1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak funguje bojler?

Jak funguje bojler?

Ohřívač vody je zařízení, které je nutné pro to, abychom doma měli teplou vodu. Ohřev vody je přitom položkou, která umí s rodinným rozpočtem „zahýbat“ opravdu výrazně. Adekvátním výběrem vhodného zařízení své výdaje dokážeme však ovlivnit.

Důležité je proto vědět, jak dostupná zařízení fungují, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými výrobky a také jak si správně do konkrétních podmínek bojler či jiný ohřívač vybrat. Rozdíl totiž ani zdaleka není pouze v ceně.

Stručné shrnutí:

Ohřívače se dělí na průtokové a se zásobníkem.

Bojler je nutné vybrat podle objemu a spotřeby.

Průtokové ohřívače

Průtokové ohřívače slouží pouze k ohřívání protékající vody. Dělí se na elektrické a plynové. Plynové ohřívače se též nazývají karma.

Tyto ohřívače jsou prostorově nenáročné. Snadno se navíc na konkrétní místo instalují a trpí na jen zanedbatelné tepelné ztráty při ohřevu. Pro uživatele jsou tyto ohřívače maximálně komfortní, k tomu, abyste získali teplou vodu, stačí otočit kohoutkem.

Vhodné řešení je to spíše do míst, v nichž nedochází k příliš vysoké spotřebě vody. Příliš se proto nehodí do koupelen, ale v kuchyni své uplatnění najít mohou.

Ohřívače se zásobníkem

Tyto ohřívače se dělí na tlakové a beztlakové. Podle způsobu montáže můžeme dále rozlišit ohřívače horizontální nebo vertikální. Nejběžnějším typem zásobníkového ohřívače je bojler. Ty se dále dělí na elektrické, plynové a kombinované.

Jeho výběr závisí hlavně na podmínkách vaší domácnosti. Plynový ohřívač bude pochopitelně potřebovat přívod plynu a také odvod spalin. Ohřev je však rychlejší. Navíc jsou celkové náklady na provoz tohoto bojleru nižší.

Do určité míry praktičtější volbou může být bojler elektrický. Obvykle je levný na pořízení a bezpečnostní rizika jsou ve srovnání s plynem nulová. Musíte u něj však počítat s vyššími náklady na energie.

Kombinované bojlery jednoduše využívají oba typy energie. Nemusíte se tak obávat výpadků proudu. Nevýhodou je však vyšší pořizovací cena.

Objem jako klíčový parametr

Nejdůležitějším parametrem bojlerů je objem. Velikost ohřívače souvisí s počtem osob, které ho běžně budou používat. Kromě součtu členů domácnosti však objem závisí i na četnosti používání.

Pro průměrnou čtyřčlennou rodinu tak pro představu budete potřebovat bojler o objemu cca 120 litrů. Pokud jste doma pouze dva, může vám stačit i bojler o objemu 50 litrů. Pokud potřebujete ohřívač s větším objemem (nad 50 litrů), bude se navíc zpravidla už jednat o tlakovou verzi.

Spotřeba energie

Zajímat by vás měla i energetická náročnost, která vám dále napoví o celkové roční spotřebě vašeho bojleru. Spotřeba energie by proto měla odpovídat nejlépe energetické třídě A značící nejúspornější produkt. Nicméně poměrně často se můžete setkat v praxi i s bojlery v energetivké třídě B nebo C.

U výrobku by navíc měla být jako důležitá informace i uvedena úroveň tepelných ztrát. Vyjádřena je v Wh za 24 hod na 1 litr. Tento parametr říká, kolik tepla unikne z 1 litru vody během 14 hodin.

Článek aktualizován 8. 2. 2022