středovém pohybu nástavec rotuje jen kolem své osy, planetární pohyb je daleko propracovanější a složitější. Otáčí se kolem své osy a zároveň obíhá po celém objemu mísy. Pokryje tudíž daleko větší prostor nádoby. Nezáleží pak, zda máte v míse několik litrů těsta nebo jen jedno vajíčko. Spolehlivě se rozmíchá jakkoliv velký nebo malý objem. Celkově tento typ dosahuje lepších výsledků, proto doporučujeme zvolit spíše planetární pohyb.

Konstrukce

Konstrukční typy se dělí dle toho, kde je umístěný pohon. Varianta se spodním pohonem ve dně spotřebiče se nazývá “food processor”. Horní pohon je řešený pomocí sklopného ramene a bývá označovaný jako “kitchen machine”. Modely se sklopným ramenem pro metly a šlehače mohou mít jiné nástavce (například sekáčky či struhadla) řešené jako food processory.

Každá z těchto konstrukcí má své výhody i nevýhody. Kuchyňské roboty se sklopným ramenem jsou celkově oblíbenější a mají na trhu větší zastoupení. V rámci široké škály nabízených nástavců a výkonnosti nebývají mezi horním a spodním pohonem rozdíly. V dalších parametrech se ale tato řešení vzájemně liší.

TypSe sklopným ramenemS dolním pohonem
CenaObvykle dražšíObvykle levnější
Objem mísyObvykle většíObvykle menší (+ prostor je ještě zmenšený osou nástavce)
VelikostRozměrnýSkladnější
ÚdržbaJednoduššíSložitější

Příkon a výkon

Příkon je veličinou, která vypovídá o množství spotřebované energie za jednotku času. Dodávaná energie ovlivňuje zcela zásadní parametr, kterým je výkon. Čím vyšší příkon spotřebič má, tím větší sílu dokáže naráz vyvinout. Kuchyňské roboty potřebují dostatečný výkon, aby dokázaly zpracovat i hutné, tvrdé nebo objemné suroviny. 

Kuchyňské roboty s příkonem pod 500 W se nevyplatí kupovat, protože si nemusí poradit ani se základními úkony. Nejmenší hodnota by měla být nad 500 W, ideálně alespoň 600 W, aby spotřebič zvládl plnohodnotné šlehání. Chcete-li hnětat hutné těsto, vybírejte modely s 1 000 W a více. K výrobkům pro profesionální použití na denní úrovni patří kuchyňské roboty s příkonem okolo 1 400 W.

Objem mísy

Příkon není jediný parametr, který ovlivňuje množství těsta, se kterým si kuchyňský robot poradí. Důležitá je rovněž odpovídající velikost mísy. Připravovat těsto po částech je zbytečné, nepraktické a zdlouhavé. Volte proto raději větší než menší objem. Na trhu najdete roboty s mísou od 1 až po 8 či dokonce 10 litrů. Menší rodiny by měly zvolit 3 a více litrů, čtyřčlenné a větší minimálně 4 nebo 5 litrů.

Materiál a odolnost

V porovnání s drobnými kuchyňskými pomocníky mají roboty zpravidla lepší zpracování a delší životnost. I mezi jednotlivými modely však mohou být značné rozdíly. Největší roli hraje materiál, ze kterého jsou vyrobeny:

  • Z plastu – levnější, lehčí a méně odolné provedení.
  • Z kovu – dražší, těžší a odolnější provedení.

Ty nejlevnější modely jsou zpravidla celé z plastu. Střední třída kombinuje oba materiály – nejvíce zatěžované vnitřní části a nástavce má kovové a běžné krycí prvky plastové. Nejpokročilejší kuchyňské roboty dokonce mohou být celokovové.

Rozměry a umístění v kuchyni

Před nákupem si změřte volný prostor, který máte na kuchyňské lince. Robot totiž patří mezi poměrně velké pomocníky a zabere dost místa. Zvláště v menších domácnostech bývá v tomto ohledu problém. Jak již bylo zmíněno, typy s dolním pohonem zvané food processor jsou zpravidla menší. Při nákupu pokročilých modelů s hromadou příslušenství myslete na to, že budete muset řešit umístění nejen samotného robota, ale i všech jeho nástavců.

Určete si, zda budete nechávat kuchyňského robota na lince trvale či zda ho uklidíte po každém použití. Trvalé umístění nadobro zabere vymezený prostor a při málo pravidelném využívání pak přístroj funguje jako lapač prachu. Nespornou výhodou je ale nulová námaha bez nutnosti manipulace. Plánujete-li neustále robota přenášet, vyberte si snadno přístupný úložný prostor a také se snažte zvolit co nejmenší velikost i hmotnost spotřebiče.

Logicky platí, že provedení s objemnější mísou bude mít i větší velikost. Hmotnost je zase ovlivněná nejen rozměry, ale také použitými materiály. Malé typy váží od 4 do 8 kg. Větší se mohou pohybovat od 8 až do téměř 20 kg.

Rychlostní stupně

Každá surovina potřebuje jinak silné míchání, šlehání, hnětení či sekání. Proto kuchyňské roboty nabízejí nastavitelnou výkonnost. Čím více stupňů rychlosti pohybu nástavců bude spotřebič mít, tím lépe a detailněji se přizpůsobí různým úkonům. Běžné modely nabídnou 3 až 4 stupně. Ty nejlepší jich mohou mít rovnou 6 až 8. Postupná a plynulá regulace rychlosti je k motoru výrazně šetrnější než skokové přepínače.

Pokročilejší kuchyňské roboty jsou často vybavené praktickými funkcemi pro úpravu výkonu a otáček. Některé modely nabízejí například automatickou volbu rychlosti dle chytrého detekování surovin. Tím šetří a zbytečně nezatěžují motor při méně náročné práci. Naopak pro obtížnější úkony existuje takzvaný pulzní spínač, který umožňuje krátkodobé zvýšení výkonu. 

Příslušenství a doplňkové funkce

Základními funkcemi jsou jednotlivé práce, které vám nástavce umožňují vykonávat (šlehání, sekání, odšťavňování atd.). Kromě nich mohou mít kuchyňské roboty i další zajímavé prvky. Ty mají za úkol usnadnit používání spotřebiče a zvýšit jeho bezpečnost. Mezi nejdůležitější a nejčastější doplňky patří:

  • Displej – přehledně zobrazí všechny parametry. V případě dotykového provedení poslouží k jejich nastavení.
  • Váha – zváží suroviny v míse a pomocí displeje vás informuje o jejich hmotnosti. Funguje stejně jako klasická kuchyňská váha.
  • Časovač – naplánuje spuštění ve zvolenou dobu.
  • Protiskluzové nožky – zabraňují nechtěnému posuvu po lince při práci nebo pokud o robot zavadíte.
  • Bezpečnostní pojistka – neumožní zapnout přístroj bez série úkonů. Slouží proti nechtěnému spuštění. Hodí se zejména tehdy, když máte malé děti. Ty by mohly bez pojistky při hře spotřebič spustit a strčit ruce do rotujících nástavců.
  • Pojistka proti přehřátí – automatické vypnutí v případě, že teplota dosáhne úrovně, při které hrozí poškození motoru.
  • Aretační pojistka – zafixování ramene ve zdvižené poloze pro snadnější výměnu nástavců.
  • Pulzní spínač – krátkodobé zvýšení výkonu pro zvládnutí náročnějších úkonů.
  • Automatická regulace rychlosti – chytře šetří motor při výkonově méně náročných úkonech.
  • Tepelná úprava potravin – některé kuchyňské roboty nabízejí i funkci tepelné úpravy. To se hodí například pro rozpouštění másla či čokolády. Dokonce lze takto plnohodnotně vařit či smažit jídlo.

Cena

Kuchyňské roboty patří k dražším domácím spotřebičům. Dokáží však nahradit velké množství drobných přístrojů, jejichž cena by byla ve výsledku mnohdy vyšší. Zároveň mají delší životnost. Po jejich pořízení tudíž nebudete muset už dlouho investovat do žádných samostatných kráječů, šlehačů nebo mixérů.

Kvalita kuchyňského robota a množství nabízených funkcí závisí na pořizovací ceně. Hledáte-li doopravdy mnohaúčelového pomocníka s dlouhou životností, neměli byste na něm šetřit. Doporučujeme se vyhnout nejlevnějším celoplastovým výrobkům. Na druhou stranu není nutné pořizovat ten nejdražší model, jehož všechny nástavce a vymoženosti nikdy nevyužijete.

Do 2 000 Kč

Základní kuchyňské roboty zakoupíte již za 2 000 Kč a méně. Ačkoliv často nabídnou množství nástavců včetně mlýnků nebo odšťavňovačů, jejich výkon nebývá velký. Mnohdy nedosahují 1 000 W. Nemusí si tudíž poradit například s hnětením hutného těsta. Druhým problémem je převaha plastu i v zatěžovaných částech. Nejlevnější přístroje kvůli tomu mívají menší odolnost a životnost ve srovnání s kovovým provedením.

Od 2 000 do 5 000 Kč

Nižší střední třída kuchyňských robotů se pohybuje v cenovém rozpětí od 2 000 do 5 000 Kč. Modely v této kategorii mají mnohdy dostatečně velký výkon pro všechny běžné úkoly a také výrazně odolnější provedení. Občasně zde najdete i pokročilé prvky, jako je pojistka proti přehřátí nebo plynulá regulace rychlosti, jenž šetří motor.

Od 5 000 do 10 000 Kč

Náročnější uživatelé by měli vybírat svůj budoucí kuchyňský robot za více než 5 000 Kč. Zde se můžete s jistotou spolehnout na kvalitní a odolné kovové provedení všech důležitých vnitřních částí. Plynulá regulace rychlosti je již téměř samozřejmostí, stejně jako velký výkon nad 1 000 W.

Nad 10 000 Kč

Za kombinaci prověřené značky, výkonu nad 1 400 W, popřípadě i nadstandardně velké nádoby zaplatíte více než 10 000 Kč. Tyto kuchyňské roboty patří mezi naprostou špičku a hodí se i pro profesionální použití. Vynikají svou odolností a dlouhou životností. Ve výbavě mají samozřejmě mnoho nástavců a funkcí. Nutné je však počítat s tím, že obvykle patří mezi poměrně velké a těžké přístroje.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuchy%C5%88sk%C3%BD_robot

https://www.kuchynsky-robot.info/

https://www.arecenze.cz/test-kuchynskych-robotu/

https://www.roboty-kuchynske.cz/

https://en.wikipedia.org/wiki/Mixer_(appliance)

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 15. 11. 2022