1. Domů
  2. Recenze produktů
  3. Recenze filmu Děda, postrach rodiny (2020)

Recenze filmu Děda, postrach rodiny (2020)

Rodinné komedie jsou stálicí kinematografie. Dívat se na ně mohou bez obav (pra)rodiče i jejich děti a vnuci. Z toho důvodu jde o jeden z nejoblíbenějších žánrů vůbec. Děda, postrach rodiny do vzorce rodinné komedie zapadá do posledního detailu.

Žánr, příběh a styl filmu

Děda, postrach rodiny žánrově patří do rodinného filmu a komedie s lehkou příměsí dramatu navíc. Film má délku přibližně 94 minut, a to včetně závěrečných titulků. Film se zaměřuje především na vztah dědy Eda (Robert De Niro) a jeho vnuka Petera (Oakes Fegley). Ed a Peter spolu vždy vycházeli výborně. Jenže pak se Ed přestěhuje ke zbytku rodiny, dostane Peterův pokoj a Petera rodiče šoupnou na půdu. Chlapec to však nehodlá vzdát a rozhodne se, že když to nejde po dobrém, půjde to po zlém – a svému dědovi vyhlásí válku! Ed svou kůži neplánuje dát zadarmo, a tak mezi ním a jeho vnukem vypukne boj, který zasáhne i ostatní členy rodiny a Edovy přátele.

Hodnocení a recenze

Robert De Niro je jedním z nejoblíbenějších herců a zároveň i žijících legend. Každý jeho nový film budí velkou pozornost diváků a Děda, postrach rodiny není výjimkou. Byť zrovna tento film v kontextu De Nirovy filmografie i žánru rodinné komedie obecně zapadá do průměru.

Nejde o špatný film, to ani náhodou. Pouze takový, který nijak nevybočuje ze zažitých příběhových vzorců. A to i navzdory skutečnosti, že přináší zdánlivě neotřelý příběh, jakým je souboj dědy s vnukem. Téma konfliktu dvou rozdílných generací filmy řeší často, jen tak většinou činí odlišným způsobem než v případě tohoto snímku.

Ústřední zábavné téma filmu každopádně není vytěženo tolik, jak by si zasloužilo. Přitom scény, kdy se Ed postaví proti svému vnukovi anebo Peter provádí dědečkovi naschvály, patří mezi ty nejzábavnější okamžiky celého snímku. Bohužel jich v něm není ani zdaleka tolik, jak by se mohlo podle prvotního nástinu děje znát. Z velké části je doprovázejí vážnější momenty, které příliš nezapadají do konceptu rodinné komedie a nedokážou vzbudit takový zájem diváků.

Výsledný dojem z nevyváženého žánrového mixu naštěstí do značné míry zachraňují herci. Robert De Niro sice už leckde ztvárnil záživnější role, ale i jako Ed odvádí solidní výkon a dokáže pobavit. Jeho vnuka Petera přesvědčivě, byť nijak výjimečně, zahrál mladičký Oakes Fegley. Z vedlejších postav pak zaujme především Uma Thurman jako maminka Sally, jejíž postava je sice chodící klišé, ale aspoň jde o zábavné klišé.

Závěr

Film sice nemá přehnanou délku a ubíhá svižně, ale při jeho sledování se nejde zbavit dojmu, že by to šlo ještě svižněji. V konečném důsledku tak jde o přijatelnou, nikterak vyčnívající rodinnou komedii, která na jedno zhlédnutí nezklame, ale v paměti neutkví. A to i navzdory skutečnosti, že herci nejsou špatní a příběh měl potenciál, který bohužel nezvládl naplnit.

Článek aktualizován 8. 2. 2022