1. Domů
  2. Pračky
  3. Druhy motorů praček – výhody a nevýhody

Druhy motorů praček – výhody a nevýhody

Dokážete si dnes představit svůj život bez automatické pračky? Od uvedení prvního modelu na trh v roce 1906 už uplynula velmi dlouhá doba a technologie výrazně pokročila. Velkých změn doznaly i motory praček, u kterých se hlavně v posledních desetiletích začínají více uplatňovat modernější řešení. Přehledu jedntolivých pohonných jednotek praček a jejich výhodám i nevýhodám věnujeme následující článek. 

Shrnutí článku:

Klasický motor – starší řešení, převod energie řešen pomocí uhlíků, umístěn mimo osu bubnu, postupně z obchodů mizí, vysoké provozní náklady, značná hlučnost, poruchovost, snadno opravitelný. 

Invertorový motor – zlatá střední cesta, provoz řízen elektronicky, umístěn mimo osu bubnu, nízká energetická náročnost, tichý chod, dlouhá životnost, náročnější opravy.

Direct drive – nejdražší, pouze u značek LG, přímá součást bubnu, velmi tichý chod, energeticky nejúspornější, až desetiletá záruka.

V současné době se můžete na trhu setkat se třemi základními pohonnými jednotkami, jejich výhody i nevýhody shrnuje následující článek.

Typy motorů praček

V současné době se můžete na trhu setkat se třemi základními pohonnými jednotkami – klasickými motory, které světu dominovaly dlouhá desetiletí, a modernějšími invertorovými a direct drive kousky. Popisu každého systému věnujeme samostatnou podkapitolu, ve které vás s ním podrobněji seznámíme.

Klasický motor

Klasická pohonná jednotka funguje na běžném principu vzájemné spolupráce motoru, řemene, řemenice a bubnu. Přenos energie potřebné k rozpohybování bubnu je řízen uhlíky, které spotřebovávají mnoho energie a vydávají spoustu hluku. Motor bývá navíc umístěn mimo osu bubnu, což dále snižuje jeho účinnost.

S klasikou se dneska setkáte jen výjimečně u doprodávaných produktových řad, případně nejlevnějších modelů na trhu. Jejich jediná výhoda spočívá v nízké ceně, která je ale poměrně rychle převážena vysokými provozními náklady. Pokud tedy můžete, raději se tomuto druhu obloukem vyhněte. 

Invertorový motor

Invertorový motor pračky představuje jakýsi zlatý standard dnešní doby. Složení i umístění pohonné jednotky je stejné jako v případě klasické pohonné jednotky. Hlavní rozdíl spočívá ve způsobu řízení, kdy jsou tentokrát uhlíky vyměněny za důmyslnou elektroniku. Provoz je tak mnohem přesnější, tišší a energeticky úspornější. 

S invertorovými modely se setkáte u většiny dnes prodávaných modelů. Kombinují totiž stále ještě poměrně rozumnou cenu a vysokou efektivitu. Jsou jimi vybaveny prakticky všechny pračky střední třídy. Při nákupu je poznáte velmi jednoduše – výrobce na ně na rozdíl od standardních motorů poskytuje až sedmiletou záruku. Jen výjimečně totiž dochází k poruchám.

Direct drive

Pračky direct drive pocházejí z dílny LG, která má tuto technologii patentovánu. Motor je u těchto praček přímou součástí bubnu a je umístěn na jeho zadní straně. Díky tomu není zapotřebí žádných řemenů, řemenice a odpadají problémy s brzděním či prokluzováním. Výsledkem je logicky velmi tichý a energeticky efektivní provoz, kdy jsou náklady ještě o něco málo nižší než v případě invertoru.

Společnost LG si je výhod tohoto řešení vědoma, a tak na něj nabízí až desetiletou záruku. Po tuto dobu lze očekávat bezproblémové fungování pohonné jednotky. Nutno ovšem podotknout, že za toto řešení zaplatíte zdaleka nejvíce. 

Typ motoruVýhodyNevýhody
KlasickýNízká cena, obvykle snadná opravaVysoká energetická náročnost, značná hlučnost, poruchovost
InvertorovýRozumný poměr cena-výkon, tichý chod, energetická nenáročnost, dlouhá životnostNižší efektivita vlivem umístění mimo osu bubnu, náročnější oprava
Direct driveVynikající efektivita, nízké provozní náklady, velmi tichý chod, velmi dlouhá životnostVysoká cena, pouze u značky LG
Článek aktualizován 8. 2. 2022