1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak vrtat do kachliček

Jak vrtat do kachliček

Krásné a zářící obklady jsou hlavním poznávacím znamením každé koupelny. Bohužel se však jedná o citlivý materiál, se kterým je třeba zacházet velmi obezřetně. I proto představuje vrtání do kachliček při rekonstrukcích nebo větších montážích obrovskou výzvu. V následujícím článku vám poradíme, jak při něm postupovat tak, aby vše proběhlo bez větších ztrát na cenném materiálu i vašich nervech.

Stručné shrnutí:

Pečlivá příprava
– před vrtáním prostor důkladně zkontrolujte, pomocí plánů nebo detektoru kovu zjistěte, zda se pod obklady nenachází důležité vedení, místo pro vrták označte pomocí popisovače nebo lepicí pásky.

Výběr vrtáku – nejvhodnější je diamantový vrták, nutno zajistit chlazení, průměr volte podle velikosti hmoždinky, větší otvory můžete vytvořit pomocí diamantových korunek.

Postup při vrtání – bez příklepu a vynaložení velké síly, nastavte co nejnižší otáčky, po překonání obkladu možno zvýšit.

Pečlivá příprava = základ úspěchu

Ještě předtím, než se chopíte vrtačky, důkladně prozkoumejte terén. Pod obklady se totiž může nacházet vedení vody, elektřiny, plynu nebo odpady, které byste jistě neradi porušili. Základem je studium detailních plánů domu, zejména u starých budov si ale raději pomozte i detektorem kovu. Je-li to jen trochu možné, snažte se vyhnout ploše obkladu a vrtejte ve spárách. Budete tak mít mnohem větší šanci, že dlaždice nepopraskají. 

Zvolené místo důkladně proměřte, abyste nemuseli vrtat více než je nezbytně nutné a řádně jej označte. Využít můžete běžný popisovač, lepší variantu představuje zvrásněná lepicí páska, po které vám nebude vrták sjíždět. Pokud ji nemáte, prostor alespoň jemně oškrábejte, zejména pokud opracováváte hladké kachličky s glazurou. 

Jaká je spotřeba lepidla na perlinku jsme detailně popsali v našem článku.

Vyberte vhodný vrták

S vrtáním do kachliček si nejlépe poradí diamantové vrtáky, které bývají na keramiku a kámen určeny. Po povrchu nesjíždějí a vydrží i velmi vysokou zátěž. Počítejte s tím, že při práci je nutné vrták chladit. Chladicí sada v podobě speciálního vosku nebo kapaliny bývá zejména u dražších kousků součástí balení. Pokud tomu tak není, nezbude vám než práci občas přerušit, vrták vytáhnout a nechat vychladnout. 

Průměr vrtáku vybírejte podle velikosti otvoru, který potřebujete vytvořit. Obvykle vás jasně navede velikost hmoždinky. Pro otvory výraznějších rozměrů využijte speciální vykružovací diamantové korunky. Jestliže ve vaší výbavě chybí, začněte nejprve vrtákem menšího průměru a postupně měňte za větší, dokud nebude výsledek dostatečný. 

Jestliže se vám nechce platit za diamantové vrtáky, můžete sáhnout i po klasických kouscích do kamene. Při práci s nimi však musíte být ještě mnohem citlivější a pamatovat na časté chladicí přestávky.  

Typ vrtákuVýhodyNevýhody
DiamantovýDelší životnost, vyšší efektivita, nízké riziko prokluzování, často s chladičemVysoká cena
Do kameneNízká cenaKratší životnost, méně šetrný k materiálu, nutnost častého chlazení 

Při řezání polykarbonátu využijte náš článek kde jsme detailně sepsali jak postupovat.

Postupujte jemně a pomalu

V žádném případě nepoužívejte příklep. Snažte se vrtat spíše otáčivě, nevynakládejte při práci příliš velkou sílu. Nastavte si co nejnižší otáčky a opravdu nikam nespěchejte. Zejména u glazovaných obkladů se doporučuje pouhých 600 otáček za minutu. Poté, co obklad úspěšně provrtáte, můžete rychlost mírně zvýšit. Vždy se však snažte držet spíše při zemi a postupovat obezřetně. 

Pozor si dávejte na prach, který při vrtání vzniká. Má tendenci se usazovat na vrtáku a zvyšovat jeho teplotu. I proto se vyplatí občas na chvilku zastavit. Pozornost věnujte i souběžnému úklidu. Pokud máte pomocníka, může přiložit hubici vysavače kolmo k místu vrtání. Samotářům pomůže třeba igelitový sáček přichycený lepicí páskou pod otvorem. 

A jak zapojit a zprovoznit domácí drátový zvonek se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022