1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Jak se zbavit kašle přes noc

Jak se zbavit kašle přes noc

Trápí vás kašel? Zejména v noci to může být nepříjemné, urputný kašel vám brání v odpočinku. I lékaři se však shodují, že na nemocného má spánek doslova léčivý vliv. Jak si poradit?

Nejprve je nutné vědět, že kašel sám o sobě není nemoc. Jde o obranný reflex těla, proto můžeme říci, že kašel je užitečný. Lidský organismus se tímto způsobem snaží očistit dýchací cesty od dráždivých látek. Kašel je tedy teprve doprovodným jevem onemocnění. Vyskytuje se prakticky u všech respiračních chorob.

A to ve dvou formách. Kašel může být vlhký neboli produktivní. To znamená, že při něm vykašláváte hlen. Naopak suchý kašel se nazývá neproduktivní a k vykašlávání hlenu při něm nedochází. Pro nemocného může být subjektivně nepříjemnější.

Neustálé nucení ke kašli vede k podráždění hrdla a průdušek, což opět nemocný vnímá jako nepříjemný projev.

Stručné shrnutí:

Pokud se chcete zbavit kašle, měli byste vyzkoušet:
• klasické léky (antitusika, mukolytika),
• homeopatika,
• bylinky (tymián, sléz, mateřídouška, majoránka, anýz, řepík, máta, šalvěj, lípa, bezinka, černý bez, divizna),
• domácí recepty (cibule, med, Vincentka),
• zvlhčování vzduchu,
• dostatek tekutin.


Kde vybírat nejlepší léky proti kašli–  seřaďte léky proti kašli dle recenzí na Heureka.cz.

Tip: Nejlepší léky proti kašli dle recenzí na portálu Heureka.cz

PořadíNázevCena
1.Robitussin Antitussicum na suchý dráždivý kašel 100 ml/150 mg152 Kč
2.Dr.Weiss HerbalMed Hot Drink kašel a průdušky 180 g153 Kč
3.Mucoplant Sirup proti kašli s jitrocelem a medem 250 ml 215 Kč
Tabulka zobrazuje nejlepší léky proti kašli dle recenzí na portálu Heureka.cz

Další nejlepší léky proti kašli

Jaké léky použít na kašel v noci

V noci bývá přítomen právě suchý typ kašle. Nemocný se tím značně vysiluje. Je potřeba jej utlumit. Pokud by se jednalo o vlhký kašel, radí naopak lékaři podávat dne přípravky, které naředí hlen a usnadní jeho vykašlávání.

K tomuto účelu se podávají kapky či tablety. Léčiva mohou mít i formu sirupu a tato podoba se osvědčila především u dětí. Na noc je pak potřeba podávat přípravky, které tlumí kašel. To přinese úlevu a dá šanci se vyspat. Tyto speciální tlumící medikamenty se nazývají antitusika. Léky na podporu vykašlávání naopak označujeme jako mukolytika.

Kdy použít homeopatika na kašel

Zejména u dětí nechtějí někteří rodiče používat konvenční léky. Rozhodnou se proto pro alternativní léčbu formou homeopatik. Ta však není zapovězena ani pro dospělé.

Důležité je vědět, že celostní medicína se snaží neřešit pouze symptom, tedy samotný kašel, ale hledá příčinu. Jakožto prvotní spouštěč se u kašle často uvádí stres, nadměrná psychická či fyzická zátěž nebo vyčerpání.

Samotná homeopatika obsahují přírodní látky ve vysoce ředěné koncentraci. Užívají se k tlumení suchého i vlhkého kašle. Homeopatika nemají žádné nežádoucí vedlejší účinky a mohou být kombinována i s ostatními typy léků.

Jak léčit kašel z domácích zdrojů

Pokud se léčit kašel můžeme i domácími recepty s pomocí toho, co najdeme běžně v kuchyni a ve spíži.

Jedním z klasických receptů je například cibulový sirup. Stačí vám k němu jen med a cibule. Cibuli pokrájíme a smícháme s medem. Celou směs pak nasypeme do sklenic. Počkáme, až cibule pustí šťávu. Tu následně po lžičkách 3x denně užíváme.

Vyzkoušet můžeme i různé čaje. Jako vhodné na kašel se osvědčily čaj lipový nebo bezinkový. Vhodné jsou i směsi, například květy bezu černého společně s lipovým květem a diviznou. Na vykašlávání hlenu mohou pomoci též odvary z tymiánu, slézu, mateřídoušky, majoránky, anýzu, řepíku, máty nebo šalvěje.

Při výskytu teploty doporučujeme přečíst náš článek jak správně měřit teplotu rtuťovým teploměrem.

Jak si ještě pomoci v boji s kašlem

Je potřeba hodně pít. Měla by to být hlavně čistá voda, neuškodí ale ani čaj nebo ovocné šťávy. Tekutiny můžete svému organismu dodat i formou polévky.

Ani mléko není zcela zapovězeno. Relevantní studie o tom, že by mléko a mléčné výrobky působily zahlenění, dosud neexistují. Mléko je naopak cenným zdrojem vápníku. Zvláště důležitá je pak konzumace kysaných mléčných výrobků.

Ostatně recept našich babiček radí převařit mléko a přidat do něj Vincentku. Do směsi přidáme ještě med a dolijeme trochou ochlazeného mléka.

Nutné je také zvlhčit vzduch v místnosti. Kdo má doma setrvale suchý vzduch, vyplatí se mu pořídit si speciální zvlhčovat. Přístroje jsou investicí v řádu několika stovek korun. Chcete-li si ulevit jenom při nemoci nebo zvlhčit vzduch pouze na noc, můžete použít keramické odpařovače na topení nebo na topení rozložit mokré ručníky.

Článek aktualizován 31. 8. 2022